NUTRICIONIZAM

Nutricionističko savjetovanje

Suvremene metode liječenja

Stručno i iskusno osoblje poliklinike

Visoka kvaliteta uz pristupačne cijene

Nutricionističko savjetovanje

sto-je

kandidati

ponuda

tijek

priprema-pacijenta

oporavak-pacijenta

Vrlo čest uzrok viška kilograma koji nerijetko dovodi i do zdravstvenih poteškoća jest nezdrav i nerazuman odnos pojedinca prema hrani. Hranu ne treba dijeliti na dobru ili lošu, ne treba je promatrati kao nagradu ili kaznu, već treba osvijestiti da je prehrana, pogotovo ona raznolika, ključ za prevenciju i očuvanje zdravlja. Upravo u tome pomaže vam naš stručni tim nutricionista kroz profesionalno nutricionističko savjetovanje.

priprema-za-pregled i zahvat

Što je nutricionizam i tko je nutricionist?

Nutricionizam je primijenjena prirodna znanost koja se bavi odnosom čovjeka i hrane. Njezin glavni cilj jest očuvanje zdravlja i poboljšanje postojećeg stanja kroz razvoj zdravog odnosa prema hrani.

Nutricionist je stručnjak iz područja znanosti o prehrani (nutricionizma) koji educira zdrave i bolesne osobe te izrađuje jelovnik, odnosno normativ za prehranu. Jedan od glavnih oblika rada nutricionista jest upravo nutricionističko savjetovanje koje nudimo u Poliklinici Kvaternik.

Kroz nutricionističko savjetovanje educiramo vas o prehrambenim navikama i izrađujemo optimalni individualizirani plan prehrane uz pomoć kojeg ćete poboljšati svoje zdravstveno stanje ili pravilno izgubiti kilograme te održavati stabilnu tjelesnu težinu.

kada-postajete-kandidat-za-tretman-pomladjivanja-lica

Kandidati

Kome je potrebno nutricionističko savjetovanje?

 • Osobama koje žele izgubiti višak kilograma
 • Osobama koje pate od kroničnih ili akutnih bolesti te trebaju posebno paziti na prehranu
 • Osobama koje traže ciljane i provjerene informacije o prehrani
 • Osobama koje žele unaprijediti svoje zdravlje i poboljšati kvalitetu prehrane

Nutricionističko savjetovanje preporučuje se i osobama koje se odlučuju za zahvate poput liposukcije, abdominoplastike ili CoolSculptinga. Naime, navedenim zahvatima uklanjamo višak masnih naslaga na tijelu, a rezultati će se zadržati jedino ako tjelesna težina ostane stabilna. Upravo u tome može pomoći izrada nutricionističkog plana prehrane.

savjetovanje-i-odredivanje-terapije

Što nudimo u sklopu nutricionističkog savjetovanja?

Pregled nutricionista i stručne konzultacije

 • Antropometrijsko mjerenje
 • Mjerenje sastava tijela
 • Analiza prehrambenih navika
 • Procjena nutritivnog stanja i potreba
 • Smjernice i savjeti

Kontrolni pregled

 • Antropometrijsko mjerenje
 • Mjerenje sastava tijela
 • Korekcije plana prehrane

Mjerenje

 • Antropometrijsko i/ili mjerenje sastava tijela

Opće konzultacije s nutricionistom

Izrada individualnog plana prehrane za 14 ili 28 dana

Uz to, u ponudi imamo i posebne pakete mentorstva u prehrani u trajanju od 3 ili 6 mjeseci koji uključuju:

 • Stručne konzultacije s nutricionistom
 • Antropometrijsko mjerenje i analizu sastava tijela
 • Analiza prehrambenih navika
 • Plan prehrane i smjernice
 • Kontinuirano praćenje i kontrole
 • Dostupnost za konzultacije
kada-se-odluciti-za-tretman-filerima

Nutricionističko savjetovalište za pravilan gubitak kilograma

Danas su dostupne razne dijete od kojih su neke i vrlo popularne, poput ketogene prehrane, prehrane bez glutena, prehrane niskog GI, dijete prema Atkinsonu, Zona dijete i drugih. Iako je primarni cilj ovih dijeta gubitak viška kilograma, svaka od njih ima svoje nedostatke.

Zašto većina popularnih dijeta ne djeluje?

Najčešći nedostatak dijeta je restrikcija kalorijskog unosa, odnosno izuzetno mali unos kalorija, daleko ispod razine potrebne za normalno funkcioniranje organizma prosječne odrasle osobe. Također, mnoge dijete isključuju jednu ili više skupina namirnica, što može dovesti do pojedinih nutritivnih deficita

Svaka od trenutno popularnih dijeta djeluje na isti način – restrikcijom kalorijskog unosa, što dovodi do gubitka kilograma – no nijedna od njih nije dugoročno održiva. 

Ketogena i ostale LCHF (low carb high fat) dijete dugoročno nisu održive zbog ograničenog broja namirnica koje se pojavljuju u prehrani. To najčešće dovodi do nutritivnih deficita, a povećava se unos zasićenih masti iz dozvoljenih namirnica, što uzrokuje porast LDL kolesterola (tzv. „lošeg“ kolesterola). 

Također, neke od dijeta, poput prehrane bez glutena, nemaju svrhe ako pojedinac ne pati od celijakije ili intolerancije/preosjetljivosti na gluten.

 

Popularne dijete u odnosu na nutricionistički plan prehrane za mršavljenje

Po čemu se onda popularne dijete razlikuju od prehrane koju preporuči i prilagodi nutricionist? 

Prije svega, plan prehrane koji osmisli nutricionist prilagođen je vama i vašim potrebama. Uzima u obzir vaš tempo i stil života, kao i ostale bitne stavke poput eventualnih alergija, intolerancija ili posebnih zdravstvenih stanja.

Kada je pitanju mršavljenje, prilagođenim planom prehrane postiže se postupan gubitak kilograma bez pojave tzv. „jo-jo“ efekta. Naime, kod gubitka kilograma zlatna pravila su umjerenost i postepenost. Važno je razumjeti da se nakupljenih kilograma nije moguće riješiti preko noći, već se malim koracima dolazi do velikog cilja. U tom kontekstu vrlo je bitno steći dobre prehrambene navike kojih ćete se pridržavati ne samo u fazi gubitka kilograma, već i ostatak života.

Dorotea Palić, mag. nutr.

Nutricionist

Nutricionistički plan prehrane u potpunosti je prilagođen vašim potrebama te uzima u obzir vaš tempo i stil života, kao i vaše zdravstveno stanje. Ako želite smršaviti, nutricionist će vam pomoći da postupno izgubite kilograme i dugoročno održite tjelesnu težinu. Uz to će vas i educirati o prehrani kako biste zdrave navike zadržali i u budućnosti.
priprema-za-pregled i zahvat

Dijetoterapija za zdravstvena stanja koja zahtijevaju intervenciju nutricionista

Postoje i određena zdravstvena stanja kod kojih se simptomi bolesti prehranom mogu kontrolirati, a često i u potpunosti spriječiti. Tada govorimo o dijetoterapiji, grani nutricionizma koja se bavi ulogom prehrane u prevenciji i liječenju bolesti, a ima i terapijsku ulogu.

Neka od zdravstvenih stanja i bolesti kod kojih se dijetoterapija pokazala učinkovitom su anemija, povišen krvni tlak (hipertenzija), gastritis, celijakija, dijabetes tipa 2, reumatoidni artritis, intolerancije na hranu i drugo.  Tako razlikujemo i više vrsta dijetoterapije:

 • Dijetoterapija kod bolesti jetre

 • Dijetoterapija kod upalnih bolesti crijeva

 • Dijetoterapija kod hipertenzije

 • Dijetoterapija hipotireoza

 • Dijetoterapija kod masne jetre

 • Dijetoterapija pankreatitisa

 • Dijetoterapija gihta

 • Dijetoterapija kod osteoporoze

 • Dijetoterapija arterijske hipertenzije

 • Dijetoterapija celijakije

 • Dijetoterapija kod bolesti bubrega

Kod pojedinih zdravstvenih stanja potreban je i farmakološki pristup, odnosno terapija lijekovima koju će vam vaš liječnik propisati.

oporavak

Nutricionistički pregled

Kada se odlučite posjetiti naše nutricionističko savjetovalište, prvo dolazite na nutricionistički pregled i konzultacije tijekom kojih ćemo dobiti sliku o vašim prehrambenim navikama i načinu života, te utvrditi vaš željeni cilj. 

Slijedi vaganje i mjerenje tjelesnih parametara na temelju kojih ćemo pratiti vaš napredak, uključujući indeks tjelesne mase (BMI), opseg struka, bokova, nadlaktice, postotak masnog tkiva i dr.. 

Zatim se prema dogovoru i u skladu s vašim potrebama izrađuje nutricionistički plan prehrane ili jelovnik za mršavljenje za period od 7, 14, 21 ili 28 dana. Nakon završetka programa, dolazite na kontrolu kako bismo utvrdili ostvarujemo li željeni cilj i po potrebi radimo prilagodbe plana prehrane. Za vrijeme trajanja programa vaš nutricionist vam je na raspolaganju za sva pitanja i podršku.

Nutricionist – cijena

Cijenu nutricionističkog savjetovanja, kao i ostalih naših usluga, možete pronaći u cjeniku usluga.

Cjenik usluga

Akcije i popusti

Bankovne kartice – bez kamata i naknada putem POS uređaja

Kontaktirajte nas

Ako smatrate da vam je potrebna pomoć oko organiziranja prehrane i obroka, želite izgubiti višak kilograma ili poboljšati kvalitetu života, obratite nam se s potpunim povjerenjem. U našem nutricionističkom savjetovalištu kroz individualan i stručan pristup pronaći ćemo najbolje rješenje za vas.

Povezane usluge

Odstranjivanje madeža

Uglavnom se zamišljaju kao smeđe promjene, tj. izrasline iznad razine kože, no mogu biti vrlo raznovrsni izgledom. Pojavljuju se na bilo kojem mjestu na koži, pojedinačno ili u grupama, a najčešće su smeđe boje. Njihova pojava nije vezana za životnu dob te se mogu pojaviti u svim dobnim skupinama.

Zakažite konzultacije

Odstranjivanje bradavica

Ovo su virusne izrasline, obično multiple, tj. pojavljuju se u grupama te se vrlo lako i često šire i na okolna područja na tijelu, a potencirane su vlažnošću kože.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje fibroma

Vezivne izrasline koje se pojavljuju u skupinama, a najčešće se nalaze na vratu, licu, dekolteu i različitim pregibima na tijelu.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje ateroma

Oni su proširene i začepljene žlijezde lojnice koji nastaju pojačanim lučenjem lojne žlijezde. Manifestiraju se u obliku čvorića na koži, odnosno ciste ili vrećice i skloni su inflamiranju.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje hemangioma

Poznati i kao vaskularni tumori, to su oštećenja tkiva koja se pojavljuju kod beba u roku od nekoliko tjedana nakon rođenja. Obično se javljaju oko vrata i glave, a predstavljaju najčešće tumore kod djece. Uglavnom nestaju kroz nekoliko mjeseci, no neki mogu trajati i godinama, te se takvi trebaju redovito pregledavati. Hemangiomi se mogu javiti i u odrasloj dobi.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje lipoma

Javljaju se u obliku mekanih, pomičnih potkožnih čvorića, formiraju se od inkapsuliranog masnog tkiva, a mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu.

Promjene na koži uglavnom je potrebno i preporučljivo ukloniti, i to što prije kako bismo spriječili njihovo razvijanje i prevenirali moguće zdravstvene probleme ako se radi o kancerogenim izraslinama. One se u cijelosti odstranjuju, sve se kancerogene stanice uklanjaju iz organizma, a izrasline se potom vrlo rijetko ponovno pojavljuju.

Zakažite konzultacije

Pošaljite nam poruku ili nas nazovite.

Za povlačenje privole i slaganje s našim uvjetima obratite se na info@poliklinika-kvaternik.hr ili svoje postavke promijeniti ovdje.

Poliklinika Kvaternik, Šubićeva ulica 27
10000 Zagreb, Hrvatska

Tel: +385 1 6131900
Mob: +385 91 6337 708

info@poliklinika-kvaternik.hr

facebook.com/PoliklinikaKvaternik
WhatsApp

1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
FormCraft - WordPress form builder
Pitajte doktora