ORTOPEDIJA

REGENERACIJA HRSKAVICE ACP METODOM
Autologna kondicionirana plazma

Suvremene metode dijagnostike i liječenja

Stručno i iskusno osoblje poliklinike

Visoka kvaliteta uz pristupačne cijene

REGENERACIJA HRSKAVICE ACP METODOM <br data-lazy-src=

sto-je

simptomi

opis

priprema-pacijenata

oporavak

nuspojave

Terapija plazmom obogaćenom trombocitima inovativna je i jedna od najučinkovitijih  terapija u području liječenja koštano-zglobnih oboljenja. Osim toga, ovom terapijom liječite sami sebe i to pomoću vlastite krvi! Vašim vlastitim trombocitima potaknut ćemo regeneraciju tkiva i kostiju, te na taj način umanjiti bolove i izliječiti mnogobrojna oštećenja zglobova, hrskavice, ligamenata ili tetiva.

PRP

O terapiji

ACP terapija, odnosno autologna kondicionirana plazma je revolucionarna metoda liječenja koja se zadnjih godina sve više upotrebljava u liječenju ozljeda koštano-zglobnog sustava. Poznata je i kao plazma obogaćena trombocitima.

Povećana upotreba ACP terapije započinje nakon članka iz 2009. godine obavljenog u The New York Times-u “A Promising Treatment for Athletes, in Blood“ kada šira javnost saznaje za tu vrstu liječenja jer su je koristili igrači američkog nogometa da zdravi i fizički spremni igraju finale Super Bowla.

ACP terapija (plazma bogata trombocitima) trenutno predstavlja jedan od najučinkovitijih načina liječenja ozljeda koštano-zglobnog sustava u medicini. Ova revolucionarna metoda liječenja ubrzava cijeljenje i skraćuje vrijeme liječenja od ozljede. Svojim djelovanjem poboljšava cijeljenje mišića i povećava efektivnu snagu, a posebno ubrzava proces cijeljenja nakon operacije koštano-zglobnog sustava. Učinkovito djeluje kod ozljeda hrskavice, oštećenja hrskavice, a posebno kod „nosivih“ zglobova.

Visokom koncentracijom trombocita u lijeku postiže se lokalno povišenje koncentracije nekoliko faktora rasta (od engl. PDGF, IGF, VEGF, TGF, FGF). Trombociti su jedan od najvažnijih čimbenika pri regeneraciji mekog i tvrdog tkiva, i proizvode upravo te navedene faktore rasta koji aktivno sudjeluju u staničnoj diferencijaciji, migraciji i proliferaciji. Osim toga, ti faktori rasta također induciraju endotelijalne stanice i fibroblaste koji potom potiču neo-vaskularizaciju i stvaranje novog izvanstaničnog matriksa.

Trombociti se odvajaju iz vlastite krvne plazme pacijenta posebnom tehnikom odnosno centrifugom s velikim brojem okretaja i, prema tome, učinak se postiže upotrebom vlastite krvi, čime ovaj način liječenja predstavlja liječenje vlastitim stanicama bez drugih djelatnih tvari.

Učinci ACP terapije:

 • Uklanja bolove u zglobovima
 • Poboljšava cijeljenje tetiva i ligamenata
 • Uzrokuje stabilizaciju i regeneraciju zglobne hrskavice
 • Ubrzava urastanje tetive u koštani tunel (kod operacije križnih ligamenata)
 • Djelovanje ostvaruje preko nekoliko različitih faktora rasta
 • Značajno ubrzava vrijeme oporavka

ACP terapija odlično je rješenje za ubrzavanje procesa ozdravljenja zglobova i hrskavica, te smanjenje boli, i posve je prirodan način liječenja kojim se izbjegavaju invazivniji načini liječenja i podvrgavanje pacijenata većim operativnim zahvatima. ACP terapija, odnosno plazma bogata trombocitima omogućuje organizmu da se vlastitom krvlju i na prirodan način izliječi.

U Poliklinici Kvaternik pacijenti su nam uvijek na prvom mjestu. Trudimo se svakome posvetiti dovoljno pažnje i vremena, te zajednički doći do najboljeg rješenja za njihove probleme. Naši tretmani i metode liječenja prate najviše svjetske i medicinske standarde, a naš tim je iznimno profesionalan, stručan i uvijek na raspolaganju.

sistematski pregled

Simptomi i indikacije

Oštećenja zglobova, oštećenja hrskavice, ozljeda tetiva i ligamenata mogu imati vrlo negativan učinak na svakodnevni život, uobičajene obveze i aktivnosti pacijenata. Bolovi značajno utječu na kvalitetu života i mnogima otežavaju život.

Kandidati za ACP liječenje mogu biti i žene i muškarci kod kojih su se razvile značajne tegobe i dijagnoze oštećenja zglobovahrskaviceozljeda tetiva ligamenta uslijed određenih zdravstvenih stanja ili raznih ozljeda.

ACP terapija (plazma bogata trombocitima) koristi se kod:

 • Tendinopatije (degenerativne promjene tetiva) i tendinitisa (upalne promjene tetiva)
 • Djelomične ili potpune rupture ligamenata
 • Operacije ligamenata
 • Djelomične ili potpune rupture mišića
 • Hondromalacije patele (trkačko koljeno)
 • Traumatskih oštećenja zglobne hrskavice
 • Upale sluznih vreća
 • Rupture križnih ligamenata koljena
 • Plantarnog fascitiisa (petni trn – bol u donjem dijelu petne kosti)
 • Nakon operacije rekonstrukcije mišića rotatorne manžete ramena
 • U postoperativnom tijeku rehabilitacije nakon prijeloma, zahvata na hrskavici, meniskusima, ligamentima ili tetivama

Autologna kondicionirana plazma odnosno ACP terapija ne smije se primjenjivati u slučaju malignih oboljenja, sistemskih bolesti krvi, infekcija, nestabilnog krvnog tlaka i sistemske kortikosteroidne terapije.

tijek-zahvata-rinoplastike

Tijek terapije

ACP terapija plazme bogate trombocitima izvodi se na brz, jednostavan i siguran način, gotovo bezbolno, bez neugodnog osjećaja za pacijente, i ne zahtijeva nikakvu osobnu pripremu od strane pacijenta, i dio je naših usluga povezanim s ortopedijom.

U sklopu ACP tretmana uzima se mala količina pacijentove venske krvi i nakon centrifuge primjenjuje na tretirano područje. Faktori rasta koje otpuštaju trombociti imaju regeneracijski i modulacijski učinak na oštećena tkiva. Radi najboljeg učinka terapija se primjenjuje tijekom 3 do 5 tretmana.

Prvi korak ACP tretmana uključuje pripremu pacijenta za vađenje krvi. Krv se vadi na uobičajen način, kao pri regularnom vađenju krvi u laboratoriju, pri kojem ćete osjetiti mali ubod. Za pripremu ACP-a, tj. autologne kondicionirane plazme, potrebno je 10cc venske krvi (odnosno 10 ml).

Liječnik će posebnom tehnikom odnosno centrifugom s velikim brojem okretaja odvojiti plazmu od ostalih sastojaka vaše krvi. Nakon završenog procesa centrifugiranja vidljiv je supernatant (žute boje) odvojen od eritrocita. Supernatant je zapravo upravo ta plazma bogata trombocitima (ACP) koja nam je potrebna za tretman. Ona se samostalno odvaja unutar sustava šprice i potom je spremna za apliciranje.

Posljednji korak tretmana jest upravo aplikacija dobivenog ACP-a(plazme bogate trombocitima) u oštećene, ozlijeđene ili bolne zglobove. Takva autologna plazma aplicira se ubodima vrlo tanke iglice, a bol je minimalna zanemariva.

Ovisno o području koje se tretira i razini oštećenja, odnosno oboljenja, potrebno je nekoliko tretmana, a liječnik će odrediti točno određeni broj koji potreban te u kojem vremenskom razdoblju.

Zahvat uglavnom traje oko 15 do 30 minuta, ovisno o veličini tretiranog područja.

priprema-za-pregled i zahvat

Priprema

Prije samog dolaska na tretman, potrebna je obilna hidracija dan ranije (cca. popiti 2-3 litre tekućine). Autologna kondicionirana plazma (ACP) aplicira se odmah, na jednostavan i siguran način. No, prije samog tretmana, svakako je potrebno odraditi potrebne preglede i konzultacije s našim liječnicima kako bi se odredilo oštećenje i kako bi se pacijenti upoznali s procesom ACP tretmana, njegovim intenzitetom i dužinom trajanja, te s njegovim učincima.

Naši liječnici uvijek imaju u vidu da je svaki pacijent drugačiji, da zahtijeva individualnu i posebnu pripremu, te detaljne konzultativne razgovore. Osim toga, pregled je važan kako bi se odredilo točno područje aplikacije, njegova veličina i razina oštećenosti, te potom i točna terapija i broj tretmana.

Doc.dr.sc. Goran Vrgoč, dr. med.

Specijalist ortoped

ACP terapija svojim djelovanjem poboljšava cijeljenje mišića i povećava efektivnu snagu, a posebno ubrzava proces cijeljenja nakon operacije koštano-zglobnog sustava. Odlično je rješenje za ubrzavanje procesa ozdravljenja zglobova i hrskavica, te smanjenje boli i posve je prirodan način liječenja koji omogućuje organizmu da se vlastitom krvlju i na prirodan način izliječi.
oporavak

Oporavak

ACP tretman vrlo je brz, jednostavan i potpuno neinvazivan, a oporavka nakon tretmana nema. Pacijenti se odmah nakon tretmana mogu vratiti svojim svakodnevnim obvezama i aktivnostima, mogu hodati, upravljati vozilom i slično.

kada-se-odluciti-za-tretman-filerima

Mjere opreza

Nakon tretmana ACP-om, moguća je lokalna bol na tretiranom području. Ona nije neuobičajena, a nestaje nakon nekoliko sati ili najviše nekoliko dana. Ako je bol jača, mogu se koristiti lijekovi protiv bolova, ali samo prema savjetu našeg liječnika, i to lijek koji on prepiše.

Osim bolova, moguća je pojava crvenila ili lagane natečenosti na mjestima uboda koje također nestaju kroz par sati. Sve navedene nuspojave rijetko se pojavljuju kod pacijenata.

Regeneracija hrskavice ACP metodom - cijena

Cijenu regeneracije hrskavice ACP metodom, kao i ostalih naših usluga, možete pronaći u cjeniku usluga.

Cjenik usluga

Akcije i popusti

Bankovne kartice – bez kamata i naknada putem POS uređaja

Odstranjivanje madeža

Uglavnom se zamišljaju kao smeđe promjene, tj. izrasline iznad razine kože, no mogu biti vrlo raznovrsni izgledom. Pojavljuju se na bilo kojem mjestu na koži, pojedinačno ili u grupama, a najčešće su smeđe boje. Njihova pojava nije vezana za životnu dob te se mogu pojaviti u svim dobnim skupinama.

Zakažite konzultacije

Odstranjivanje bradavica

Ovo su virusne izrasline, obično multiple, tj. pojavljuju se u grupama te se vrlo lako i često šire i na okolna područja na tijelu, a potencirane su vlažnošću kože.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje fibroma

Vezivne izrasline koje se pojavljuju u skupinama, a najčešće se nalaze na vratu, licu, dekolteu i različitim pregibima na tijelu.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje ateroma

Oni su proširene i začepljene žlijezde lojnice koji nastaju pojačanim lučenjem lojne žlijezde. Manifestiraju se u obliku čvorića na koži, odnosno ciste ili vrećice i skloni su inflamiranju.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje hemangioma

Poznati i kao vaskularni tumori, to su oštećenja tkiva koja se pojavljuju kod beba u roku od nekoliko tjedana nakon rođenja. Obično se javljaju oko vrata i glave, a predstavljaju najčešće tumore kod djece. Uglavnom nestaju kroz nekoliko mjeseci, no neki mogu trajati i godinama, te se takvi trebaju redovito pregledavati. Hemangiomi se mogu javiti i u odrasloj dobi.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje lipoma

Javljaju se u obliku mekanih, pomičnih potkožnih čvorića, formiraju se od inkapsuliranog masnog tkiva, a mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu.

Promjene na koži uglavnom je potrebno i preporučljivo ukloniti, i to što prije kako bismo spriječili njihovo razvijanje i prevenirali moguće zdravstvene probleme ako se radi o kancerogenim izraslinama. One se u cijelosti odstranjuju, sve se kancerogene stanice uklanjaju iz organizma, a izrasline se potom vrlo rijetko ponovno pojavljuju.

Zakažite konzultacije

KONTAKTIRAJTE NAS

Pošaljite nam poruku ili nas nazovite.

Za povlačenje privole i slaganje s našim uvjetima obratite se na info@poliklinika-kvaternik.hr ili svoje postavke promijeniti ovdje.

Adresa:

Poliklinika Kvaternik, Šubićeva ulica 27
10000 Zagreb, Hrvatska

Kontakt i telefon:

Tel: +385 1 6131900
Mob: +385 91 6337 708

E-mail:

info@poliklinika-kvaternik.hr

Društvene mreže:

facebook.com/PoliklinikaKvaternik
WhatsApp

1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
FormCraft - WordPress form builder
Pitajte doktora