Zakažite termin

Uklanjanje madeža

DERMATOLOGIJA

SKIDANJE MADEŽA

suvremene metode dijagnostike i liječenja

stručno i iskusno osoblje poliklinike

visoka kvaliteta uz pristupačne cijene

Gotovo svaki čovjek na tijelu ima određena obilježja u obliku madeža ili nekog sličnog znamenja.

 

Takve izrasline i madeži mogu postojati od rođenja i obično ne predstavljaju nikakvu smetnju, već upravo suprotno – mogu biti naš prepoznatljiv i karakterističan biljeg na tijelu. No, jednako tako, oni mogu biti i stečeni, odnosno pojaviti se u određenim periodima života uslijed utjecaja određenih genetskih faktora ili načina života.

 

Madeži, izrasline i ostale kožne promjene, bilo urođene ili stečene, mogu imati i negativne karakteristike, pokazivati znakove promjena, nalaziti se na mjestima iritacije ili mjestima koja su izložena djelovanju sunčevih zraka. Takve izrasline mogu biti različitih veličina, oblika i karakteristika, a sve češće se radi o premalignim (prekanceroza) i malignim promjenama.

 

Prevencija je pola zdravlja, stoga saznajte kada i kako ukloniti svoje madeže i ostale kožne promjene.

 

 

Simptomi i indikacije

 

Indikacije za odstranjivanje madeža i ostalih kožnih promjena mogu biti mnoge – od estetskih i praktičnih razloga do zdravstvenih.

 

Madeži mogu biti smješteni na dijelovima tijela koji su često izloženi iritacijama, npr. na mjestima gdje su rubovi odjeće, gdje stavljamo nakit, na pregibima, na mjestima prekomjernog znojenja i sl. Mogu se također nalaziti na nepraktičnim mjestima gdje smetaju, osobito na licu, vratu i dekolteu, te biti preveliki i izbočeni. U takvim slučajevima, pacijenti se mogu odlučiti na njihovo uklanjanje iz estetskih razloga, tj. kada su madeži u „mirnom“ stadiju, bez ikakvih promjena.

 

No, pacijenti se ipak najčešće odlučuju na odstranjivanje madeža i drugih kožnih izraslina tek kada primijete određene promjene ili ako se madež „zakine“, odnosno mehanički ozlijedi. Madež može početi mijenjati boju, rubove, rasti, razvijati neravnine, bijele ili crvenkaste rubove, može početi krvariti, peckati, svrbjeti i slično. To su sve znakovi za uzbunu te je potrebno otići kod dermatologa i u većini slučajeva odstraniti madež. Takve promjene mogu predstavljati tumore koji zahtijevaju kirurško odstranjivanje i sprječavanje daljnjeg širenja.

 

Kožne promjene i izrasline mogu se pojaviti u mnogo različitih oblika, a neki od najčešćih, i koji uglavnom zahtijevaju odstranjivanje, jesu: madeži, bradavice, fibromi, ateromi, hemangiomi, lipomi i kožni tumori.

 

Odstranjivanje madeža

Uglavnom se zamišljaju kao smeđe promjene, tj. izrasline iznad razine kože, no mogu biti vrlo raznovrsni izgledom. Pojavljuju se na bilo kojem mjestu na koži, pojedinačno ili u grupama, a najčešće su smeđe boje. Njihova pojava nije vezana za životnu dob te se mogu pojaviti u svim dobnim skupinama.

 

Odstranjivanje bradavica

Ovo su virusne izrasline, obično multiple, tj. pojavljuju se u grupama te se vrlo lako i često šire i na okolna područja na tijelu, a potencirane su vlažnošću kože.

 

Uklanjanje fibroma

Vezivne izrasline koje se pojavljuju u skupinama, a najčešće se nalaze na vratu, licu, dekolteu i različitim pregibima na tijelu.

 

Uklanjanje ateroma

Oni su proširene i začepljene žlijezde lojnice koji nastaju pojačanim lučenjem lojne žlijezde. Manifestiraju se u obliku čvorića na koži, odnosno ciste ili vrećice i skloni su inflamiranju.

 

Uklanjanje hemangioma

Poznati i kao vaskularni tumori, to su oštećenja tkiva koja se pojavljuju kod beba u roku od nekoliko tjedana nakon rođenja. Obično se javljaju oko vrata i glave, a predstavljaju najčešće tumore kod djece. Uglavnom nestaju kroz nekoliko mjeseci, no neki mogu trajati i godinama, te se takvi trebaju redovito pregledavati. Hemangiomi se  mogu javiti i u odrasloj dobi.

 

Uklanjanje lipoma

Javljaju se u obliku mekanih, pomičnih potkožnih čvorića, formiraju se od inkapsuliranog masnog tkiva, a mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu.

 

Promjene na koži uglavnom je potrebno i preporučljivo ukloniti, i to što prije kako bismo spriječili njihovo razvijanje i prevenirali moguće zdravstvene probleme ako se radi o kancerogenim izraslinama. One se u cijelosti odstranjuju, sve se kancerogene stanice uklanjaju iz organizma, a izrasline se potom vrlo rijetko ponovno pojavljuju.

 

 

Tijek zahvata

 

Svakom zahvatu uklanjanja madeža i ostalih kožnih promjena u našoj poliklinici prethodi detaljan  pregled madeža. U Poliklinici Kvaternik tim za dijagnostiku i liječenje madeža i ostalih kožnih promjena sastoji se od dermatologa koji obavlja dermatološki pregled s dermatoskopijom i kirurga koji dermatoskopski izdvojene promjene odstranjuje u istom danu.

 

Dermatoskopija je neizostavan dio svakog našeg dermatološkog pregleda. Digitalna dermatoskopija je dijagnostička metoda analiziranja promjena na koži pomoću dermatoskopa koji povećava vidno polje uz polarizirano svjetlo, te omogućuje pregled epidermalnog i gornjeg dermalnog sloja kože. Osobito značenje ima u razlikovanju pigmentiranih promjena.

 

U Poliklinici Kvaternik koristimo vrhunski dermatoskop DERMLITE DL3N koji omogućuje vrlo preciznu analizu svih kožnih izraslina i pigmentiranih promjena. U isto vrijeme možemo te promjene fotografirati i pohraniti za daljnju analizu i usporedbu.

 

Nakon što se utvrde promjene na koži koje je potrebno odstraniti, pristupa se postupku njihova uklanjanja u istom danu. U Poliklinici Kvaternik, za odstranjivanje madeža i ostalih promjena na koži koristimo vrlo sigurne i provjerene metode, potpuno ugodne za sve naše pacijente, bezbolne i atraumatske. Uz ovakve metode, te stručne i brižne liječnike, uvijek ste u sigurnim rukama.

 

Za uklanjanje madeža i kožnih promjena koristimo dvije tehnike: radiofrekvencijsko uklanjanje madeža (RF) i uklanjanje madeža i ostalih promjena kirurškim putem pomoću pomoću običnog ili radiofrekvencijskog noža.

 

Ako je madež ili promjena na koži rizična (što će odrediti dermatolog tijekom pregleda), uvijek je potrebno uzeti uzorak za PHD patohistološku analizu. Sve promjene koje zahtijevaju patohistološku analizu tkiva odstranjujemo kirurškim putem da bi patolog dobio adekvatan materijal za analizu. Ako madež ili promjena nije rizična, i nije potrebna analiza, tada primjenjujemo radiofrekvencijsko uklanjanje madeža.

 

Kirurško uklanjanje madeža i kožnih promjena

prema tome, primjenjuje se za sve rizične madeže i promjene, u slučaju da su promjene na koži široke baze, ili ako se nalaze na dijelu tijela koji nije pogodan za radiofrekvencijsko uklanjanje madeža. U ovom slučaju madež se mora izrezati i zašiti. Zahvaćeni dio kože prvo se opere dezinfekcijskim sredstvom, te se aplicira lokalna anestezija. Nakon nekoliko minuta, kada je operativno polje potpuno anestezirano, započinjemo uklanjanje madeža. Nastali defekt se ušije kirurškim koncem, a rana se previje antibiotskom mašću.    

 

Uklonjeni madež potom se šalje na PHD (patohistološku) analizu kod specijalista patologa kako bismo utvrdili je li izraslina benigna ili maligna, i još važnije, pregledavaju se rubovi kako bismo vidjeli je li promjena odstranjena u cijelosti.

 

Radiofrekvencijsko uklanjanje madeža

primjenjuje se kada madež ili promjena nije rizična, te nije potrebno slanje uzoraka na PHD analizu. Drugim riječima, radiofrekvencijsko uklanjanje madeža je metoda koja se koristi u dermatoestetske svrhe, kada pacijenti uklanjaju madeže i ostale promjene iz estetskih razloga. Radiofrekvencijsko uklanjanje madeža potpuno je atraumatsko rješenje, našim liječnicima dopušta maksimalnu preciznost, a pacijentima minimalno oštećenje okolnog tkiva i brz oporavak. Ova metoda ne zahtjeva rezanje kože niti šavove –  stoga je manja vjerojatnost pojave ožiljaka.

 

Za radiofrekvencijsko uklanjanje madeža uglavnom se daje lokalna anestezija. Madež se tada uklanja ablacijom, odnosno skidanjem tankih slojeva kože – bez rezova, i šivanja, što rezultira i puno manjim ožiljkom. Odmah nakon tretmana na mjestu na kojem je bio madež formirat će se krasta jednake veličine bez krvarenja. Nakon 7-10 dana, krasta će otpasti i formirat će se novi, svježi sloj kože koji će se s vremenom u potpunosti stopiti s okolnom kožom.

Tim Poliklinike Kvaternik izuzetno je ljubazan, a atmosfera je neopisivo ugodna.

Svakom pacijentu posvećuju maksimalnu pažnju i individualan pristup.

Bilo mi je zadovoljstvo biti Vaš klijent!

    Kristina Matić

U Poliklinici sam se za vrijeme zahvata u svakom trenutku osjećala sigurno i ugodno. Nakon zahvata blefaroplastike nisam imala nikakvih problema što pripisujem odličnoj brizi i uputama liječnika. Hvala na iznimno ugodnom tretmanu!

    Eva Kladarić

Zahvaljujem Vam na cjelokupnom trudu i pozitivnom tretmanu koji ste mi pružili boraveći u Kvaterniku. Profesionalnost, okretnost, razumijevanje i brižnost svakako su glavne odlike Vaših liječnika. Svakako ću vam se ponovno vraćati.

    Nives Ramljak

Dr. Jane Basarovski

Specijalist za kožne i spolno prenosive bolesti

Sve svoje madeže, promjene i izrasline na koži potrebno je redovito, tj. jednom godišnje pregledavati kod dermatologa te ih po potrebi i ukloniti. Ako uočite promjene na madežu  u smislu nepravilnog ruba, promjene boje ili veličine, pojave krvarenja ili svrbeža, obavezno je učiniti dermatoskopiju te izdvojiti promjene koje zahtijevaju kirurško odstranjenje i patohistološku analizu.

 

Priprema za zahvat

 

Za odstranjivanje madeža i kožnih promjena nije potrebna posebna priprema. Ako uzimate neke od lijekova iz skupine antikoagulansa, potrebno je te lijekove prestati trošiti nekoliko dana pred zahvat.

 

 

 

Oporavak nakon zahvata

 

Nakon RF uklanjanja madeža i ostalih promjena na koži, pacijent se odmah može vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima i higijeni. Prema uputama liječnika, tretirana područja mažu se antibiotskom kremom (Betrion ili Belogent) kroz nekoliko dana, a u nekim slučajevima potrebno ih je i zaštititi oblogom.

 

 

 

Mjere opreza

 

Pri ovakvom zahvatu, komplikacije su gotovo potpuno nepoznate. Moguća je eventualna hiperpigmentacija  na tretiranom području koja izblijedi kroz nekoliko mjeseci (tamni tip kože). Vrlo rijetko, može se javiti keloidni (hipertrofični) ožiljak ako su pacijenti genetski skloni tome (svijetli tip kože). U slučaju razvoja hipertrofičnih ožiljaka postoperativno se aplicira topički kortikosteroid (Kenoloq ili Volon 40).

 

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate madeže i izrasline na tijelu koje vam smetaju ili koje se mijenjaju, naručite se za njihovo uklanjanje ili za dermatološki pregled već danas u našoj Poliklinici! Ispunite naš online obrazac, pošaljite email ili nas nazovite. Obratite nam se s povjerenjem!

 

 

 

Uklanjanje madeža, fibroma i ateroma – cijena

 

Cijenu odstranjivanja madeža kao i naših ostalih usluga možete pogledati u Cjeniku usluga

Ocijenjeno 4.9/5 na temelju 15 recenzija pacijenata Poliklinika Kvaternik

OBRATITE NAM SE S POVJERENJEM

Pošaljite upit

Odaberite datoteku

Dodajte fotografiju, dokument ili nalaz od liječnika
Pročitao/la sam uvjete poslovanja i suglasan/na sam za davanje osobnih podataka koje Poliklinika Kvaternik kao Voditelj obrade prikuplja za poboljšanje mog korisničkog iskustva.
Nužno je prihvatiti ove Opće uvjete.
Za povlačenje privole i slaganje s našim uvjetima obratite nam se na info@poliklinika-kvaternik.hr ili svoje postavke promijenite ovdje.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH