OPĆA KIRURGIJA

OPERACIJA URASLOG NOKTA

Suvremene metode dijagnostike i liječenja

Stručno i iskusno osoblje poliklinike

Visoka kvaliteta uz pristupačne cijene

OPERACIJA URASLOG NOKTA

Urasli-nokat

Simptomi-i-indikacije

lijecenje-tijek-zahvata

Priprema-za-operativni-zahvat

Oporavak-nakon-operativnog-zahvata

Mjere-opreza

Urasli nokat problem je s kojim se susreću mnoge osobe, a češća je pojava kod žena nego kod muškaraca. Naime, upravo žene češće nose neudobnu obuću, što je jedan od glavnih uzroka uraslog nokta.

Za rješavanje problema uraslog nokta pacijenti se nerijetko obraćaju pedikerima, no u mnogim slučajevima problem nadilazi sposobnosti pedikera te je potreban operativni zahvat.

urasli-nokat

Što je urasli nokat?

Urasli nokat (unguis incarnatus) je promjena rubnog dijela nokta koja se najčešće javlja na nožnim palcima. 

Kombinacija genetske predispozicije te učestalog nošenja neudobne i preuske obuće vrlo često dovodi do ovog problema.

U preuskoj i neadekvatnoj obući na palac se vrši veliki pritisak te se nokat počinje savijati, a rubovi nokta urastaju u okolno meko tkivo. Ovaj problem dodatno se komplicira nepravilnim rezanjem nokta. 

Nokti na stopalu uvijek bi se trebali rezati ravno, no osoba s problemom uraslog nokta često pokušava riješiti problem izrezivanjem bočnih rubova nokta ukoso. Rezanje ukoso dovodi do toga da se nokat još jače savija i još čvršće urasta u meko tkivo. 

Prema tome, do problema uraslog nokta može doći zbog različitih faktora ili kombinacije više faktora, a neki od glavnih uključuju:

  • Nepravilno rezanje nokta (nokti na stopalu se pravilno režu ravno)
  • Preuska i neadekvatna obuća koja vrši pritisak na palac (npr. cipele s visokim petama)
  • Ozljeda nokta (jači udarac, učestale manje traume nokta)
  • Neadekvatna higijena stopala
  • Genetska predispozicija
  • Ekstenzivne aktivnosti (balet, nogomet, kickboxing)

U Poliklinici Kvaternik pomoći ćemo vam riješiti se ovog neugodnog problema najsuvremenijim operativnim zahvatom te svesti mogućnost ponovne pojave problema na minimum.

sistematski pregled

Simptomi i indikacije

U većini slučajeva nokat urasta s jedne strane, no nije rijetko da se problem javlja na oba ruba nokta. U početku može biti bez simptoma, no uskoro se javlja bol, osobito kada se vrši pritisak na uraslo područje. 

Tipični simptomi su:

  • Bolnost i osjetljivost jednog ili oba ruba nokta
  • Crvenilo i osjećaj topline na području oko uraslog nokta
  • Oticanje mekog tkiva ili razvoj hipertrofičnih granulacija uz rubove nokta
  • Infekcija tkiva oko uraslog nokta (gnojenje)
savjetovanje-i-odredivanje-terapije

Tijek operativnog zahvata

Jedino moguće liječenje uraslog nokta je kirurško odstranjenje bočnih strana nokta bez šivanja. Ukoliko postoje klinički znakovi infekcije, potrebno je provesti adekvatni lokalni tretman i antibiotsku terapiju prije operativnog zahvata.

Zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji palca, a traje relativno kratko, oko 30 minuta. U cijelosti se odstranjuje zakrivljeni bočni dio uraslog nokta, zajedno s bazom iz koje nokat raste, te dio granulacijskog inficiranog hipertrofičnog tkiva uz rub nokta. 

Nakon toga potrebno je i devitalizirati matriks te dio baze nokta, što u našoj poliklinici radimo najsuvremenijim pristupom – radiofrekvencijskom devitalizacijom. Na taj se način značajno smanjuje mogućnost recidiva (problem se ponovno javlja u svega 1 % slučajeva).

priprema-za-pregled i zahvat

Priprema za operativni zahvat

Posebne pripreme za zahvat nisu potrebne, jedino je potrebno ponijeti dovoljno široku obuću – najbolje otvorenu obuću poput natikača.

Doc. prim. dr. sc. Dubravko Huljev, dr. med.

Specijalist opće kirurgije

Subspecijalist traumatologije

Subspecijalist plastične rekonstrukcijske i estetske kirurgije

Do problema uraslog nokta može doći zbog različitih faktora ili kombinacije više faktora od kojih su najčešći nepravilno rezanje nokta te nošenje neadekvatne obuće. Jedino moguće liječenje uraslog nokta je kirurško odstranjenje bočnih strana nokta bez šivanja nakon kojeg slijedi devitalizacija matriksa. Devitalizaciju u našoj poliklinici radimo najsuvremenijom metodom radiofrekventne devitalizacije koja značajno smanjuje mogućnost recidiva.
oporavak

Oporavak nakon operativnog zahvata

Postoperativni tijek je uglavnom bezbolan ili uz pojavu minimalnih bolova za koje uglavnom nema potrebe uzimati lijekove protiv bolova.  

Rana zarasta relativno brzo, a pacijent dolazi na kontrolu i previjanje nakon dva dana. Ako je oporavak u cijelosti uredan, sljedeći dan može se započeti s pranjem pH neutralnim šamponom i tekućom vodom. 

Potrebno je izbjegavati usku obuću, a dva dana nakon zahvata dozvoljene su sve uobičajene fizičke aktivnosti.

kada-se-odluciti-za-tretman-filerima

Mjere opreza

Urasli nokat važno je adekvatno i pravovremeno liječiti kako bi se spriječile neke od puno ozbiljnijih komplikacija kao što su lokalne infekcije te mogućnost infekcija kosti s posljedičnim osteomijelitisom.

Osim toga, urasli nokat može rezultirati i težim komplikacijama kod bolesnika koji boluju od šećerne bolesti ili bolesti s poremećajem cirkulacije. U tim slučajevima infekcija može dovesti do gangrene palca s posljedičnom potrebom za amputacijom palca.

Javite nam se na vrijeme i spriječite sve ozbiljnije komplikacije! U Poliklinici Kvaternik adekvatno ćemo vas savjetovati, odgovoriti na vaša pitanja, te učiniti sve kako bismo vaš problem riješili brzo i učinkovito.

Cjenik usluga

Pogledajte cjenik usluga, akcije, popuste i posebne ponude.

Cjenik usluga

Akcije i popusti

Bankovne kartice – bez kamata i naknada putem POS uređaja

Povezane usluge

Odstranjivanje madeža

Uglavnom se zamišljaju kao smeđe promjene, tj. izrasline iznad razine kože, no mogu biti vrlo raznovrsni izgledom. Pojavljuju se na bilo kojem mjestu na koži, pojedinačno ili u grupama, a najčešće su smeđe boje. Njihova pojava nije vezana za životnu dob te se mogu pojaviti u svim dobnim skupinama.

Zakažite konzultacije

Odstranjivanje bradavica

Ovo su virusne izrasline, obično multiple, tj. pojavljuju se u grupama te se vrlo lako i često šire i na okolna područja na tijelu, a potencirane su vlažnošću kože.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje fibroma

Vezivne izrasline koje se pojavljuju u skupinama, a najčešće se nalaze na vratu, licu, dekolteu i različitim pregibima na tijelu.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje ateroma

Oni su proširene i začepljene žlijezde lojnice koji nastaju pojačanim lučenjem lojne žlijezde. Manifestiraju se u obliku čvorića na koži, odnosno ciste ili vrećice i skloni su inflamiranju.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje hemangioma

Poznati i kao vaskularni tumori, to su oštećenja tkiva koja se pojavljuju kod beba u roku od nekoliko tjedana nakon rođenja. Obično se javljaju oko vrata i glave, a predstavljaju najčešće tumore kod djece. Uglavnom nestaju kroz nekoliko mjeseci, no neki mogu trajati i godinama, te se takvi trebaju redovito pregledavati. Hemangiomi se mogu javiti i u odrasloj dobi.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje lipoma

Javljaju se u obliku mekanih, pomičnih potkožnih čvorića, formiraju se od inkapsuliranog masnog tkiva, a mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu.

Promjene na koži uglavnom je potrebno i preporučljivo ukloniti, i to što prije kako bismo spriječili njihovo razvijanje i prevenirali moguće zdravstvene probleme ako se radi o kancerogenim izraslinama. One se u cijelosti odstranjuju, sve se kancerogene stanice uklanjaju iz organizma, a izrasline se potom vrlo rijetko ponovno pojavljuju.

Zakažite konzultacije

Kontaktirajte nas

U Poliklinici Kvaternik svakom pacijentu pristupamo individualno, otvoreno i s punom pažnjom, a operaciju obavljaju stručni i iskusni liječnici. Obratite nam se s povjerenjem i naručite se na pregled već danas!

Kontaktirajte nas

Pošaljite nam poruku ili nas nazovite.

Za povlačenje privole i slaganje s našim uvjetima obratite se na info@poliklinika-kvaternik.hr ili svoje postavke promijeniti ovdje.

Adresa:

Poliklinika Kvaternik, Šubićeva ulica 27
10000 Zagreb, Hrvatska

Kontakt i telefon:

Tel: +385 1 6131900
Mob: +385 91 6337 708

E-mail:

info@poliklinika-kvaternik.hr

Društvene mreže:

facebook.com/PoliklinikaKvaternik
WhatsApp

1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
FormCraft - WordPress form builder
Pitajte doktora