ORTOPEDIJA

LIJEČENJE MATIČNIM STANICAMA ZA ZGLOBOVE

Suvremene metode dijagnostike i liječenja

Stručno i iskusno osoblje poliklinike

Visoka kvaliteta uz pristupačne cijene

LIJEČENJE MATIČNIM STANICAMA ZA ZGLOBOVE

sto-je

simptomi

opis

priprema-pacijenata

oporavak

nuspojave

Liječenje matičnim stanicama inovativni je pristup za liječenje mnogih stanja, od bora i ožiljaka pa sve do obnavljanja kralježnice, i dio je naših zahvata povezanim s ortopedijom. Pokazuje obećavajuće rezultate za razne bolesti, uključujući bolesti srca, Parkinsonovu bolest, dijabetes tipa 1, mišićnu distrofiju i amiotrofičnu lateralnu sklerozu. U Poliklinici Kvaternik matične stanice koristimo za liječenje oštećenih zglobova s ciljem unapređenja kvalitete vašega života, odgađanja degenerativnih promjena i sprječavanja potrebe za operacijom zamjene zgloba.

PRP

Što je liječenje matičnim stanicama?

Liječenje matičnim stanicama inovativni je pristup kojim se stimulira regeneracija oštećenih tkiva u tijelu te tako ublažava i uklanja bolove u zglobovima.

Budući da je ovaj tip liječenja relativno nov i da je potrebno provesti dodatna istraživanja prije njegovog uvrštavanja na listu tradicionalnih vrsta liječenja, američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) u ovom trenutku liječenje matičnim stanicama smatra eksperimentalnim.

Što su matične stanice?

Matične stanice su nezrele, osnovne stanice koje se još nisu u potpunosti razvile u funkcionalne stanice, npr. stanice kože, mišićne ili živčane stanice. Ljudsko tijelo neprestano ih proizvodi u koštanoj srži te se tada na temelju tjelesnih stanja i signala usmjeravaju na mjesta gdje su potrebne.

Naše tijelo proizvodi različite vrste matičnih stanica i koristi ih u različite svrhe. Primjerice, mezenhimalne matične stanice su multipotentne odrasle stanice sa sposobnošću razdvajanja u različite tipove stanica, poput stanica hrskavice, koštanih stanica, mišićnih ili masnih stanica. Upravo ove stanice regeneriraju oštećeno tkivo te ih koristimo u liječenju zglobova.


Injekcije matičnih stanica za zglobove

Hrskavica prekriva krajeve kosti i omogućuje im da glatko klize jedna uz drugu uz minimalno trenje. Kod pojave osteoartritisa dolazi do oštećenja hrskavice i povećanog trenja, što rezultira bolom, upalom i u konačnici gubitkom pokretljivosti i funkcije.

Kod liječenja zglobova matičnim stanicama, koriste se pacijentovi vlastiti mehanizmi zacjeljivanja kako bi se regenerirala hrskavica i usporilo njeno propadanje, smanjila upala i bol te odgodila ili spriječila potreba za operacijom zamjene zgloba.

Djelovanje matičnih stanica na simptome artritisa koljena potvrđeno je kroz nekoliko studija, a nakon što se daljnjim istraživanjima utvrdi točan mehanizam njihova djelovanja, trajnost rezultata i potreba za ponavljanjem liječenja, ono bi moglo postati standard za liječenje osteoartritisa koljena.

Liječnici Poliklinike Kvaternik obučeni su za provođenje sljedećih vrsta liječenja matičnim stanicama u Hrvatskoj: 

  • liječenje koljena matičnim stanicama

  • liječenje kuka matičnim stanicama

  • liječenje gležnja matičnim stanicama

  • liječenje ramena matičnim stanicama

  • liječenje artritisa matičnim stanicama

  • liječenje osteoartritisa matičnim stanicama

  • liječenje artroze koljena matičnim stanicama

sistematski pregled

Simptomi i indikacije

Liječenje matičnim stanicama najčešće se izvodi kod pacijenata koji boluju od artritisa, osteoartritisa i artroze. Ako ste primijetili smanjenu pokretljivost, bolove ili upale u koljenima, kukovima i ostalim zglobovima u tijelu, obratite se stručnom timu Poliklinike Kvaternik i dogovorite liječenje zgloba matičnim stanicama.

tijek-zahvata-rinoplastike

Tijek liječenja

Liječenje započinje uzimanjem manje količine masnog tkiva iz pacijentova tijela. Osim iz masnog tkiva, matične je stanice moguće dobiti izoliranjem iz krvi, koštane srži ili pupkovine kod novorođenčadi. Ipak, u masnom je tkivu koncentracija matičnih stanica najveća što sugerira i bolji uspjeh liječenja.

Uobičajena mjesta za uzimanje masnog tkiva su trbušna stijenka, unutarnja strana bedara te lumbalno područje trbušne stijenke (u donjem dijelu leđa). Ovaj postupak se izvodi u lokalnoj anesteziji.

Nakon uzimanja masnog tkiva, mehaničkim procesiranjem odvajaju se i izoliraju matične stanice koje se potom injekcijom ubrizgavaju u zglob.

priprema-za-pregled i zahvat

Priprema za liječenje matičnim stanicama

Za liječenje matičnim stanicama nije potrebna posebna priprema pacijenta.

Doc.dr.sc. Goran Vrgoč, dr. med.

Specijalist ortoped

Inovativno liječenje zglobova matičnim stanicama pokazalo se kao odlično rješenje za osobe koje boluju od artritisa, osteoartritisa i artroze. Ovim neinvazivnim i poštednim pristupom uspješno regeneriramo oštećene zglobove, smanjujemo bol i vraćamo vam pokretljivost kako biste živjeli kvalitetniji i ispunjeniji život.
oporavak

Oporavak nakon liječenja matičnim stanicama

Nakon zahvata, mogući su hematomi i senzacije ili bolovi na mjestu harvestiranja masti koji će postupno proći kroz dva do tri tjedna, a šav se vadi nakon 14 dana. Potrebno je nošenje elastičnog steznika  dva tjedna dana nakon zahvata.

kada-se-odluciti-za-tretman-filerima

Mjere opreza

Liječenje zgloba matičnim stanicama neinvazivan je postupak, a studije sugeriraju da su nuspojave minimalne. Naime, budući da se za liječenje koriste matične stanice koje dolaze iz vašeg vlastitog tijela, rizik od bilo kakvih ozbiljnih nuspojava znatno je smanjen.

Neki pacijenti nakon liječenja matičnim stanicama mogu osjetiti lokalnu bol na tretiranom području. Bol se smatra uobičajenom, a nestaje nakon nekoliko sati ili najviše nekoliko dana. Ako je bol jača, mogu se koristiti lijekovi protiv bolova, ali samo prema savjetu našeg liječnika koji taj lijek prepisuje pacijentu.

Osim bolova, moguća je pojava crvenila ili lagane natečenosti na mjestu uboda koja nestaje kroz nekoliko sati. Natečenost se može ublažiti nošenjem steznika.

Sve navedene nuspojave javljaju se rijetko.Liječenje matičnim stanicama za zglobove - cijena

Cijenu liječenja matičnim stanicama za zglobove, kao i ostalih naših usluga, možete pronaći u cjeniku usluga.

Cjenik usluga

Akcije i popusti

Bankovne kartice – bez kamata i naknada putem POS uređaja

Kontaktirajte nas

Nazovite nas na broj +385 91 6337 708 ili +385 1 6131900, pošaljite email na info@poliklinika-kvaternik.hr ili upit putem našeg online obrasca. Rado ćemo vam odgovoriti na sva vaša pitanja!

KONTAKTIRAJTE NAS

Pošaljite nam poruku ili nas nazovite.

Za povlačenje privole i slaganje s našim uvjetima obratite se na info@poliklinika-kvaternik.hr ili svoje postavke promijeniti ovdje.

Adresa:

Poliklinika Kvaternik, Šubićeva ulica 27
10000 Zagreb, Hrvatska

Kontakt i telefon:

Tel: +385 1 6131900
Mob: +385 91 6337 708

E-mail:

info@poliklinika-kvaternik.hr

Društvene mreže:

facebook.com/PoliklinikaKvaternik
WhatsApp

1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
FormCraft - WordPress form builder
Pitajte doktora