DERMATOLOGIJA

DERMATOSKOPIJA

Suvremene metode dijagnostike i liječenja

Stručno i iskusno osoblje poliklinike

Visoka kvaliteta uz pristupačne cijene

DERMATOSKOPIJA

o-dermatoskopiji

simptomi

opis

kako-se-pripremiti

oporavak

mjere-opreza

Madeži i slične promjene na koži uobičajena su pojava tijekom cijelog života. S madežima se susrećemo od rođenja i najranijeg djetinjstva, pa sve do odrasle i najstarije životne dobi. S nekima se rodimo, neki se kontinuirano pojavljuju kroz život, a postojeći madeži mogu se mijenjati.

Madeži predstavljaju vrlo dinamične promjene na koži, oni nisu statična promjena, a na njihov nastanak uglavnom ne možemo utjecati, niti ih možemo potpuno spriječiti. Ono što možemo i trebamo raditi jest redovito ih pregledavati i pratiti njihov razvoj i promjene na njima.

Koža je najveći organ našeg organizma, a briga o njoj trebala bi biti nešto što se podrazumijeva, što radimo prirodno i redovito. Često brinemo o svom izgledu i o estetskim karakteristikama svoga tijela, osobito lica, a jednako tako često bismo trebali brinuti i o njenom zdravstvenom stanju.

Madeži su najčešća pojava na našem tijelu, a kako bismo spriječili njihove štetne utjecaje na naš organizam i razvitak melanoma koji je sve češći u današnje vrijeme, vrlo je važno preventivno djelovati i redovito pregledavati sve promjene na koži.

dermatoskopija

Što je dermatoskopija?

Dermatoskopija, ili dermoskopija, je bezbolan dijagnostički pregled, odnosno dijagnostička metoda promatranja svih kožnih promjena i izraslina na koži uz pomoć dermatoskopa. Dermatoskopija je obavezan i nužan dio pregleda sumnjivih madeža, a u današnje vrijeme postala je nezaobilazan dio sveobuhvatnog i temeljitog pregleda madeža koja se koristi prilikom pregleda djece i odraslih. Koristi se u cijelom svijetu i na svim kontinentima – od Amerike, Australije i Europe, do Azije i Afrike, i dio je naših usluga vezanih za dermatologiju.

Dermatoskopija je svojevrsna premosnica između kliničkog, standardnog pregleda madeža i patohistološke analize madeža koji su uklonjeni, kirurški ili laserski. Ona nam omogućava mnogo detaljniju i proširenu analizu same strukture madeža i ostalih izraslina, te daje drugu dimenziju pregleda i dijagnostike jer se koža pregledava mnogo dublje od same površine madeža.

Ovaj prošireni standard pregledavanja madeža pruža nam bolju vizualnu dijagnostiku svih pigmentiranih lezija i njihovu  bolju procjenu. Dermatološki pregled madeža se radi uz pomoć dermatoskopa. Dermatoskop je optički instrument koji znatno povećava vidno polje, odnosno povećava sliku kožnih promjena. Koristi se uz polarizirano ili nepolarizirano svjetlo, a njegova primarna uloga i značenje nalaze se u evaluaciji pigmentiranih promjena na koži.

Najveća vrijednost dermatoskopije je rano i pravovremeno otkrivanje kožnih promjena i atipije kože (odstupanja od normale), rano otkrivanje melanoma i znatno veća dijagnostička točnost. Pregled madeža dermatoskopom omogućuje promatranje epidermalnih, kao i dubljih struktura gornjeg dermisa, te se na taj način može donijeti odluka o zahvatu i odstranjenju sumnjivih madeža čak i prije nego se razviju promjene vidljive golim okom.

Melanom je zloćudni tumor kože, a nastaje malignom transformacijom iz madeža, ili se pojavljuje u obliku promjene na koži koje prije nije bilo. Uz dermatoskopski pregled, melanom je potencijalno izlječiv karcinom, osobito ako se otkrije na vrijeme i dovoljno rano krene s liječenjem. Redovitim pregledima i dermatoskopijom relativno se lako može otkriti.

Dermatoskopskim pregledom također se mogu preciznije razlikovati različite vrste tumora na koži, kao što su hemangiomi, keratoze, bazocelularni i planocelularni karcinom, dermatofibromi i dr., te prema tome odrediti način liječenja, kao i potrebu operativnog zahvata i uklanjanje madeža. Uz dermatoskopiju se mogu izbjeći nepotrebne operacije i zahvati kada se radi o dobroćudnim promjenama i običnim madežima.

kada-se-odluciti-za-tretman-filerima

Kandidati

Sve osobe koje imaju mnogo madeža po tijelu, kao i oni koji primjećuju bilo kakve promjene na njima, trebali bi redovito pregledavati madeže i pratiti ih dermatoskopskim pregledima.

Dermatoskopija je osobito značajna metoda praćenja i preporučuje se osobama s povišenim rizikom za nastanak melanoma. Indikacije koje upućuju da osoba ima povišeni rizik za nastanak melanoma uključuju:

 • povećani broj madeža na tijelu (više od 50)
 • sindrom atipičnih (displastičnih) nevusa
 • povijest bolesti – netko u obitelji je imao melanom ili neki drugi karcinom kože, ili je osobama sama već imala takav karcinom
 • svijetla put i općenito velika osjetljivost osobe na izlaganje suncu (crvenokose osobe, osobe s pjegama)
 • opekline od sunca koje su se dogodile u djetinjstvu i adolescenciji
 • česta i dugotrajna izloženost UV zračenju zbog prirode posla ili hobija

Ostale indikacije koje upućuju na potrebu dermatoskopskog pregleda su:

 • iznenadna pojava novih madeža
 • promjene kod postojećih madeža (promjena boje i veličine, nepravilni rubovi, pojave asimetrije te uzdignuća)
 • svrbež madeža
 • krvarenja unutar madeža
 • pojava tvorbe koja ne izgleda poput ostalih kožnih promjena – tzv. „ružno pače“
 • pojava madeža nakon 40. godine života

Literatura i istraživanja pokazuju da melanom čini četiri posto svih karcinoma kod žena i pet posto svih karcinoma kod muškaraca. Melanom je također najčešći oblik karcinoma kod osoba u dobnoj skupini od 25 do 29 godina.

savjetovanje-i-odredivanje-terapije

Opis pregleda

Dermatoskopski pregled izgleda tako da se svaki pojedini madež i izraslina na koži pregleda dermatoskopom, optičkim instrumentom koji poveća sliku od 15 do 120 puta, ovisno o veličini, karakteristikama i potrebi madeža. Dermatoskopom se promatraju izgled površine i rubova madeža, raspored pigmenta, te se dubinski analizira njegova unutrašnjost, tj. struktura, oblik i boja.

Madež se potom fotografira i dokumentira za daljnju analizu, a fotografije služe kako bi se madeži mogli uspoređivati od jednog pregleda do drugog, tj. kako bi liječnik mogao pratiti njihov razvoj i promjene.

Nakon pregleda, liječnik će odrediti je li potrebno uklanjanje madeža. Pacijentima se preporučuje obavljanje dermatoskopskog pregleda jednom godišnje, a onima s povišenim rizikom i češće, prema savjetu liječnika.

Trajanje pregleda ovisit će o broju madeža koji pacijent ima na tijelu, a uglavnom traje od 20 do 40 minuta.

priprema-za-pregled i zahvat

Priprema za pregled

Pacijenti na dermatoskopski pregled trebaju doći čiste i oprane kože, te na dan pregleda ne bi trebali primjenjivati nikakve kozmetičke ili medicinske preparate na koži. Osim toga, pregled ne zahtijeva dodatne ili posebne pripreme.

oporavak

Oporavak

Dermatoskopski pregled je bezbolan i ne obuhvaća nikakve invazivne zahvate niti anesteziju, pa prema tome nema niti procesa oporavka nakon njega. Pacijenti se odmah mogu vratiti svojim svakodnevnim obvezama i aktivnostima.

kada-se-odluciti-za-tretman-filerima

Mjere opreza

Ovaj pregled je potpuno bezbolan i neinvazivan, pa prema tome, nuspojava i komplikacija nakon dermatoskopskog pregleda nema, kao niti mogućih rizika.

Cjenik usluga

Pogledajte cjenik usluga, akcije, popuste i posebne ponude.

Cjenik usluga

Akcije i popusti

Bankovne kartice – bez kamata i naknada putem POS uređaja

Odstranjivanje madeža

Uglavnom se zamišljaju kao smeđe promjene, tj. izrasline iznad razine kože, no mogu biti vrlo raznovrsni izgledom. Pojavljuju se na bilo kojem mjestu na koži, pojedinačno ili u grupama, a najčešće su smeđe boje. Njihova pojava nije vezana za životnu dob te se mogu pojaviti u svim dobnim skupinama.

Zakažite konzultacije

Odstranjivanje bradavica

Ovo su virusne izrasline, obično multiple, tj. pojavljuju se u grupama te se vrlo lako i često šire i na okolna područja na tijelu, a potencirane su vlažnošću kože.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje fibroma

Vezivne izrasline koje se pojavljuju u skupinama, a najčešće se nalaze na vratu, licu, dekolteu i različitim pregibima na tijelu.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje ateroma

Oni su proširene i začepljene žlijezde lojnice koji nastaju pojačanim lučenjem lojne žlijezde. Manifestiraju se u obliku čvorića na koži, odnosno ciste ili vrećice i skloni su inflamiranju.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje hemangioma

Poznati i kao vaskularni tumori, to su oštećenja tkiva koja se pojavljuju kod beba u roku od nekoliko tjedana nakon rođenja. Obično se javljaju oko vrata i glave, a predstavljaju najčešće tumore kod djece. Uglavnom nestaju kroz nekoliko mjeseci, no neki mogu trajati i godinama, te se takvi trebaju redovito pregledavati. Hemangiomi se mogu javiti i u odrasloj dobi.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje lipoma

Javljaju se u obliku mekanih, pomičnih potkožnih čvorića, formiraju se od inkapsuliranog masnog tkiva, a mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu.

Promjene na koži uglavnom je potrebno i preporučljivo ukloniti, i to što prije kako bismo spriječili njihovo razvijanje i prevenirali moguće zdravstvene probleme ako se radi o kancerogenim izraslinama. One se u cijelosti odstranjuju, sve se kancerogene stanice uklanjaju iz organizma, a izrasline se potom vrlo rijetko ponovno pojavljuju.

Zakažite konzultacije

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate madeže i izrasline na tijelu koje vam smetaju ili koje se mijenjaju, naručite se za njihovo uklanjanje ili za dermatološki pregled već danas u našoj Poliklinici! Ispunite naš online obrazac, pošaljite email ili nas nazovite. Obratite nam se s povjerenjem!

Uklanjanje madeža, fibroma i ateroma – cijena

Cijenu odstranjivanja madeža kao i naših ostalih usluga možete pogledati u Cjeniku usluga.

Ocijenjeno 4.9/5 na temelju 15 recenzija pacijenata Poliklinika Kvaternik

KONTAKTIRAJTE NAS

Pošaljite nam poruku ili nas nazovite.

Za povlačenje privole i slaganje s našim uvjetima obratite se na info@poliklinika-kvaternik.hr ili svoje postavke promijeniti ovdje.

Adresa:

Poliklinika Kvaternik, Šubićeva ulica 27
10000 Zagreb, Hrvatska

Kontakt i telefon:

Tel: +385 1 6131900
Mob: +385 91 6337 708

E-mail:

info@poliklinika-kvaternik.hr

Društvene mreže:

facebook.com/PoliklinikaKvaternik
WhatsApp

1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
FormCraft - WordPress form builder
Pitajte doktora