Zakažite termin
Liječenje mladenačkih akni

Liječenje mladenačkih akni

Akne (lat. acne vulgaris) se nazivaju još i bubuljice ili prištići. Uzrokuje ih pretjeran rad lojnih žlijezda usprkos normalnoj razini muškog spolnog hormona testosterona i obično nastaju tijekom puberteta. Akne se mogu javiti i u odrasloj dobi nakon 40. godine života, ali tada zahtijevaju hormonsku obradu te dermatološki pregled,

Lojne žlijezde (lat.glandulae sebaceae) proizvode loj koji se kroz kanal izbacuje na površinu kože te je tako štite od hladnoće i sušenja. Prekomjerno lučenje loja iz lojne žlijezde uzrokuje začepljenje kanala lojne žlijezde i dovodi do nastanka mitesera ili komedona. Zarobljeni loj stvara povoljne uvjete za razvoj bakterije Propionibacterium acnes koja se nekontrolirano razmnožava te stvara upalu kože. Najpogođeniji dijelovi tijela su obično lice, leđa, ramena i nadlaktice na kojima nastaju upaljena ispupčenja crvene boje ispunjena gnojnim sadržajem.

U nastanku akni je važna genetska predispozicija, kao i prehrana. U prehranu je osobito važno uključiti probiotike i antioksidanse, a izbjegavati mlijeko, mliječne proizvode, fast food, gazirana pića i šećere. Izuzetno je važno akne ne dirati i ne istiskivati prstima jer to dovodi samo do propagacije upale kože. Isto tako, nije preporučljiva ni gruba toaleta kože jer dovodi do prekomjernog ljuštena i isušivanja kože te dodatnog začepljenja izvodnih kanala žlijezda lojnica. Kao posljedica grubog istiskivanja i čišćenja kože mogu nastati trajni ožiljci.

S obzirom na to da se akne uglavnom javljaju u pubertetu i mladenačkoj dobi koja je sama po sebi obilježena nesigurnošću, glavni problem je psihološke prirode, a odražava se u smanjenom samopouzdanju i depresiji. Razvoj akni u zrelijim godinama je neuobičajen te može biti pokazatelj drugih stanja poput trudnoće, sindroma policističnih jajnika ili Cushingovog sindroma. U ovom slučaju potrebna je hormonska obrada.

LIJEČENJE AKNI

Liječenje akni je dugotrajno i svaki proizvod koji obećava izlječenje za dva tjedna će vas razočarati. Za povlačenje akni potrebno je nekoliko mjeseci, a tek tada nastupa stagnacija.

Kombinacija postupaka liječenja može smanjiti kliničku sliku u velikom broju slučajeva.

ABRAZIJA KOŽE (čišćenje lica)

Higijena kože i abrazija su temelj liječenja akni. Mehaničkim čišćenjem lica uklanjaju se začepljene pore te sprječava upala. Abrazija kože provodi se svakih tridesetak dana. Kemijska abrazija, odnosno skidanje površinskih slojeva kože, provodi se   kemijskim sredstvima kao što su salicilna kiselina i glikolna kiselina koje olakšavaju ljuštenje površinskih slojeva i izumrlih stanica.

U slučajevima blagih i srednje teških akni može se pribjeći upotrebi Benzoil peroksida u obliku gela ili kreme koji spada u antibakterijske preparate. Benzoil peroksid se utrljava dva puta dnevno, ali isušuje kožu pa se mora kombinirati s odgovarajućim kremama koje vlaže kožu. Ujedno je i izbjeljivač te se savjetuje oprez u kontaktu s kosom.

PRIMJENA ANTIBIOTIKA

Antibiotici su sve manje učinkoviti u liječenju akni jer neće smanjiti lučenje loja i blokadu folikula. Mogu se primijeniti oralno i lokalno. Od oralno primjenjivanih antibiotika najčešće se koriste tetraciklinski antibiotici. Koriste se rijetkim slučajevima jer postaju sve manje učinkoviti zbog razvoja rezistentnih sojeva bakterija, a akne se ponovo pojavljuju već nekoliko tjedana nakon prestanka uzimanja antibiotika.

Lokalna primjena antibiotika služi uništavanju bakterija u blokiranim folikulima dlake, ali akne se pojavljuju već nekoliko dana nakon prestanka lokalne primjene antibiotika. Stanoviti problem u lokalnoj primjeni predstavlja i veličina površine kože jer se obično antibiotske masti moraju primijeniti na velikoj površini.

HORMONSKO LIJEČENJE

U ženskoj populaciji, u kojoj krvni nalazi pokazuju visoke razine androgena, akne se mogu znatno ublažiti kontracepcijskim tabletama ili injekcijom kortizona direktno u aknu. Ovom metodom moguće je privremeno izbjeljivanje kože oko mjesta injiciranja, ali ostavlja daleko manji ožiljak nego kirurški tretman.

ORALNI RETINOIDI

Oralni retinoidi smanjuju lučenje loja. Uzimaju se tijekom 4-6 mjeseci i imaju dugotrajniji učinak od antibakterijskih tretmana. U 80% pacijenata potpuno uklanjaju akne. Imaju značajne nuspojave, a osobito štetno utječu na jetru pa je potrebna analiza krvi prije i nakon terapije. Negativno utječu na razvoj ploda zbog čega ih trudnice ne smiju koristiti. Oralni retinoidi se smatraju posljednjim izborom nakon što se druge terapije pokažu neučinkovitima.

TRETMAN LASEROM

Laser smanjuje, odnosno uništava lojnu žlijezdu uz jaki protuupalni efekt te je danas efikasan tretman u liječenju akni. Obično je potrebno do pet tretmana svakih mjesec dana. Sam laser stvara toplinsko oštećenje kože i postoji mogućnost hiperpigmentacije ili isušivanja kože te je potrebna obilna hidratacija.

Osim liječenja akni laser se upotrebljava za smanjenje pora kože i smanjenje ožiljaka od akni.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH