Zakažite termin

Liječenje kondiloma

DERMATOLOGIJA

LIJEČENJE GENITALNIH BRADAVICA

suvremene metode dijagnostike i liječenja

stručno i iskusno osoblje poliklinike

visoka kvaliteta uz pristupačne cijene

  Što su genitalne bradavice (kondilomi)?

 

Kondilomi, poznati i pod nazivima papilomi, spolne ili genitalne bradavice, spadaju pod spolno prenosive bolesti, najčešća su takva bolest a izgledaju upravo poput bradavica. Oni nastaju kao direktna posljedica infekcije humanim papiloma virusom (HPV), a dok je njihova incidencija češća kod ženskog spola, mogu se pojaviti i kod muškog spola.

 

Kondilom je jedna od vrlo neugodnih seksualno prenosivih bolesti koja je i iznimno zarazna. Prenosi se seksualnim kontaktom, no može se prenijeti i direktnim kontaktom sa sluzokožom ili zaraženom kožom, uzrokuje ga HPV humani papiloma virus. Postoji više od 100 poznatih vrsta ovog virusa, no samo nekolicina uzrokuje genitalne bradavice i bolesti. Takvi tipovi su iznimno zarazni, te se pokazalo da će se 2/3 osoba koje su imale seksualni kontakt sa zaraženom osobom također zaraziti.

 

Kondilomi izgledaju kao bradavice koje se pojave na prstu, a mogu biti male oko 1 milimetar ili se pak razviti u mnogo veće. Mogu izgledati kao sitne i zrnaste nepravilnosti na koži, ili pak veće i primjetne bradavice, mogu biti glatki ili neravni, šiljasti ili izbočeni, te ružičaste ili sive boje, a često se nalaze u nakupinama i izgledaju poput cvjetače.

 

Uklanjanje kondiloma moguće je i obavlja se raznim metoda, no taj proces može biti dugotrajan i on zapravo liječi samo posljedice nastale djelovanjem humanog papiloma virusa u organizmu. Stoga je u ovom slučaju iznimno važna preventiva i opreznost, te redoviti ginekološki pregledi kada su žene u pitanju.

 

U Polikliniku Kvaternik možete doći bez straha i neugode, jer se za svakog pacijenta brinemo vrlo profesionalno i stručno. Shvaćamo kako bolesti poput kondiloma mogu stvoriti neugodnosti pacijentima, no s nama ste uvijek u dobrim rukama i uvijek smo otvoreni za razgovor. Možete nam se obratiti sa svim pitanjima, zatražiti informacije ili savjete, a mi ćemo se pobrinuti da vaši pregledi i liječenje prođu što ugodnije i učinkovitije.

 

 

  Simptomi i indikacije

 

Simptomi se uglavnom pojavljuju u prva tri mjeseca nakon kontakta sa zaraženom osobom, no ponekad se pojave i tek nakon dvije godine. Dakle, inkubacija virusa može biti vrlo različita, od 15 dana do čak 18 mjeseci.

 

Kondilomi mogu biti očiti i vidljivi oku, no također mogu biti iznimno mali i u ravnini kože da se golim okom niti ne primijete. Moguć je svrab i neugoda na predjelima kože gdje se pojave, krvarenje prilikom odnosa, povećani vaginalni sekret, no simptomi nekada u potpunosti izostaju. Pojavljuju se na anogenitalnom području kod žena i kod muškaraca, a mogu biti:

 

 

 • kondilomi u ustima

 • kondilomi na usnama

 • kondilomi u grlu

 • kondilomi ispod jezika

 • kondilomi na preponama

 • kondilomi na vagini ili u vagini

 • kondilomi na ulazu u rodnicu ili u rodnici

 • kondilomi na stidnim usnama

 • kondilomi na penisu

 • kondilomi na glaviću

 • kondilomi na anusu

 • kondilomi oko anusa

 

Ako osoba nema simptome u obliku kondiloma, nije prijenosnik HPV virusa, tj. zarazna je samo ona osoba koja ima evidentne (kliničke i subkliničke) lezije.

 

 

  Tijek liječenja

 

Postoji više različitih metoda za uklanjanje kondiloma, a gotovo uvijek je potrebno dugotrajnije liječenje koje može potrajati nekoliko tjedana ili čak mjeseci kako bi se uklanjanje kondiloma koje imate što učinkovitije provelo te kako bi proces bio što uspješniji, sa smanjenim rizikom od njihova ponovnog nastajanja.

 

Metoda za uklanjanje kondiloma također će ovisiti o njihovoj rasprostranjenosti i količini. Neke od poznatih metoda uključuju elektrokauterizaciju ili spaljivanje kondiloma, lasersko uklanjanje, kirurško uklanjanje, krioterapiju ili tzv. smrzavanje, te lokalnu terapiju preparatima (podofilin).

 

U Poliklinici Kvaternik koristimo kombinaciju krioterapije i premazivanja kondiloma podofilinom, što se u našoj dugogodišnjoj praksi pokazalo kao najučinkovitijom metodom za liječenje i uklanjanje kondiloma.

 

Krioterapija je proces „smrzavanja“ kondiloma tekućim dušikom, odnosno liječenje niskim temperaturama, a sam proces je vrlo jednostavan, siguran i brz. Traje svega nekoliko sekundi za svaki kondilom, a najčešće ne zahtijeva niti lokalni anestetik.

 

Tekući dušik se nanosi izravno na bradavicu štapićem koji je omotan vatom ili u obliku spreja pištoljem za špricanje. Koža na tom mjestu zatim postaje bijela, a nakon minutu-dvije razvija se mjehurić ili se stvara krasta. Takva krasta će kroz sljedećih nekoliko dana do dva tjedna otpasti te se na tom mjestu stvara nova koža.

 

Nakon krioterapije, mjesta na kojima su bili kondilomi premazujemo podofilinom kako bi pospješili cijeli proces i prevenirali ponovnu pojavu kondiloma. Premazivanje se obavlja prema savjetu i preporuci liječnika, ovisno o vrsti i količini kondiloma, a pacijenti mogu nastaviti premazivanje i kod kuće, prema uputama.

 

Ovisno i prirodi i količini genitalnih bradavica, bit će potrebno nekoliko tretmana, odnosno dugotrajnije liječenje. Za potpuno uklanjanje kondiloma potrebno je uglavnom nekoliko tretmana krioterapijom uz podmazivanje podofilinom, strpljivost i upornost pacijenata, praćenje uputa liječnika, kao i savjeta o prevenciji.

 

 

 Priprema za liječenje

 

Za sam tretman uklanjanja kondiloma i njihova liječenja nije potrebna posebna priprema pacijenta, jer je tretman krioterapijom i podofilinom brz i jednostavan, a uglavnom ne zahtijeva niti lokalnu anesteziju. Pacijent dolazi na tretman čiste kože koja nije tretirana nikakvim preparatima i kremama.

Dr. Jane Basarovski

Specijalist za kožne i spolno prenosive bolesti

Kondilomi su visoko zarazna spolno prenosiva bolest koju uzrokuje HPV virus, a može se pojaviti i u žena i u muškarca. Prema dugogodišnjem iskustvu u liječenju kondiloma, rezultati su nam pokazali da je najučinkovitiji tretman za kondilome krioterapija u kombinaciji s premazivanjem podofilinom.

  Mjere opreza

 

Važno je slijediti upute liječnika nakon tretmana, te održavati tretirano područje čistim i suhim. Nastale kraste nemojte trgati nego pustite da same otpadnu kako bi se umanjili ožiljci.

 

Iako je krioterapija iznimno siguran i većinom bezbolan tretman, u nekim slučajevima, te ovisno o prirodi kondiloma i mjestu na kojem se nalazi, moguće su trenutne nuspojave koje uključuju bol ili osjećaj nelagode, otok i crvenilo, te infekciju. Simptomi uglavnom nestaju kroz dva do tri dana, a bol se može ublažiti sredstvima protiv bolova.

 

 

Kontaktirajte nas

Obratite nam se s povjerenjem i naručite se za pregled kod naših liječnika ispunjavanjem online obrasca, slanjem emaila ili telefonskim pozivom.

OBRATITE NAM SE S POVJERENJEM

Pošaljite upit

Odaberite datoteku

Dodajte fotografiju, dokument ili nalaz od liječnika
Pročitao/la sam uvjete poslovanja i suglasan/na sam za davanje osobnih podataka koje Poliklinika Kvaternik kao Voditelj obrade prikuplja za poboljšanje mog korisničkog iskustva.
Nužno je prihvatiti ove Opće uvjete.
Za povlačenje privole i slaganje s našim uvjetima obratite nam se na info@poliklinika-kvaternik.hr ili svoje postavke promijenite ovdje.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH