Zakažite termin
Ultrazvuk dječjih kukova

Ultrazvuk dječjih kukova važno je obaviti na vrijeme, a evo i zašto!

Ultrazvuk dječjih kukovaUltrazvuk dječjih kukova sigurna je i bezbolna pretraga. Tako na vrijeme otkrivamo postoje li nepravilnosti unutar kukova ili zdjelice djeteta. 

Ovaj pregled ubraja se u redovne preglede novorođene bebe. Važno ga je obaviti na vrijeme, a evo i zašto! U slučaju nepravilnosti kukovi se moraju početi liječiti na vrijeme. Tako sprječavamo kasnije posljedice. 

Ultrazvuk dječjih kukova potpuno je siguran i jednostavan pregled pri kojem beba nije izložena nikakvom štetnom zračenju. U našoj Poliklinici obavlja se s najvećom razinom brige i pažnje kako bismo što više olakšali ovaj proces. Kako djeci, tako i njihovim roditeljima. Na taj način razinu stresa i brige svodimo na minimum.

Kada dolazi do nepravilnosti?

Bebini kukovi se razvijaju tijekom trudnoće, a do nepravilnosti dolazi ako se oni ne razviju dovoljno. Svakim pokretom bebine noge tijekom trudnoće, čašice u zglobu kuka se produbljuju. Kada se te čašice kuka ne prodube dovoljno do kraja trudnoće, dolazi do dislokacije kuka jer butne kosti bebe ne mogu dobro “leći” u njih. 

Takvi se kukovi nazivaju nezreli kukovi. UZV kod beba služi upravo kako bi se nezrelim kukovima na vrijeme pomoglo da dijete ne bi imalo problema u odrasloj dobi.

Ultrazvuk kukova vrlo je važan jer omogućava da se na vrijeme započne s liječenjem. U gotovo 100% slučajeva deformacije se mogu riješiti konzervativnim liječenjem, ako je ono počelo u prvih nekoliko tjedana do trećeg mjeseca djetetova života.

Redovan pregled novorođene djece 

Ako se deformacija kuka ustanovi te liječenje započne nakon 3. mjeseca života, postotak izlječenja u pravilu je oko 80%. Ukoliko se preventivni ultrazvuk kukova ne napravi te se nepravilnosti otkriju tek kada dijete počne hodati, često može biti potreban i operativni zahvat. Tada postoji rizik za razvoj rane artroze kuka u odrasloj dobi.

Ultrazvučni pregled kukova kod beba spada pod redovne preglede novorođene djece. Trebao bi se trebao napraviti u prva tri mjeseca života bebe, idealno između 4. i 12. tjedna starosti. Tako se na vrijeme mogu ustanoviti sve nepravilnosti te spriječiti neželjene posljedice u kasnijoj dobi. 

Ako se ultrazvuk kukova obavi na vrijeme, ispravak nepravilnosti moguć je konzervativnim liječenjem te najčešće dovodi do uspješne korekcije bez kasnijih posljedica.

Leave a Comment

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH