ORTOPEDIJA

OPERACIJA HALLUX VALGUSA (ČUKLJA)

Suvremene metode dijagnostike i liječenja

Stručno i iskusno osoblje poliklinike

Visoka kvaliteta uz pristupačne cijene

OPERACIJA HALLUX VALGUSA (ČUKLJA)

sto-je

simptomi

tijek

priprema-pacijenata

oporavak

mjere-opreza

Postignite lijepa i zdrava stopala, te se riješite čuklja na stopalu učinkovitim operativnim zahvatom u Poliklinici Kvaternik. Mi ne rješavamo samo simptome nego i glavni uzrok ovog deformiteta stopala. Vraćamo vam estetski lijepo i funkcionalno stopalo i zauvijek vas rješavamo deformacije.

hallux-valgus

1. Što je hallux valgus?

Naziv „hallux valgus“ dolazi iz latinskog jezika, a označava zaokretanje nožnog palca prema vanjskoj strani stopala, odnosno prema ostalim prstima. Deformacija stopala pod nazivom hallux valgus poznata je još i kao čukalj na stopalu, a spada u najčešće deformitete prednjeg dijela stopala, te ljudskog tijela općenito.

Hallux valgus deformacija stopala pojavljuje se zbog statičke i dinamičke neravnoteže stopala, a očituje se kao bolna koštana izbočina na unutarnjoj strani korijena nožnog palca. Karakteriziraju ga povećani kut između prve metatarzalne kosti (dio koštane osnove stopala) i osovine prvog članka palca, povećani kut između prve i druge metatarzalne kosti, koštana izbočina s vanjske strane palca (prve metatarzalne kosti), nadražena sluzna vreća iznad te izbočine i, u najgorem slučaju, rotacija palca.

Ova deformacija stopala najčešće se javlja u četvrtom desetljeću života, a puno je učestalija u osoba ženskog spola. Razvoj hallux valgusa palca može biti uvjetovan genetikom, tj. biti nasljedan, a može biti i rezultat određenog životnog stila ili nekih oboljenja. Liječenje hallux valgusa može biti konzervativno i operativno.

Dok konzervativnim liječenjem smanjujemo simptome, ali ne rješavamo nastali deformitet u njegovu korijenu, operativno liječenje pruža potpuno rješavanje deformiteta i postizanje normalne biomehanike prednjeg dijela stopala. Operacijom vraćamo estetski lijepo stopalo spremno za sve vrste obuće, a deformacija stopala se ne vraća.

U Poliklinici Kvaternik nudimo:

 • Individualiziranu kirurgiju stopala prema deformitetu pacijenta
 • Mogućnost postavljanja malog titanijskog implantata, ako je veliki deformitet prisutan
 • Moguće rješavanje deformiteta i ostalih prstiju stopala za vrijeme operacije hallux valgusa palca
 • Boravak u poliklinici 24h
 • Obavezno nošenje ortopedske cipele za hallux valgus nakon operacije tijekom 4-6 tjedana
 • Hod uz pomoć dvije podlaktične štake 4-6 tjedana
 • Nakon oporavka ponovno je moguće nošenje standardne obuće (uključujući i štikle)
 • Deformitet nakon operacije se ne vraća
sistematski pregled

2. Simptomi i indikacije

Hallux valgus defomacija prednjeg dijela stopala počinje se javljati već u adolescentskoj dobi, a uzrok može biti genetski (nasljedan), anatomski (spuštanje svodova stopala, veća gibljivost prve metatarzalne kosti) ili uslijed određenog načina života i zdravstvenih stanja. Značajne smetnje i bolovi se pak pojavljuju tek nakon 40. godine života, najčešće između 50. i 70. godine. Deformacija stopala se znatno češće javlja kod žena nego kod muškaraca i to u omjeru 10:1.

Hallux valgus se različito očituje u različitim životnim dobima. Tako je kod mlađih osoba ova deformacija stopala dosta rijetka, a kada se pojavi bezbolna je, a nožni palac je pokretljiviji. Kod starijih osoba, s druge strane, hallux valgus je izraženiji, bolan, dolazi uz degenerativne promjene zgloba palca i palac postaje manje pokretljiv.

Najčešći uzrok pojave hallux valgusa jest neadekvatna obuća, što i uzrokuje veliku disproporciju pojave deformacije kod žena i muškaraca. Žene češće nose neadekvatne ili neudobne cipele, tj. cipele na petu. Takav oblik cipele – visoke pete, preuzak prednji dio cipele – negativno utječu na stopalo, tj. stvara se dodatni pritisak i neprirodno opterećenje stopala, te nema dovoljno prostora za prste da se prošire. Rezultat toga su nerijetko deformacije palca, odnosno hallux valgus.

Glavne indikacije za operaciju halluxa valgusa uključuju:

 • bol prilikom hodanja i nošenja obuće koja utječe na obavljanje svakodnevnih aktivnosti
 • kronična oteklina ili upala koja se ne smanjuje uslijed odmora ili uzimanja lijekova
 • zaokretanje zgloba palca te popratne deformacije drugih prstiju (odizanje drugog prsta i sl.)
 • ukočeni prsti – ne mogu se saviti ni ispružiti
 • konstantna bol koja ne prestaje ni uz pomoć protuupalnih lijekova
 • počeli ste nositi odgovarajuću obuću, a bol je i dalje prisutna

Hallux valgus deformacija također se može pojaviti i kao posljedica neke upalne bolesti poput reumatoidnog artritisa, psorijatičnog artritisa i sl., te kao posljedica traume, no mnogo rjeđe.

tijek-zahvata-rinoplastike

3. Opis tijeka operativnog zahvata

Operacija hallux valgusa je zahvat koji kombinira operaciju na mekim tkivima (tetivama) i osteotomiju metatarzalnih kostiju, a to su ujedno dva glavna i najčešća zahvata.

Operativni zahvat na mekim tkivima (tetivama i ligamentima)

Zaokretanje nožnog palca prema drugim prstima najčešće je uzrokovano neravnotežom između mekih tkiva. Neravnoteža se javlja kada su meka tkiva na jednoj strani prelabava, a na drugoj strani prenapeta. Tijekom ovog zahvata, prema tome, prenapete strukture se opuštaju, a prelabave strukture pojačavaju.

Osteotomija

U kombinaciji sa zahvatom na mekim tkivima, u Poliklinici Kvaternik uglavnom se radi i zahvat osteotomije. Takva metoda pokazala se najuspješnijom i najučinkovitijom. Osteotomija označava zahvat na kostima, a u ovom slučaju radi se o kostima donožja stopala (metatarzalne kosti).

Ovisno o mjestu nastanka i veličini deformiteta, izabire se najbolja vrsta zahvata osteotomije, a uglavnom se radi proksimalna ili distalna osteotomija. Operativni zahvat izgleda tako da se zareže, ili točnije, presiječe metatarzalna kost te se nakon toga korigira i postavlja u pravilan, prirodni položaj.

Nakon zahvata stopalo se ne imobilizira gipsom, nego se radi prethodno opisan zahvat na mekim tkivima, čije strukture se pojačavaju ili opuštaju. Osim zahvata na mekim tkivima, stopalo se nakon osteotomije također može i imobilizirati postavljanjem malih implantata uz kosti palca.

Zahvati se uglavnom rade pod lokalnom anestezijom, a traju oko jedan sat.

priprema-za-pregled i zahvat

4. Priprema za operativni zahvat

Poznato je više od 150 operacija halluxa valgusa, stoga je potreban individualan pristup svakom pacijentu i pomno planiranje za odluku o vrsti operacije. Planiranje operacije provodi se na temelju kliničkog pregleda i obrade RTG slika u opterećenju (u stajanju i hodu).

Prije zahvata potrebno je obaviti kompletan pregled kod svog liječnika i sve laboratorijske pretrage (krv i urin), EKG, RTG pluća i RTG stopala. Naš specijalist ortoped proučit će vašu povijest bolesti i, ako je potrebno, zatražiti dodatne predoperativne pretrage. Osim toga, važno je obavijestiti kirurga o svim lijekovima koje koristite.

U Polikliniku je potrebno doći jedan do dva sata prije samog zahvata, nakon čega će vas pregledati i naši anesteziolozi.

Doc.dr.sc. Goran Vrgoč, dr. med.

Specijalist ortoped

Najčešći uzrok pojave hallux valgusa jest neadekvatna obuća, što i uzrokuje veliku disproporciju pojave deformacije kod žena i muškaraca. Operativno liječenje pruža potpuno rješavanje deformiteta i postizanje normalne biomehanike prednjeg dijela stopala. Operacijom vraćamo estetski lijepo stopalo spremno za sve vrste obuće, a deformacija stopala se ne vraća.
oporavak

5. Postoperativni oporavak i liječenje

Jedan do dva sata nakon operacije pacijenti se otpuštaju iz Poliklinike. Specijalist ortoped će im dati detaljne upute o nastavku oporavka i liječenja, te o potrebnim kontrolnim pregledima.

Prije otpuštanja, liječnici će poviti ranu tako da prsti budu u pravilnom položaju i dati vam specijalne postoperativne cipele kojima se opterećuje samo zadnji dio stopala pri stajanju i hodu. Cipelu je potrebno nositi 5 tjedana, a preporučuje se što manje hodati u prvim tjednima. 10 dana nakon zahvata vade se šavovi.

Prvih nekoliko dana nakon zahvata potrebno je stavljati hladne obloge na stopalo i držati stopalo na povišenom, kako bi se smanjili bol i otok. Otok može potrajati nekoliko mjeseci.

Kako bi oporavak bio što brži, a operacija uspješna, potrebno se strogo pridržavati uputa liječnika i dolaziti na kontrolne preglede koje s njim dogovorite.

kada-se-odluciti-za-tretman-filerima

Mjere opreza

Kao i kod većine operativnih zahvata, postoji mogućnost razvitka lokalne infekcije, te ponovno nastajanje hallux valgusa ili bol. Sve komplikacije su iznimno rijetko zabilježene, no ako se pojave, treba se obratiti našim liječnicima.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate madeže i izrasline na tijelu koje vam smetaju ili koje se mijenjaju, naručite se za njihovo uklanjanje ili za dermatološki pregled već danas u našoj Poliklinici! Ispunite naš online obrazac, pošaljite email ili nas nazovite. Obratite nam se s povjerenjem!

Operacija Hallux Valgusa - cijena

Cijenu operacije Hallux Valgusa, kao i ostalih naših usluga, možete pronaći u cjeniku usluga.

Cjenik usluga

Akcije i popusti

Bankovne kartice – bez kamata i naknada putem POS uređaja

Odstranjivanje madeža

Uglavnom se zamišljaju kao smeđe promjene, tj. izrasline iznad razine kože, no mogu biti vrlo raznovrsni izgledom. Pojavljuju se na bilo kojem mjestu na koži, pojedinačno ili u grupama, a najčešće su smeđe boje. Njihova pojava nije vezana za životnu dob te se mogu pojaviti u svim dobnim skupinama.

Zakažite konzultacije

Odstranjivanje bradavica

Ovo su virusne izrasline, obično multiple, tj. pojavljuju se u grupama te se vrlo lako i često šire i na okolna područja na tijelu, a potencirane su vlažnošću kože.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje fibroma

Vezivne izrasline koje se pojavljuju u skupinama, a najčešće se nalaze na vratu, licu, dekolteu i različitim pregibima na tijelu.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje ateroma

Oni su proširene i začepljene žlijezde lojnice koji nastaju pojačanim lučenjem lojne žlijezde. Manifestiraju se u obliku čvorića na koži, odnosno ciste ili vrećice i skloni su inflamiranju.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje hemangioma

Poznati i kao vaskularni tumori, to su oštećenja tkiva koja se pojavljuju kod beba u roku od nekoliko tjedana nakon rođenja. Obično se javljaju oko vrata i glave, a predstavljaju najčešće tumore kod djece. Uglavnom nestaju kroz nekoliko mjeseci, no neki mogu trajati i godinama, te se takvi trebaju redovito pregledavati. Hemangiomi se mogu javiti i u odrasloj dobi.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje lipoma

Javljaju se u obliku mekanih, pomičnih potkožnih čvorića, formiraju se od inkapsuliranog masnog tkiva, a mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu.

Promjene na koži uglavnom je potrebno i preporučljivo ukloniti, i to što prije kako bismo spriječili njihovo razvijanje i prevenirali moguće zdravstvene probleme ako se radi o kancerogenim izraslinama. One se u cijelosti odstranjuju, sve se kancerogene stanice uklanjaju iz organizma, a izrasline se potom vrlo rijetko ponovno pojavljuju.

Zakažite konzultacije

KONTAKTIRAJTE NAS

Pošaljite nam poruku ili nas nazovite.

Za povlačenje privole i slaganje s našim uvjetima obratite se na info@poliklinika-kvaternik.hr ili svoje postavke promijeniti ovdje.

Adresa:

Poliklinika Kvaternik, Šubićeva ulica 27
10000 Zagreb, Hrvatska

Kontakt i telefon:

Tel: +385 1 6131900
Mob: +385 91 6337 708

E-mail:

info@poliklinika-kvaternik.hr

Društvene mreže:

facebook.com/PoliklinikaKvaternik
WhatsApp

1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
FormCraft - WordPress form builder
Pitajte doktora