Zakažite termin

Operacija nosa

ESTETSKA KIRURGIJA

KOREKCIJA NOSA

suvremene metode dijagnostike i liječenja

stručno i iskusno osoblje poliklinike

visoka kvaliteta uz pristupačne cijene

Niste zadovoljni izgledom vašeg nosa? Smatrate da se ne uklapa u potpunosti u simetriju vašeg lica? Nos je jedan od najistaknutijih aspekata našeg lica, te se sve više ljudi odlučuje na njegovu korekciju. Na konzultacijskom pregledu s našim stručnjacima uskladit ćemo vaše želje s realnim mogućnostima zahvata i vratiti vam samopouzdanje.

 

Ukoliko ne želite mijenjati izgled svog nosa nego imate problema s nosnom pregradom (septumom) koji ometa disanje, pročitajte o septoplastici.

 

 

Što je rinoplastika?

 

Rinoplastika je estetska operacija nosa kojom se postiže bolji izgled nosa i na koju se pacijenti odlučuju kako bi ispravili deformacije nosa koje im smetaju i narušavaju simetriju lica. Cilj rinoplastike, tj. estetske korekcije nosa, jest preoblikovati nos tako da se uklopi u simetriju cijelog lica.

 

Korekcija nosa rinoplastika je individualizirani kirurški zahvat pri kojem svaki pacijent ima svoje zahtjeve, odnosno ideje kako želi da mu nos izgleda. Oblik i veličina nosa neke su od najizraženijih karakteristika našeg lica, te jedna od prvih stvari koje primijetimo na njemu. Prema tome, nos može biti uzrok mnogih kompleksa i nezadovoljstva izgledom.

 

Korekcija nosa rinoplastika također se može kombinirati sa zahvatom septoplastike (operacijom nosne pregrade – septuma), kombinirani zahvat naziva se septorinoplastika.

 

Septorinoplastika – devijacija septuma nosa i estetska korekcija

 

 

Septoplastika je funkcionalna operacija nosnog septuma (nosne pregrade) koja se radi kada je disanje na nos otežano, zbog hrkanja, učestalih rinitisa i učestalog krvarenja. Kada se istovremeno rade operacije nosa rinoplastika i septoplastika, taj estetski zahvat zove se septorinoplastika. Konačan rezultat takve operacije nosa je poboljšanje izgleda i vraćanje funkcionalnosti nosa kako bi se omogućilo normalno disanje na nos.

 

Prije zahvata rinoplastike obavezno obavljamo detaljan pregled svih vanjskih i  unutarnjih nosnih struktura (procjenu kvalitete nosnih hrskavica i nosnih kostiju), detaljnu fiberendoskopiju nosa i epifarinksa, te fotodokumentaciju uz slikanje lica i nosa u osam projekcija. Nakon slikanja slijede evaluacija i detaljan razgovor o operativnom zahvatu i opis zahvata kako bi pacijenti bili upoznati s cijelom procedurom i uskladili svoja očekivanja s realnim mogućnostima ove operacije nosa.

 

 

 

Jeste li kandidat za operaciju nosa?

 

Korekcija nosa rinoplastika je selektivan operativni zahvat, tj. estetska operacija nosa ili operacija vrška nosa kojoj pacijent/pacijentica pristupa iz estetskih razloga kako bi ispravio/la deformaciju nosa. Ta deformacija može biti urođena, a može biti i stečena, odnosno rezultat različitih ozljeda ili trauma. Neki od glavnih razloga, odnosno indikacija zbog kojih se pacijenti odlučuju na rinoplastiku su:

 

 • izbočenost nosne pregrade (zbog devijacije septuma)
 • zakrivljeni nos koji dovodi do asimetrije lica
 • grbavi (kifoza) ili krivi nos (skolioza)
 • sedlasti nos (lordoza) – nedovoljna količina koštano-hrskavičnih struktura nosa
 • prošireni, zadebljani ili spušteni vršak nosa
 • preširoke nosnice
 • rascjep usnice, nosa ili nepca

 

Centri u nosu, uključujući i septum, razvijaju se do 16. godine života. Prema tome, operativni zahvat rinoplastike obavlja se uglavnom nakon navršene 16. godine, odnosno kada je završio fizički razvoj osobe. U izuzetnim slučajevima, kada je prisutna urođena malformacija ili deformacija na licu, kao što su rascjep usne, nosa ili nepca, korekcija nosa rinoplastika se može izvesti i u ranijoj dobi.

Jako dugo sam patila i bila nezadovoljna svojim nosom, a sa svojih 30 godina napokon sam se odvažila operaciju. U Poliklinici Kvaternik su se predivno pobrinuli za mene, i nekad me doslovno držali za ruku, tako da sam bez straha otišla na operaciju. Zadovoljnija sam nego ikad, liječnici su vrhunski! *

    Sanja Debak

Usluga, ljubaznost, profesionalnost, stručnost, za svaku pohvalu! U Kvaterniku sam od prvog pregleda do kontrole nakon operacije imala jednostavno predivno iskustvo.

A što je najvažnije, rezultati su nadmašili moja očekivanja, moj novi nos je predivan! *

 

    Lucija Mitrović

Jedno vrlo uzbudljivo iskustvo mog života je iza mene. Napokon imam novi nos, gledam se u ogledalo sa smiješkom svako jutro, a sve to zahvaljujući predivnom timu u Kvaterniku.

 

Najbolji doktori, najbolja atmosfera, hvala vam na svemu! *

 

    Antonela Stanić

Tijek zahvata rinoplastike (estetske operacije nosa)

 

Operacija nosa rinoplastika je estetska korekcija nosa, spada pod estetsku kirurgiju, a cilj joj je poboljšanje izgleda nosa. Ovaj operativni zahvat korekcije nosa može se izvesti na dva načina, zatvorenom ili otvorenom tehnikom.

 

Zatvorena rinoplastika uključuje rez unutar nosnica, tj. pravi se rez između nosnica u području vrška nosa, u ravnini septuma, dolazi se do ciljanog dijela hrskavice ili kosti i ti dijelovi se ispravljaju. Estetski kirurg uklanja određene dijelove, a sama struktura nosa i nosnog hrpta ostaje ista. Zatvorena rinoplastika osobito je pogodna za manje deformacije nosnog dorzuma koje ne uključuju postavljanje graftova, ispravljanje skolioza ili nosnog vrška.

 

Otvorena rinoplastika uključuje rez na koži kolumele nosa, odnosno na bazi nosa, a nakon operacije nosa potpuno je nevidljiv. Rezom na koži i odvajanjem suprastrukture nosa (koža) pristupamo na infrastrukturu (kost i hrskavica) koju zatim preoblikujemo da bi dobili željeni izgled i oblik nosa. Da bi nos dugoročno imao stabilnost i funkciju, postavljamo određene potpornje odnosno graftove hrskavice koje smo formirali nakon septoplastike. Time u istom zahvatu rješavamo i funkciju i izgled nosa. Otvorena rinoplastika osobito je značajna za korekcije nosnog vrška kao i za skolioze nosa, a vanjski ožiljak nakon kirurškog zahvata vrlo je malen, gotovo i nevidljiv.

 

Nakon rinoplastike, na nos se stavljaju vanjski fiksatori u vidu tampona i kalupa, a u nos se postavlja prednja tamponada Merocelom radi zaštite strukture nosa sa svih strana i zadržavanja nove forme nosa. Cijeli zahvat korekcije nosa uglavnom traje oko jedan do dva sata ovisno o deformaciji nosa, a pacijenti šest sati nakon rinoplastike odlaze na kućnu njegu.

 

 

 

Priprema za operativni zahvat

 

Prije svake operacije potrebno je obaviti konzultacijski pregled, tj. razgovarati sa svojim operaterom o prednostima i rizicima ovog zahvata, razlozima podvrgavanja zahvatu i osobnim očekivanjima. Na konzultacijskom pregledu također ćete razgovarati i o smetnjama koje vam uzrokuje nos i njegova deformacija i asimetrija, vašim očekivanjima, te obaviti temeljiti fizikalni pregled.

 

Obavezno je fotografiranje prije i nakon zahvata na nosu kako bi se usporedio nalaz prije i nakon operacije nosa, te vidio dobiveni rezultat operacije.

 

Korekcija nosa rinoplastika obično se izvodi u općoj anesteziji što znači da je potreban i pregled kod anesteziologa.

 

U konzultaciji s liječnikom važno je privremeno prestati s uzimanjem protuupalnih lijekova i lijekova koji sprječavaju zgrušavanje krvi, a neki od njih su Varfarin kao i Aspirin i Andol, i njima slični. Svakako treba obavijestiti plastičnog kirurga o svim tabletama i lijekovima koje uzimate, a on će vam zatim reći koji lijekovi mogu uzrokovati komplikacije i koje trebate prestati uzimati te na koliko dugo.

 

Pušenje usporava proces liječenja, odnosno postoperativnog oporavka, stoga se svim pušačima preporučuje i prestanak pušenja.

 

Nakon konzultacija s liječnikom i dogovorenog operativnog zahvata, pacijenti obavljaju standardne pretrage kao što su krvna slika i urin, testovi zgrušavanja krvi, EKG, RTG srca i pluća, a po potrebi i internistički pregled, te nam donose laboratorijske nalaze prije operacije nosa u poliklinici.

Dr. Irena Pirkl

Specijalist otorinolaringologije

Subspecijalist plastične i rekonstruktivne kirurgije glave i tijela

Oblik i veličina nosa neke su od najizraženijih karakteristika našeg lica, te jedna od prvih stvari koje primijetimo na njemu. Rinoplastika je estetska operacija nosa kojom se postiže bolji izgled nosa i na koju se pacijenti odlučuju kako bi ispravili deformacije nosa koje im smetaju i narušavaju simetriju lica.

Oporavak nakon operacije nosa

 

Nakon zahvata rinoplastike, u nosnice se obično stavljaju tamponi kako bi se novonastali nos stabilizirao i fiksirao, a tampon ostaje u nosu tri do pet dana nakon operacije nosa. Cjelokupni oporavak traje nekoliko tjedana, uglavnom dva do tri tjedna, a tijekom tog razdoblja potrebno se strogo pridržavati uputa i savjeta plastičnog kirurga, kako bi rezultat operacije bio što bolji.

 

Svaki pacijent je jedinstven pa prema tome dužina oporavka i upute ovise o općem stanju pacijenta, njegovim mogućnostima, te opsežnosti samog zahvata. No, neki od glavnih savjeta i aspekata oporavka su univerzalni i odnose se na sve pacijente:

 

 • izbjegavajte bilo kakve veće tjelesne napore te fizičke i sportske aktivnosti, kao na primjer trčanje i aerobik – takve aktivnosti mogu dovesti do porasta krvnog tlaka, a time i do krvarenja
 • izbjegavajte ispuhivanje nosa
 • glavu držite na povišenom položaju dok spavate
 • pokušajte nositi odjeću koja se zakopčava s prednje strane i izbjegavajte odjeću koja se oblači preko glave

 

 

Mjere opreza

 

Kao i svaki operativni zahvat, i estetska korekcija nosa nosi određene rizike i nuspojave kao što su krvarenje i infekcija, a koje liječnik detaljno objašnjava u predoperativnom pregledu.

 

Umjerena bol poslije operacije je uobičajena, uglavnom nestaje dan nakon operacije, a može se ublažiti lijekovima protiv bolova.

 

Osim toga, postoji rizik od nekih većih komplikacija kao što su određene smetnje, odnosno nastavak smetnji u nosu i nakon operativnog zahvata (npr. začepljenost nosa), te perforacija nosa. Obilnije krvarenje nakon operativnog zahvata obično se javlja kod 1 % pacijenata i može trajati do dva tjedna, ali uglavnom se rješava na siguran i uspješan način bez ugrožavanja krajnjeg rezultata operacije.

 

Ostali rizici i nuspojave nakon operacije uključuju promjenu, odnosno smanjenje osjeta mirisa, hematom, odnosno nakupljanje krvi u nosnoj šupljini koju treba ukloniti drenažom, i privremeni osjećaj utrnulosti gornje usne, gornjih prednjih zubi, gornjeg dijela čeljusti i vrha nosa koji je vrlo čest, a uglavnom nestaje nakon nekoliko mjeseci.

 

Obavezno je znati da se nos nakon operativnog  zahvata obično mijenja do tri godine nakon septorinoplastike te je cijelo vrijeme potrebno praćenje uz fotodokumentaciju. Cijeli postoperativni period iziskuje usku suradnju operatera i pacijenta.

 

 

Kontaktirajte nas

U slučaju da želite znati više o zahvatu rinoplastike ili se želite naručiti za pregled i konzultacije kod naših vrhunskih stručnjaka, kontaktirajte nas putem našeg online kontakt obrasca, nazovite nas ili pošaljite email.

 

 

Operacija nosa – cijena

 

Cijenu korekcije nosa te svih ostalih usluga možete pogledati u Cjeniku usluga

OBRATITE NAM SE S POVJERENJEM

Pošaljite upit

Odaberite datoteku

Dodajte fotografiju, dokument ili nalaz od liječnika
Pročitao/la sam uvjete poslovanja i suglasan/na sam za davanje osobnih podataka koje Poliklinika Kvaternik kao Voditelj obrade prikuplja za poboljšanje mog korisničkog iskustva.
Nužno je prihvatiti ove Opće uvjete.
Za povlačenje privole i slaganje s našim uvjetima obratite nam se na info@poliklinika-kvaternik.hr ili svoje postavke promijenite ovdje.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH