Kazališta u Zagrebu

Od antičke Grčke do danas, kazališta prenose priče i emocije diljem svijeta kroz glazbu, glumu, ples i ostale vrste umjetnosti. Donose jedinstveno i nezaboravno iskustvo koje ne možete iskusiti ni na jednom drugom mjestu. Ako želite pogledati kazališno djelo ili umjetničke galerije, Zagreb je pravo mjesto za vas. Zagreb ima moćnu kazališnu scenu i nekoliko značajnih kazališta važnih za hrvatsku kulturnu baštinu. Nastavite čitati da bi saznali koja su neka od najboljih kazališta koje možete posjetiti u Zagrebu!

Hrvatsko narodno kazalište

Hrvatsko narodno kazalište, poznatije kao HNK, najstarija je kazališna institucija u Hrvatskoj koja prikazuje opere, drame i balet. Kazalište je službeno započelo s radom davne 1860.godine, a od tada neprestano izvode remek djela hrvatskih i stranih autora. Impresivan repertoar predstava konstantno se nadopunjuje novim naslovima, a glumci, pjevači i plesači svaki put iznenade publiku trudom i radom koji ulažu u svoje izvedbe. HNK je važan dio kulturnog života Hrvatske jer od svoji početaka oduševljava publiku, čime je izgradilo reputaciju kao jedno od najboljih kazališta u Hrvatskoj.

Kazalište Komedija

Kazalište Komedija nalazi se u samom središtu Zagreba, u blizini Trga bana Josipa Jelačića. Kazalište se specijaliziralo za izvođenje glazbenih predstava (operete, komične opere, mjuzikle te rock i pop opere) i dramskih predstava. Predstave koje se izvode u Kazalištu Komedija uvijek su kvalitetne s izvanrednim glumačkim izvedbama i kostimima. Repertoar je ispunjen zabavom i smijehom što pokazuje činjenica da su predstave redovito rasprodane, a atmosfera je uvijek pozitivna. Ako vam u životu nedostaje malo smijeha, posjetite Kazalište Komedija koje vas neće razočarati.

Satiričko kazalište Kerempuh

Jazavac, danas poznat kao kazalište Kerempuh otvara svoja vrata 1964.godine kao satirički kabaret. Nakon završetka Drugog svjetskog rata, nastaje prvi zagrebački kabaret Kerempuhovo vedro kazalište čiji se program sastojao od kratkih igrokaza, komičnih baleta te Kerempuhove konferanse. Kerempuhovo vedro kazalište mijenja naziv u Kazalište Komedija i seli se na Kaptol gdje se nalazi i dan danas. Cilj kazališta je isticanje relevantnih društvenih pitanja na smiješan način što čini ovo kazalište jedinstvenim.

Gradsko dramsko kazalište Gavella

Priča započinje kada je skupina mladih redatelja i glumaca odlučila napustiti Hrvatsko narodno kazalište pod vodstvom dr. Branka Gavelle po kojem je kazalište i dobilo ime. Nakon odlaska, preuzeli su zgradu “Malog kazališta” u Frankopanskoj 10 i osnovali Zagrebačko dramsko kazalište. Službeno otvorenje bilo je 1954.godine, a prikazivali su predstavu Miroslava Krleže pod nazivom “Golgota”, u režiji Branka Gavelle. Kazalište je preimenovano 1970.godine u Dramsko kazalište “Gavella” kojem je kasnije dodano “gradsko”.

Zaključak

Vrijednost kazališta je neprocjenjiva jer izražavaju kreativne i umjetničke vizije dok pritom omogućuju publici da se zabave i educiraju. Iako su kazališta trpjela promjene vezane uz nove tehnologije i digitalizaciju, i dalje su jedna od najposjećenijih kulturnih ustanova koja privlači publiku različite dobi i društvenog statusa. Bilo da volite komedije, drame ili neki drugi žanr, vjerujemo da vas Zagreb neće razočarati i da će svatko pronaći kazalište u kojem će se pronaći.

Članak o kazalištima u Zagrebu, donosi vam #1 Ambulanta za kronične rane u Zagrebu.

Poliklinika Kvaternik

Adresa: Šubićeva ul. 27, 10 000 Zagreb

Tel: 01 613 1900

Email: info@poliklinika-kvaternik.hr

Radno Vrijeme: PON-PET 12:00 – 20:00

 

View Poliklinika Zagreb in a full screen map

View Poliklinika Zagreb in a full screen map

Pitajte doktora