ORTOPEDIJA

ARTROSKOPIJA KOLJENA | ARTROSKOPSKA OPERACIJA

Suvremene metode dijagnostike i liječenja

Stručno i iskusno osoblje poliklinike

Visoka kvaliteta uz pristupačne cijene

ARTROSKOPIJA KOLJENA | ARTROSKOPSKA OPERACIJA

sto-je

simptomi

tijek

priprema-pacijenata

oporavak

mjere-opreza

artroskopski-zahvati

1. Što je artroskopija?

Artroskopija zgloba je minimalno invazivni kirurški zahvat na koljenu koji je posljednjih godina postao zlatni standard operativnih zahvata na koljenu, a kojim se mogu izvesti najrazličitiji zahvati. Može se izvesti na gotovo svim zglobovima tijela, uključujući rame, lakat, ručni zglob, gležanj i kuk, no najčešće se izvodi pri liječenju i dijagnosticiranju oštećenja koljena.

Artroskopijom se vrši pregled te liječenje oštećenja i ozljeda unutar zgloba na način da se kroz kožni rez od svega nekoliko milimetara uvede artroskop. Artroskop je poseban instrument koji je sastavljen od izvora svjetlosti i leće s kojim se ulazi u zglob, tj. u unutrašnjost zgloba, a video kamera pričvršćena na artroskop omogućuje da se cijela slika, odnosno zahvat prati na monitoru. Po potrebi se rade dodatni manji kožni rezovi za druge ulaze (ovisno o zahvatu koji se radi), a posebnim artroskopskim kirurškim instrumentima vrši se operacija.

Ovakvom vrstom liječenja značajno se smanjuje vrijeme oporavka u današnje vrijeme, jer nisu potrebni veliki kožni rezovi, oštećenje tkiva i posljedično dugotrajno zacjeljivanje. Za razliku od klasičnog zahvata i velikog reza, oštećenja okolnog tkiva kod artroskopskih zahvata su minimalna, nema otvaranja zgloba, nema rizika od dodatnog oštećenja okolnih struktura i postižu se puno bolji rezultati u liječenju bolesti zglobova.

Artroskopija koljena danas se koristi za izvedbu velikog broja operacija koljena kao što su odstranjivanje ili šivanje meniska, uklanjanje odlomljenih dijelova hrskavice, fiksiranje odlomljenog dijela hrskavice ili kosti, liječenje prijeloma površine kosti u zglobu, rekonstrukcija oštećenih ligamenata koljena, sinovijektomija odnosno odstranjivanje zadebljane i upaljene unutarnje ovojnice koljena, i sl. No, osim za operativne zahvate, artroskopija koljena koristi se i za postavljanje dijagnoze, sprječavanje daljnjih oštećenja zglobova i/ili njihovog propadanja.

U današnje vrijeme, artroskopsko liječenje posebno je značajno u svijetu profesionalnih sportaša kojima su bolesti i ozljede koljena prije razvoja ove tehnike često označavale i kraj karijere ili značajno utjecale na njihov daljnji napredak i postizanje boljih rezultata. Pomoću artroskopskih zahvata, ozljeda na zglobu koljena ne mora nužno značiti i završetak karijere. Većina sportaša se bez problema može vratiti svojim sportskim aktivnostima i to nedugo nakon zahvata, što je vrlo važno za njihov kontinuitet i ostvarivanje vrhunskih rezultata.

U Poliklinici Kvaternik artroskopske operacijske zahvate izvodi naš tim vrhunskih stručnjaka prema najvišim medicinskim standardima. Kako bi pacijentima pružili najbolju zdravstvenu skrb, koristimo najmoderniju medicinsku opremu koja nam omogućuje učinkovito i uspješno obavljanje zahvata. Naš tim ljubaznog osoblja uvijek je dostupno za sva pitanja i nedoumice, te će se pobrinuti za vas prije, tijekom i nakon zahvata.

sistematski pregled

2. Simptomi i indikacije

Najčešće indikacije u području koljena su:

  • Ozljede meniska – puknuća (rupture)
  • Oštećenja zglobne hrskavice
  • Odlomljeni hrskavični ili hrskavično-koštani fragmenti
  • Upala sinovijalne membrane
  • Nestabilnost patele (posljedica luksacije)
  • Ruptura prednjih/stražnjih ligamenata koljena
  • Infekcije zgloba koljena

Zahvatu artroskopije mogu pristupiti pacijenti svih dobnih skupina, no najčešće se na njega odlučuju mlađe, aktivne osobe i profesionalni sportaši kojima je važno što učinkovitije rješavanje ozljeda uz što brži, a idealno potpuni oporavak koljena.

tijek-zahvata-rinoplastike

3. Tijek operativnog zahvata - Artroskopija koljena

Artroskopski operativni zahvat (artroskopija koljena) najčešće se obavlja pod lokalnom anestezijom, a njegovo trajanje ovisit će o vrsti zahvata koji se izvodi, odnosno o dijelu koljena i razini oštećenja. Moguće je također kombinirati i nekoliko zahvata odjednom pa vrijeme trajanja artroskopije može biti i duže.

Glavna prednost ovakvog kirurškog zahvata u odnosu na klasičnu operaciju jest da je pacijent cijelo vrijeme budan, spontano diše, a srce i pluća nisu priključeni na aparate pa su i komplikacije puno manje i rjeđe, kao i pripreme za sami zahvat. Osim toga, pacijent može pratiti cijeli zahvat, razgovarati s liječnikom i upoznati se sa stanjem zgloba prije i poslije operacije.

Prvi korak zahvata jest aplikacija lokalne anestezije. Lokalna anestezija se injektira samo u dio noge, odnosno u okolicu živaca koljena koja se potom „umrtvi“, a pacijent ne osjeća nikakvu bol i nema pokretljivost u tom dijelu tijela. Nakon toga, prave se najčešće samo dva mala reza od svega 5 milimetara.

Kroz prvi rez u zglob koljena se uvodi artroskop, tj. mala kamera zajedno s izvorom svjetlosti, a na taj način možemo vidjeti unutrašnjost zgloba i tijek operacije na monitoru. Zatim se u koljeno ubrizgava fiziološka otopina kako bi se povećao volumen i prostor za rad. Kroz drugi rez uvode se specijalizirani artroskopski instrumenti kojima se izvode operativni zahvati.

Po potrebi, ovisno o opsegu zahvata i oštećenja, napravit će se i dodatni rezovi. Kroz dodatne male rezove operater uvodi specijalno dizajnirane ortopedske instrumente s kojima izvodi operativni zahvat ili uvodi materijale za zamjenu meniska, hrskavice i slično.

Artroskopija koljena je brz zahvat, minimalno invazivan za pacijenta i spada pod takozvanu „jednodnevnu kirurgiju“ jer nakon nje nije potreban ostanak u bolnici.

Video

priprema-za-pregled i zahvat

4. Priprema za operativni zahvat

Prije zahvata obavlja se detaljan klinički pregled i konzultacije s našim liječnicima te rade standardne laboratorijske pretrage i pregled kod anesteziologa, a po potrebi i dodatne detaljnije pretrage. Važno je obavijestiti liječnika o svim lijekovima koje trenutačno uzimate. Na pregledu će liječnik ustanoviti oštećenje zgloba koljena te odabrati najbolji pristup liječenju i vrstu zahvata.

Na artroskopiju se dolazi natašte na dan zahvata, a odlazi se nekoliko sati nakon zahvata.

Doc.dr.sc. Goran Vrgoč, dr. med.

Specijalist ortoped

Zahvatu artroskopije mogu pristupiti pacijenti svih dobnih skupina, no najčešće se na njega odlučuju mlađe, aktivne osobe i profesionalni sportaši. Artroskopija ne podrazumijeva velike rezove i otvaranje koljena pa je postoperativni oporavak brži i jednostavniji nego kod klasične operacije te nije potrebno bolničko liječenje.
oporavak

5. Postoperativni oporavak i liječenje

Pošto artroskopija koljena ne podrazumijeva velike rezove i zahvate, a operacija se izvodi kroz jedan mali rez, bez otvaranja zgloba koljena kao klasična operacija, oporavak nakon zahvata je puno brži i kvalitetniji. Pacijenti se nekoliko sati nakon operativnog zahvata otpuštaju na kućnu njegu i nije potrebno bolničko liječenje.

Vrijeme oporavka skratilo se za čak nekoliko mjeseci u odnosu na klasičnu „otvorenu“ operaciju, a razina oporavka je puno viša i pacijentima se u većini slučajeva vraća funkcija zgloba kakva je bila prije bolesti i ozljede koljena.

Nogu je potrebno što više držati na povišenom, osobito dan nakon operacije i u prvom tjednu oporavka, kako bi se spriječila/umanjila pojava oteklina. Osim toga, preporučuje se stavljanje hladnih obloga na zglob koljena, te korištenje lijekova protiv bolova i za smanjenje upale prema uputama liječnika. Također, preporuča se započeti s vježbama održavanja tonusa i jačanja muskulature natkoljenica već u prvom danu nakon zahvata.

Pacijenti trebaju koristiti štake prilikom hodanja dva do tri dana nakon operativnog zahvata i započeti program rehabilitacije u što kraćem roku. Za svakog pacijenta provodi se individualizirani program rehabilitacije s obzirom na razinu oštećenja i ovisno o kompleksnosti zahvata.

kada-se-odluciti-za-tretman-filerima

Mjere opreza

Nakon artroskopskog operativnog zahvata uobičajena je srednje jaka bol koja može potrajati nekoliko dana nakon operacije. Prema preporuci liječnika, potrebno je piti lijekove protiv bolova.

Vrlo su rijetke komplikacije nakon ovakve vrste zahvata, no postoji mogućnost infekcije ili slučajnog oštećenja nekog živca u neposrednoj blizini zgloba.

Artroskopija koljena jedan je od najsigurnijih operativnih zahvata koji naš tim u Poliklinici obavlja stručno, učinkovito i uspješno.

Artroskopija koljena - cijena

Cijenu artroskopije koljena, kao i ostalih naših usluga, možete pronaći u cjeniku usluga.

Cjenik usluga

Akcije i popusti

Bankovne kartice – bez kamata i naknada putem POS uređaja

Odstranjivanje madeža

Uglavnom se zamišljaju kao smeđe promjene, tj. izrasline iznad razine kože, no mogu biti vrlo raznovrsni izgledom. Pojavljuju se na bilo kojem mjestu na koži, pojedinačno ili u grupama, a najčešće su smeđe boje. Njihova pojava nije vezana za životnu dob te se mogu pojaviti u svim dobnim skupinama.

Zakažite konzultacije

Odstranjivanje bradavica

Ovo su virusne izrasline, obično multiple, tj. pojavljuju se u grupama te se vrlo lako i često šire i na okolna područja na tijelu, a potencirane su vlažnošću kože.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje fibroma

Vezivne izrasline koje se pojavljuju u skupinama, a najčešće se nalaze na vratu, licu, dekolteu i različitim pregibima na tijelu.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje ateroma

Oni su proširene i začepljene žlijezde lojnice koji nastaju pojačanim lučenjem lojne žlijezde. Manifestiraju se u obliku čvorića na koži, odnosno ciste ili vrećice i skloni su inflamiranju.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje hemangioma

Poznati i kao vaskularni tumori, to su oštećenja tkiva koja se pojavljuju kod beba u roku od nekoliko tjedana nakon rođenja. Obično se javljaju oko vrata i glave, a predstavljaju najčešće tumore kod djece. Uglavnom nestaju kroz nekoliko mjeseci, no neki mogu trajati i godinama, te se takvi trebaju redovito pregledavati. Hemangiomi se mogu javiti i u odrasloj dobi.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje lipoma

Javljaju se u obliku mekanih, pomičnih potkožnih čvorića, formiraju se od inkapsuliranog masnog tkiva, a mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu.

Promjene na koži uglavnom je potrebno i preporučljivo ukloniti, i to što prije kako bismo spriječili njihovo razvijanje i prevenirali moguće zdravstvene probleme ako se radi o kancerogenim izraslinama. One se u cijelosti odstranjuju, sve se kancerogene stanice uklanjaju iz organizma, a izrasline se potom vrlo rijetko ponovno pojavljuju.

Zakažite konzultacije

KONTAKTIRAJTE NAS

Pošaljite nam poruku ili nas nazovite.

Za povlačenje privole i slaganje s našim uvjetima obratite se na info@poliklinika-kvaternik.hr ili svoje postavke promijeniti ovdje.

Adresa:

Poliklinika Kvaternik, Šubićeva ulica 27
10000 Zagreb, Hrvatska

Kontakt i telefon:

Tel: +385 1 6131900
Mob: +385 91 6337 708

E-mail:

info@poliklinika-kvaternik.hr

Društvene mreže:

facebook.com/PoliklinikaKvaternik
WhatsApp

1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
FormCraft - WordPress form builder
Pitajte doktora