ORTOPEDIJA

OPERACIJA KRIŽNIH LIGAMENATA

Suvremene metode dijagnostike i liječenja

Stručno i iskusno osoblje poliklinike

Visoka kvaliteta uz pristupačne cijene

OPERACIJA KRIŽNIH LIGAMENATA

Krizni-ligamenti

Simptomi-i-indikacije

lijecenje-tijek-zahvata

Priprema-za-operativni-zahvat

Oporavak-nakon-operativnog-zahvata

Mjere-opreza

Koljeno je zglob koji trpi gotovo najveća opterećenja u našem tijelu, i to svakodnevno. Koljena sportaša osobito su pogođena, a neke od najčešćih ozljeda koljena su rupture prednjih i stražnjih ligamenata koje u našoj Poliklinici uspješno liječimo operativnim zahvatom.

artroskopski-zahvati

Križni ligamenti

Križni ligamenti u koljenu uključuju prednji križni ligament (ACL) i stražnji križni ligament (PCL), te su među četiri najvažnija ligamenta u tom zglobu. Oni su ključni u održavanju unutrašnje čvrstoće koljena, kao i u pokretanju samog koljena. 

Prednji i stražnji križni ligamenti zajedno i naizmjenično sudjeluju u pokretanju koljenog zgloba na način da kada je jedan ligament napet, drugi je labav i obratno. Upravo su ligamenti ti koji vode i ograničavaju raspon kretnji koljena pa je stoga je njihovo zdravlje od iznimne važnosti. 

Sportaši su najpodložniji ozljedama ovih ligamenata zbog prirode njihove aktivnosti i načina života. Ruptura prednjeg križnog ligamenta (ACL) jedna je od najčešćih ozljeda s kojima se sportaši susreću, a u većini slučajeva  lako je možemo primijetiti jer se uslijed rupture koljeno rotira, odnosno potkoljenica „pobjegne“ prema naprijed.

Ozljeda stražnjeg križnog ligamenta (PCL), s druge strane, puno je rjeđa. Njezini simptomi često ostaju i neprepoznati jer pacijenti subjektivno ne osjećaju izražene simptome, odnosno pripisuju ih trenutačnim ili prolaznim bolovima.

No, kada se na vrijeme prepoznaju i liječe u ranoj fazi, operacija ligamenata koljena (i prednjih i stražnjih) puno je uspješnija. Upravo zato savjetujemo sve pacijente, osobito one s aktivnijim načinom života te amaterske i profesionalne sportaše da nam se obrate čim osjete neugodnosti, bolove i nestabilnosti u koljenu.

U Poliklinici Kvaternik operacija križnih ligamenata izvodi se najsuvremenijim i najučinkovitijim metodama vrlo uspješno i s minimalnim rizicima. Operacija prednjih križnih ligamenata, primjerice, u našoj poliklinici izvodi se izvornom tehnikom rekonstrukcije ACL i anterolateralnog ligamenta (ALL). 

Ova tehnika značajno smanjuje vjerojatnost za ponovno puknuće prednjeg križnog ligamenta i omogućuje koljenu rotacijsku stabilnost. Naš ortoped, doc.dr.sc. Vrgoč, proveo je 6 mjeseci u Lyonu uvježbavajući ovu tehniku u ustanovi u kojoj je ova metoda operativnog liječenja ozljeda ACL-a prvi put izvedena u svijetu.

Jedini smo centar u Hrvatskoj koji izvodi ovu izvornu tehniku rekonstrukcije te smo ponosni što našim pacijentima možemo ponuditi vrhunsku zdravstvenu skrb i najučinkovitije rezultate.

Primjer operacije ACL br. 1

Primjer operacije ACL br. 2

sistematski pregled

Simptomi i indikacije

Operacija ligamenata koljena indicirana je vrstom ozljede, odnosno rupture prednjih ili stražnjih ligamenata, čiji simptomi mogu biti različiti. 

Ruptura prednjeg križnog ligamenta (ACL)

Ozljeda prednjeg križnog ligamenta najčešće se događa tijekom sporta, odnosno sportskih aktivnosti koje uključuju nagla zaustavljanja i promjene smjerova, kao što su košarka, nogomet, skijanje, gimnastika i slično.

Simptomi koji upućuju na puknuće prednjeg križnog ligamenta uključuju:

  • Zvuk kidanja u zglobu koljena
  • Jaka bol koja se javlja trenutačno
  • Brza pojava otekline – kroz nekoliko sati
  • Koljeno postaje nestabilno
  • Koljeno gubi opseg pokreta, odnosno više se ne može potpuno saviti 

Ozljeda stražnjeg križnog ligamenta (PCL)

Ozljede PCL-a i puknuće stražnjeg križnog ligamenta rjeđe su od ozljeda prednjeg križnog ligamenta te, nažalost, često ostaju neprepoznate.

Naspram pacijenata s ozljedom ACL-a, pacijenti s kroničnom PCL insuficijencijom često se žale na prednju koljensku bol, poteškoće sa stepenicama i osjećaj nestabilnosti u svakodnevnim aktivnostima.

Simptomi ozljede PCL uključuju bol, oticanje, šepanje i osjećaj nestabilnosti koljena. Vrlo često simptomi nisu jasni, te pacijent subjektivno ne osjeća nestabilnost. Zbog toga nije uvijek jednostavno postaviti ispravnu dijagnozu.

savjetovanje-i-odredivanje-terapije

Liječenje ozljede ligamenata koljena i tijek zahvata

Liječenje ozljede ligamenata koljena uključuje konzervativno i operativno liječenje. Operativno liječenje uglavnom je indicirano kod mlađih i aktivnijih pacijenta. No, i osobe srednjih godina koje imaju nestabilno koljeno i/ili jako aktivan život kandidati su za rekonstrukciju ligamenata. 

Operacijska rekonstrukcija prednjeg križnog ligamenta

Rekonstrukcija prednjih križnih ligamenata obavlja se artroskopski (koljeno se ne otvara) pa je i trauma za tkivo minimalna.

U našoj Poliklinici operacija prednjih križnih ligamenata izvodi se izvornom tehnikom ACL-ALL koja značajno smanjuje vjerojatnost za ponovno puknuće prednjeg križnog ligamenta i osigurava najučinkovitije rezultate. 

Također, ukoliko postoji indikacija rade se i druge operativne tehnike kao bone-tendon-bone, All Inside (s jednom tetivom i bez vijaka), SAMBBA (korištenje jedne tetive hastringsa i puknutog ACL-a), učetvrostručeni hamstring graf itd. O tehnici koju koristimo za operativni zahvat odlučuje više faktora i konzultacija s pacijentom.

Operacija se izvodi pod lokalnom anestezijom ili općom anestezijom, a obuhvaća zamjenu ACL-a presadcima. 

Kao presadak (nadomjestak za ozlijeđeni ili puknuti ligament) mogu se koristiti različite strukture. Najčešće su to tetive mišića gracilisa i semitendinozusa koji se nalaze s unutarnje strane gornjeg dijela potkoljenice, ligament patellae ili dio tetive kvadricepsa s prednje strane natkoljenice.

Presadak se može fiksirati vijkom ili podesivim sustavima za fiksaciju.

Operacijska rekonstrukcija stražnjeg križnog ligamenta

Uglavnom se savjetuje rano operativno liječenje PCL-a i PL kuta kao bi se postigli što bolji rezultati. Idealno vrijeme je 2-3 tjedna nakon ozljede zbog lakše korekcije stražnjeg pomaka potkoljenice.

Rekonstrukcija stražnjih križnih ligamenata radi se artroskopski (zglob se ne otvara), a koriste se presadci kao i kod prednjih križnih ligamenata. Presadci, odnosno koštani fragmenti fiksiraju se vijkom i/ili podesivim sustavom za fiksaciju.

priprema-za-pregled i zahvat

Priprema za operativni zahvat

Prije zahvata obavlja se detaljan klinički pregled i konzultacije s našim liječnicima te se rade standardne laboratorijske pretrage i pregled kod anesteziologa, a po potrebi i dodatne detaljnije pretrage. Važno je obavijestiti liječnika o svim lijekovima koje trenutno uzimate. 

Na operaciju se dolazi natašte na dan zahvata, a odlazi se nekoliko sati nakon zahvata.

Doc.dr.sc. Goran Vrgoč, dr. med.

Specijalist ortoped

U Poliklinici Kvaternik operacija križnih ligamenata izvodi se najsuvremenijim i najučinkovitijim metodama vrlo uspješno i s minimalnim rizicima. Operacija prednjih križnih ligamenata, primjerice, izvodi se izvornom tehnikom ACL-ALL koja značajno smanjuje vjerojatnost za ponovno puknuće prednjeg križnog ligamenta. Ujedno smo i jedini centar u Hrvatskoj koji koristi ovu izvornu tehniku rekonstrukcije te smo ponosni što našim pacijentima možemo ponuditi vrhunsku zdravstvenu skrb i najučinkovitije rezultate.
oporavak

Oporavak nakon operativnog zahvata

Oporavak nakon rekonstrukcije prednjeg križnog ligamenta

Nakon operacije, pacijent se isti dan otpušta kući, a sljedeći dan započinje rehabilitacija.

Pacijent nogu može opteretiti do granice bola te može hodati uz štake. Kroz naredne dane i tjedne te kroz vježbe za jačanje muskulature ponovno se postiže puni opseg pokreta koljena. Kroz 4 tjedna pacijent bi trebao biti u stanju hodati bez štaka, a povratak na posao ovisi o vrsti posla koju pacijent obavlja.

Tri mjeseca nakon operacije pacijent može početi trčati, a 6-8 mjeseci nakon zahvata očekuje se potpuni povratak prijašnjim sportskim aktivnostima.

Oporavak nakon rekonstrukcije zadnjih križnih ligamenata

Pacijenti se vraćaju svakodnevnim aktivnostima unutar 3 mjeseca, a povratak lakšim sportskim aktivnostima moguć je 6 mjeseci nakon operativnog zahvata. 

Nastavak sportske aktivnosti na razini prije ozljede očekuje se između 9 i 12 mjeseci nakon operativnog zahvata.

kada-se-odluciti-za-tretman-filerima

Mjere opreza

Nakon operativnog zahvata uobičajena je minimalna do srednje jaka bol koja može potrajati nekoliko dana nakon operacije. Prema preporuci liječnika, potrebno je piti lijekove protiv bolova.

Kontaktirajte nas

Ukoliko osjećate bilo kakvu bol ili neugodnosti u koljenu, obratite nam se s povjerenjem i prepustite u ruke naših stručnjaka. Naručite se na pregled već danas!

Operacija križnih ligamenata - cijena

Cijenu operacije križnih ligamenata, kao i ostalih naših usluga, možete pronaći u cjeniku usluga.

Cjenik usluga

Akcije i popusti

Bankovne kartice – bez kamata i naknada putem POS uređaja

Povezane usluge

Odstranjivanje madeža

Uglavnom se zamišljaju kao smeđe promjene, tj. izrasline iznad razine kože, no mogu biti vrlo raznovrsni izgledom. Pojavljuju se na bilo kojem mjestu na koži, pojedinačno ili u grupama, a najčešće su smeđe boje. Njihova pojava nije vezana za životnu dob te se mogu pojaviti u svim dobnim skupinama.

Zakažite konzultacije

Odstranjivanje bradavica

Ovo su virusne izrasline, obično multiple, tj. pojavljuju se u grupama te se vrlo lako i često šire i na okolna područja na tijelu, a potencirane su vlažnošću kože.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje fibroma

Vezivne izrasline koje se pojavljuju u skupinama, a najčešće se nalaze na vratu, licu, dekolteu i različitim pregibima na tijelu.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje ateroma

Oni su proširene i začepljene žlijezde lojnice koji nastaju pojačanim lučenjem lojne žlijezde. Manifestiraju se u obliku čvorića na koži, odnosno ciste ili vrećice i skloni su inflamiranju.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje hemangioma

Poznati i kao vaskularni tumori, to su oštećenja tkiva koja se pojavljuju kod beba u roku od nekoliko tjedana nakon rođenja. Obično se javljaju oko vrata i glave, a predstavljaju najčešće tumore kod djece. Uglavnom nestaju kroz nekoliko mjeseci, no neki mogu trajati i godinama, te se takvi trebaju redovito pregledavati. Hemangiomi se mogu javiti i u odrasloj dobi.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje lipoma

Javljaju se u obliku mekanih, pomičnih potkožnih čvorića, formiraju se od inkapsuliranog masnog tkiva, a mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu.

Promjene na koži uglavnom je potrebno i preporučljivo ukloniti, i to što prije kako bismo spriječili njihovo razvijanje i prevenirali moguće zdravstvene probleme ako se radi o kancerogenim izraslinama. One se u cijelosti odstranjuju, sve se kancerogene stanice uklanjaju iz organizma, a izrasline se potom vrlo rijetko ponovno pojavljuju.

Zakažite konzultacije

Pošaljite nam poruku ili nas nazovite.

Za povlačenje privole i slaganje s našim uvjetima obratite se na info@poliklinika-kvaternik.hr ili svoje postavke promijeniti ovdje.

Poliklinika Kvaternik, Šubićeva ulica 27
10000 Zagreb, Hrvatska

Tel: +385 1 6131900
Mob: +385 91 6337 708

info@poliklinika-kvaternik.hr

facebook.com/PoliklinikaKvaternik
WhatsApp

1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
FormCraft - WordPress form builder
Pitajte doktora