Zakažite termin

Operacija ušiju

ESTETSKA KIRURGIJA

KOREKCIJA UŠIJU

suvremene metode dijagnostike i liječenja

stručno i iskusno osoblje poliklinike

visoka kvaliteta uz pristupačne cijene

  Što je otokliza?

 

Otokliza ili korekcija ušiju je estetska operacija ušiju, tj. korekcija odstojećih uški, a jedan je od najčešćih zahvata u estetskoj, odnosno korektivnoj kirurgiji. Odstojeće uši su isključivo estetski problem i ne predstavljaju smetnju za razvoj sluha. Ova deformacija često je nasljedna i jedna je od najčešćih nasljednih anomalija vanjskog uha. Odstojeće uške prisutne su od rođenja, a korekcija ušiju se obavlja od šeste godine, odnosno prije polaska u osnovnu školu.

 

Kod tek rođenih beba, u prvim mjesecima života, odstojeće uške mogu se riješiti i na drugi, neinvazivan način, pod uvjetom da je deformitet uški u blažem obliku. Tada je hrskavica uha dovoljno podatna i mekana da se može većim ili manjim dijelom ispraviti. Potrebno je stavljati zavoje ili flastere kako bi se uške više priljubile uz glavu i ispravile. Rast i razvoj ušne školjke završavaju u 4. godini života, nakon čega je jedino rješenje estetska kirurgija, tj. kirurgija glave i vrata i korekcija ušiju.

 

Djeca su često mogu biti izložena izrugivanju i podsmijehu, te posljedično izgubiti samopouzdanje zbog klempavih ušiju. Klempave uši smetaju djeci i ona se nerijetko povlače u sebe. Korekcija odstojećih uški stoga se najčešće izvodi u dječjoj dobi te dijete vrlo brzo zaboravi da je nekad imalo problem klempavih ušiju i bilo „drugačije“ od druge djece.

 

Do sada je razvijeno preko 20 kirurških tehnika, a izbor će ovisiti o tipu deformacije uške. Dva osnovna tipa deformacije su nerazvijenost pregiba, odnosno „antheliksa“ u području reljefa ušne školjke i prevelika hrskavica kavuma ušne školjke uz uredan reljef. Sva takva odstupanja od normalne anatomije ušiju (problem klempavih ušiju) može riješiti estetska kirurgija, tj. kirurgija glave i vrata i profesionalna korekcija ušiju.

 

Naš stručni medicinski tim, kao i ostalo osoblje Poliklinike Kvaternik, pobrinut će se da svi naši pacijenti, i veliki i mali, imaju uši o kakvima su uvijek sanjali. Kroz konzultacije s liječnicima, temeljitim pregledima, informativnim razgovorima i uspješnoj suradnji s pacijentima, doći ćemo do najboljeg rješenja za vas, te se odlučiti za najbolji pristup operativnom zahvatu i idealnu kiruršku tehniku.

 

Uvijek se trudimo olakšati cijeli proces, te ga učiniti što bezbolnijim i učinkovitijim u svim aspektima, pa smo vam stoga uvijek dostupni za sva vaša pitanja i nedoumice, osobito kada se radi o vašoj djeci, a našim najmlađim i najhrabrijim pacijentima.

 

 

 

  Kandidati

Odstojeće, odnosno klempave uši ne predstavljaju zdravstveni niti funkcionalni problem ili smetnju pri razvoju sluha, te se prema tome ovaj mali kirurški zahvat koji se zove otokliza izvodi iz estetskih razloga.

 

Međutim, kako je ova deformacija uški urođena, ona može stvoriti određene probleme sa samopouzdanjem kod djece, osobito školaraca, kao i kod odraslih, te se preporuča rješavanje problema prije polaska u školu, osobito ako je deformacija izrazito vidljiva.

 

Svi pacijenti s uškama kod kojih je kut između uha i glave veći od 30 stupnjeva kandidati su za kirurški zahvat otoklize, odnosno korekciju odstojećih uški.

 

Operacija ušiju, odnosno korekcija deformacije klempavih ušiju, izvodi se od navršene šeste godine života. Od šeste godine do 12. godine korekcija odstojećih uški izvodi se u općoj anesteziji, a nakon 12. godine života može se izvoditi u lokalnoj anesteziji, ovisno o suradnji djeteta. Kod odraslih osoba uvijek se izvodi u lokalnoj anesteziji. Djeca do 18. godine života moraju biti u pratnji roditelja ili skrbnika.

Preporučio bih Polikliniku Kvaternik svakome tko traži empatiju, ugodnost, ljubaznost i stručnost doktora – a to smo mi svi! Kada se čovjek osjeća dobro i sigurno nakon medicinskog zahvata, jasno je da je sve odrađeno na najbolji mogući način.*

    Dorijan Novak

Moje dijete je podvrgnuto zahvatu otoklize koji je prošao uspješno i bez ikakvih naknadnih tegoba. Uz redovne kontrolne preglede, liječnici su se pobrinuli da još ga u najranijoj dobi riješimo potencijalnog problema “ruganja” od strane vršnjaka i na tome smo im neizmjerno zahvalni. *

    Sandra Oršulić

Čitav život moje klempave uši djelovale su negativno na moje samopouzdanje, sve dok se nisam odlučila na korekciju uši u Poliklinici Kvaternik.

Njihovo osobe je uistinu vrlo stručno i od prvog dana sam osjećala da sam tamo u pravim rukama! *

    Ines Ćaleta

Ocijenjeno 4.9/5
na temelju 21 recenzija pacijenata
Poliklinika Kvaternik

  Tijek zahvata

 

Estetska operaciju ušiju se izvodi priljubljivanjem ušne školjke glavi, a zahvat traje oko 1 do 1,5 sat. Postoji nekoliko kirurških tehnika kojima se izvodi korekcija ušiju, a izabrat će je liječnik nakon konzultacija i pregleda pacijenta, s obzirom na tip deformiteta. Kod svih operacija ušiju rez se radi iza uške, tako da je sakriven i estetski prihvatljiv.

 

Operacija se izvodi modeliranjem hrskavice uha tako da se od slabo formiranih ušnih nabora i nabora hrskavica formira pravilno anatomski građena uška koja će biti bliže glavi. Operacija ušiju započinje rezom iza uha, na naboru između uha i glave, nakon čega se vanjski nabor hrskavice oblikuje, višak kože i hrskavice po potrebi se odstranjuje, a uške se potom fiksiraju u svoj prirodan, normalan položaj.

 

Korekcija ušiju je mali kirurški zahvat koji se najčešće izvodi u lokalnoj anesteziji. Po završetku, uške se previjaju i stavlja se elastični zavoj oko glave, a pacijent nakon zahvata odlazi na kućnu njegu.

 

 

 

  Priprema

 

Ako se operacija uški izvodi u općoj anesteziji, potrebne su laboratorijske pretrage kao što su KKS (kompletna krvna slika), SE (sedimentacija eritrocita), koagulogram, GUK (glukoza u krvi), urea, kreatinin, kompletan urin i pregled kod pedijatra.

 

Ako se zahvat izvodi u lokalnoj anesteziji, potrebno je napraviti samo standardne laboratorijske pretrage (KKS i koagulogram) te doći s nalazima kod našeg liječnika.

 

Pacijent dolazi u Polikliniku natašte i sa svježe opranom kosom jutro pred zahvat.

Dr. Irena Pirkl

Specijalist otorinolaringologije

Subspecijalist plastične i rekonstruktivne kirurgije glave i tijela

Odstojeće uši su isključivo estetski problem i ne predstavljaju smetnju za razvoj sluha. Do sada je razvijeno preko 20 kirurških tehnika za otoklizu, a izbor će ovisiti o tipu deformacije uške. Uvijek se trudimo olakšati cijeli proces i učiniti ga što bezbolnijim i učinkovitijim u svim aspektima.*

  Oporavak

 

Tijekom perioda oporavka, pacijentima se svakako preporučuje antibiotska zaštita, s obzirom na to da većina tehnika uključuje izrezivanje konhalne hrskavice uha. Po potrebi, pacijenti također mogu uzimati tablete protiv bolova, budući da postoji mogućnost osrednje boli i osjećaja neugode netom nakon zahvata. Takvi simptomi trebali bi nestati unutar 48 sati, a ako se nastave ili pojačaju, svakako nam se obratite u bilo koje doba ili dogovorite kontrolni pregled kod liječnika.

 

Prvo previjanje obavlja se dva dana nakon otoklize, pri čemu se zavoj oko glave mijenja elastičnom trakom. Odrasli pacijenti dolaze na kontrolu za tjedan dana nakon čega se odstranjuju šavovi, dok šavove kod djece u većini slučajeva nije potrebno vaditi. Pacijent se tada može i vratiti svakodnevnim aktivnostima, te je ponovno dozvoljeno prati kosu.

 

Sljedeća tri do četiri tjedna nosi se elastična traka oko glave jer nakon operacije treba izbjegavati savijanje uške i traume koje mogu dovesti do povrede ušiju.

 

Konačan rezultat operativnog zahvata ocjenjujemo nakon tri mjeseca, a u međuvremenu se preporučuju redoviti kontrolni pregledi, i to prvi pregled mjesec dana nakon operacije, drugi nakon tri mjeseca, te posljednji šest mjeseci nakon zahvata.

 

Ožiljak se nalazi iza uške, stoga nije vidljiv, vrlo uspješno i relativno brzo cijeli, a konačan rezultat operativnog zahvata je trajan.

 

 

 

  Mjere opreza

 

Kao i kod drugih operativnih zahvata, i kod otoklize su moguće komplikacije, kao što su upala i krvarenje, a kako bi se to preveniralo, potrebno je strogo slijediti upute i savjete liječnika. Medicinski tim Poliklinike Kvaternik pacijentima, odnosno roditeljima naših malih pacijenata, uvijek će detaljno obrazložiti sve moguće komplikacije i rizike zahvata otoklize.

 

Kao i kod drugih operativnih zahvata, i kod otoklize su moguće komplikacije, kao što su upala i krvarenje, a kako bi se to preveniralo, potrebno je strogo slijediti upute i savjete liječnika. Medicinski tim Poliklinike Kvaternik pacijentima, odnosno roditeljima naših malih pacijenata, uvijek će detaljno obrazložiti sve moguće komplikacije i rizike zahvata otoklize.

 

U Poliklinici Kvaternik osim odstojećih uški operiramo i djecu s drugim zdravstvenim tegobama (tonzile, treća mandula, itd.) te smo posebno senzibilizirani na potrebe naših najmlađih pacijenata i njihovih roditelja.

 

 

 

Kontaktirajte nas

Ako vi ili vaše dijete imate problema s odstojećim ušima i želite pronaći idealno rješenje ili saznati više o zahvatu otoklize, obratite se Poliklinici Kvaternik i dobit ćete vrhunsku njegu kod izvrsnih i profesionalnih liječnika. Kontaktirajte nas putem online kontakt obrasca, telefona ili emaila.

 

 

Operacija ušiju – cijena

 

Cijenu korekcije ušiju kao i naših ostalih usluga možete pogledati u Cjeniku usluga.

OBRATITE NAM SE S POVJERENJEM

Pošaljite upit

Odaberite datoteku

Dodajte fotografiju, dokument ili nalaz od liječnika
Pročitao/la sam uvjete poslovanja i suglasan/na sam za davanje osobnih podataka koje Poliklinika Kvaternik kao Voditelj obrade prikuplja za poboljšanje mog korisničkog iskustva.
Nužno je prihvatiti ove Opće uvjete.
Za povlačenje privole i slaganje s našim uvjetima obratite nam se na info@poliklinika-kvaternik.hr ili svoje postavke promijenite ovdje.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH