ORTOPEDIJA

INJEKCIJE ZA OBNOVU HRSKAVICE

Suvremene metode dijagnostike i liječenja

Stručno i iskusno osoblje poliklinike

Visoka kvaliteta uz pristupačne cijene

INJEKCIJE ZA OBNOVU HRSKAVICE

sto-je

simptomi

tijek

priprema-pacijenata

mjere-opreza

oporavak

Izliječite svoje zglobove i usporite napredovanje znakova artroze potpuno prirodnim putem pomoću tretmana viskosuplementacije. Prirodnom hijaluronskom kiselinom ublažavamo bol i poboljšavamo pokretljivost vaših zglobova, te dugoročno popravljamo vašu kvalitetu života i tjelesnu pokretljivost.

artroskopski-zahvati

Što je viskosuplementacija?

Hijaluronska kiselina je polisaharid iz obitelji glikozaminoglikana i prirodno se nalazi u ljudskom tkivu kao što je hrskavica zgloba i sinovijalna tekućina koja oplakuje hrskavicu te joj daje karakterističnu viskoznost i elastičnost. Ova su svojstva od temeljne važnosti jer sinovija obavlja funkciju podmazivanja i ublažavanja udaraca u zdravim zglobovima te štiti hrskavicu, meniske i meka tkiva od mehaničkih oštećenja.

Hijaluronska kiselina prirodno se stvara u tijelu, a njena količina smanjuje se kod degenerativno promijenjenih zglobova kao prirodan proces starenja i kao posljedica traumatskih oštećenja zglobova, naročito kod sportaša. Time sinovijalna tekućina gubi i svojstvo viskoznosti kod podmazivanja zgloba što ugrožava prehranu hrskavice, funkciju zgloba i uzrokuje brojne simptome u smislu bolova, osjećaja ukočenosti, upala, škripanja i ograničavanja punog opsega pokreta.

Bogato kliničko iskustvo potvrđuje da nadomještanje hijaluronske kiseline direktnom aplikacijom u zglob može usporiti proces starenja i oštećenja hrskavice tako da se vrate visoko elastična svojstva sinovijalne tekućine, zaglade neravnine hrskavice i smanji trenje. Time se ublažava bol i poboljšava pokretljivost zgloba, smanjuje potreba za medikamentoznim liječenjem i svakodnevnim uzimanjem analgetika i antireumatika, te se za izvjesno vrijeme odgađa potreba za aktivnijim ortopedskim operacijskim liječenjem.

Pravovremena primjena viskosuplementacije usporava napredovanje ranih znakova artroze, a najdjelotvornija je uz primjenu i drugih higijensko-dijetetskih mjera poput smanjenja tjelesne težine i redovite umjerene fizičke aktivnosti radi održavanja snage i čvrstoće mišićno-koštanog sustava, odnosno sustava za kretanje.

Dugoročno se značajno popravlja kvaliteta života, mobilnost i stupanj tjelesne aktivnosti u kojoj pacijenti sudjeluju bez bolova. Dokaz za to su nam zadovoljni pacijenti koji nakon duljeg perioda neviđanja i sami sugeriraju da bi ponovili tzv. „mazalicu“ ili „podmazivanje zglobova“.

 

Hijaluronska kiselina za koljeno 

Degenerativne promjene zglobne hrskavice, ligamenata i tetiva najčešće zahvaćaju koljeno pa je tako i viskosuplementacija koljena jedan od najčešćih zahvata viskosuplementacije u našoj Poliklinici. No osim degenerativnih oštećenja, koljeno se može ozlijediti uslijed različitih trauma i udaraca, kao i uslijed dugogodišnjeg trošenja te izlaganja različitim opterećenjima.

Hijaluronska kiselina za koljeno ublažava simptome i bolove nastale kao rezultat svih navedenih vrsta oštećenja, hijaluron obnavlja hrskavicu koljena, potiče cijeljenje, te štiti koljeno od daljnjih oštećenja. Viskosuplementacija koljena vrlo je čest tretman kod aktivnih sportaša, koji su skloni ozljeđivanju i traumama koljena, kao i kod osoba starije dobi kod kojih se javljaju degenerativne promjene koljena kao što je artroza.

 

U našoj Poliklinici svi pacijenti su zbrinuti na najbolji način jer uvijek težimo tome da im maksimalno olakšamo svaki pregled i tretman. Zahvaljujući našem dugogodišnjem iskustvu, izvrsnom liječničkom timu, te ostatku ljubaznog i profesionalnog osoblja, pacijenti odlaze od nas s iznimno pozitivnim iskustvom i uvijek nam se rado vraćaju.

sistematski pregled

Simptomi i indikacije

Tretman viskosuplementacije uglavnom je potreban uslijed razvitka artroze kod pacijenata, koja se u većini slučajeva javlja zbog procesa starenja i „trošenja“ hrskavice i zglobova. Artroza ili starenje zgloba prirodan je tijek starenja organizma i neizbježna pojava u našem tijelu. Ona podrazumijeva takozvane degenerativne promjene zglobne hrskavice, kao i promjene na ligamentima, zglobnoj čahuri, međukralježničnim diskovima, tetivama, meniskusima i sl., a najčešće zahvaća zglob koljena.

Osim prirodnog procesa starenja, viskosuplementacija može biti potrebna i uslijed raznih ozljeda i trauma te određenih sistemskih bolesti koja uzrokuju oštećenja zglobova. Prema tome, razlikujemo primarnu artrozu, koja nema određeno podrijetlo osim starenja organizma, te sekundarnu, koja može biti posljedica ozljeda i traumatskih oštećenja zglobova (najčešće kod sportaša), metaboličkih bolesti, displazije i sl.

Sistemske bolesti, naročito kronične metaboličke i endokrinološke, poput šećerne bolesti i bolesti štitnjače, bitno mijenjaju biološku dob u odnosu na kronološku i kod takvih pacijenata potreba za suportivnom viskosuplementacijskom terapijom i očuvanjem zglobne hrskavice počinje značajno ranije.

Promjene u zglobovima javljaju se već nakon 25. godine života, no uglavnom tek nakon 60. godine one postaju ozbiljnije i zahtijevaju intervencije poput tretmana viskosuplementacije.

tijek-zahvata-rinoplastike

Tijek zahvata

Pravilno odabran preparat viskosuplementa, tj. hijaluronska kiselina prilagođena je potrebama zgloba i dobi pacijenta prema individualnom kliničkom slučaju koncentracijom i veličinom molekule hijaluronske kiseline ili natrij hijaluronata.

Viskosuplement, odnosno hijaluronska kiselina aplicira se u intervalima direktno u oštećeni zglob i njime se nadomješta manjak glikozaminoglikana tamo gdje oni zaista i nedostaju. Na taj način zaobilazi se probavni trakt i ubrzava početak djelovanja lijeka. Učinak u prosjeku traje oko šest mjeseci, no kod nekih pacijenata može biti i značajno dulji.

priprema-za-pregled i zahvat

Priprema za zahvat

Kako bi se potvrdila dijagnoza artroze zgloba koljena, pacijenti trebaju obaviti klinički pregled kod ortopeda kao i radiološku dijagnostiku, tj. snimiti zglob. Nakon što je potvrđena sumnja na artrozu, pacijent odmah može dogovoriti tretman viskosuplementacije u našoj Poliklinici.

Kliničkim specijalističkim pregledom kod liječnika može se ustanoviti razina boli zgloba na palpaciju, ukočenost i škripanje pri pokretima, opseg pokreta zgloba, određene deformacije, otekline i hipotrofija mišića.

Radiološki nalaz pokazuje uznapredovalost artroze, tj. može pokazati početne deformacije zgloba i propadanje zglobne hrskavice kao što je suženje zglobnog prostora, sklerozaciju koštanih dijelova zgloba i cistične šupljine.  

Sve to zajedno dovodi do točne dijagnoze i određivanja stadija uznapredovalosti artroze, te naposljetku i do određivanja potrebne terapije, odnosno potrebitosti viskosuplementacije.

Nakon toga, na temelju svih nalaza, liječnici Poliklinike Kvaternik odredit će vrstu i količinu viskosuplementa koji će se koristiti pri tretmanu, a koji najbolje odgovara potrebama i stanju pacijenta. Naši liječnici objasnit će vam cijeli postupak te odgovoriti na sva pitanja koja imate u vezi tretmana.

Doc.dr.sc. Goran Vrgoč, dr. med.

Specijalist ortoped

Viskosuplementacijom, tj. aplikacijom hijaluronske kiseline u zglob, dugoročno se i značajno popravlja kvaliteta života, mobilnost i stupanj tjelesne aktivnosti u kojoj pacijenti mogu sudjelovati. Ublažava se bol i smanjuje potreba za medikamentoznim liječenjem i svakodnevnim uzimanjem analgetika i antireumatika.
kada-se-odluciti-za-tretman-filerima

Mjere opreza

Viskosuplementacija, odnosno aplikacija hijaluronske kiseline u zglob, u većini slučajeva nema nikakvih simptoma i pacijenti je vrlo dobro podnose. Neki od iznimno rijetkih nuspojava koje su zabilježene uključuju infekciju, alergijsku reakciju i pojavu bolova ili otoka neposredno nakon aplikacije na mjestu uboda.

oporavak

Oporavak nakon viskosuplementacije

Ostatak dana nakon terapije se preporučava da se tretirani zglob poštedi jer je u tijeku absorpcija hijuleronske kiseline, ali već sutradan je spreman na uobičajena opterećenja.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate problema, želite izliječiti svoje zglobove i usporiti napredovanje znakova artroze potpuno prirodnim putem pomoću tretmana viskosuplementacije već danas u našoj Poliklinici! Ispunite naš online obrazac, pošaljite email ili nas nazovite. Obratite nam se s povjerenjem!

Hijaluronska kiselina za zglobove - cijena

Cijenu viskosuplementacije, odnosno cijenu hijaluronske kiseline za zglobove, kao i ostalih naših usluga, možete pronaći u cjeniku usluga.

Cjenik usluga

Akcije i popusti

Bankovne kartice – bez kamata i naknada putem POS uređaja

Odstranjivanje madeža

Uglavnom se zamišljaju kao smeđe promjene, tj. izrasline iznad razine kože, no mogu biti vrlo raznovrsni izgledom. Pojavljuju se na bilo kojem mjestu na koži, pojedinačno ili u grupama, a najčešće su smeđe boje. Njihova pojava nije vezana za životnu dob te se mogu pojaviti u svim dobnim skupinama.

Zakažite konzultacije

Odstranjivanje bradavica

Ovo su virusne izrasline, obično multiple, tj. pojavljuju se u grupama te se vrlo lako i često šire i na okolna područja na tijelu, a potencirane su vlažnošću kože.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje fibroma

Vezivne izrasline koje se pojavljuju u skupinama, a najčešće se nalaze na vratu, licu, dekolteu i različitim pregibima na tijelu.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje ateroma

Oni su proširene i začepljene žlijezde lojnice koji nastaju pojačanim lučenjem lojne žlijezde. Manifestiraju se u obliku čvorića na koži, odnosno ciste ili vrećice i skloni su inflamiranju.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje hemangioma

Poznati i kao vaskularni tumori, to su oštećenja tkiva koja se pojavljuju kod beba u roku od nekoliko tjedana nakon rođenja. Obično se javljaju oko vrata i glave, a predstavljaju najčešće tumore kod djece. Uglavnom nestaju kroz nekoliko mjeseci, no neki mogu trajati i godinama, te se takvi trebaju redovito pregledavati. Hemangiomi se mogu javiti i u odrasloj dobi.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje lipoma

Javljaju se u obliku mekanih, pomičnih potkožnih čvorića, formiraju se od inkapsuliranog masnog tkiva, a mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu.

Promjene na koži uglavnom je potrebno i preporučljivo ukloniti, i to što prije kako bismo spriječili njihovo razvijanje i prevenirali moguće zdravstvene probleme ako se radi o kancerogenim izraslinama. One se u cijelosti odstranjuju, sve se kancerogene stanice uklanjaju iz organizma, a izrasline se potom vrlo rijetko ponovno pojavljuju.

Zakažite konzultacije

KONTAKTIRAJTE NAS

Pošaljite nam poruku ili nas nazovite.

Za povlačenje privole i slaganje s našim uvjetima obratite se na info@poliklinika-kvaternik.hr ili svoje postavke promijeniti ovdje.

Adresa:

Poliklinika Kvaternik, Šubićeva ulica 27
10000 Zagreb, Hrvatska

Kontakt i telefon:

Tel: +385 1 6131900
Mob: +385 91 6337 708

E-mail:

info@poliklinika-kvaternik.hr

Društvene mreže:

facebook.com/PoliklinikaKvaternik
WhatsApp

1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
FormCraft - WordPress form builder
Pitajte doktora