Zakažite termin

Krioterapija

DERMATOLOGIJA

Odstranjivanje bradavica i drugih promjena tekućim dušikom

suvremene metode dijagnostike i liječenja

stručno i iskusno osoblje poliklinike

visoka kvaliteta uz pristupačne cijene

Otkrili ste promjene na koži koje vam smetaju? Otkrijte sve prednosti krioterapije i „zamrznite“ svoje kožne probleme. Uputite se u Polikliniku Kvaternik gdje će vam naši dermatolozi stručno, brzo i bezbolno riješiti sve bradavice, kondilome i ostale lezije.

 

 

 

  Što je krioterapija?

 

Pojam krioterapija znači “liječenje pomoću niskih temperatura”, a sam naziv dolazi od grčke riječi kryos što znači mraz, studen. To je minimalno invazivna i vrlo učinkovita metoda liječenja odnosno uklanjanja kožnih promjena primjenom hlađenja tekućim dušikom.

 

Tekući dušik je tekuće stanje plinovitog dušika koji je prisutan u 78% zraka kojeg udišemo. Ekstremno je hladan, temperatura mu iznosi -196 °C, pa se zbog toga skladišti i transportira u posebnim spremnicima.

 

Cilj krioterapije je postići bolju prokrvljenost i u isto vrijeme blokirati aferentne živce kako bi se smanjio osjet boli. Krioterapijom se pojačava stanični metabolizam i ubrzava reprodukcija stanice i njezin životni vijek. Sve to rezultira smanjenjem upalnih procesa, smanjenjem boli i spazama, a pri izrazito niskim temperaturama i uništavanjem stanica.

 

Ako imate prisutne promjene na koži u vidu izraslina nalik bradavicama ili druge promjene za koje niste sigurni o čemu se radi, potrebno je konzultirati dermatologa koji će dati dijagnozu i stručno mišljenje treba li takvu promjenu odstraniti.

 

Naši vrhunski dermatolozi u Poliklinici Kvaternik temeljito će pregledati sve promjene i lezije na vašoj koži i preporučiti vam najbolji i najučinkovitiji tretman. U slučaju da ste kandidat za krioterapiju, možete biti sigurni da ste kod nas u sigurnim i stručnim rukama zbog toga što iza sebe imamo mnogobrojne uspješne tretmane i zadovoljne pacijente.

 

 

  Simptomi i indikacije

 

Širok raspon površinskih benignih lezija može se liječiti krioterapijom, ali najčešće indikacije su:

 

 • vulgarne i plane veruke (virusne bradavice i obične bradavice)

 • aktinične i seboreične keratoze

 • kondilomi

 • manji hemangiomi

 • keloidi

 • ostale benigne lezije

 

Ponekad dermatolog može predložiti krioterapiju i za liječenje manjih karcinoma kože kao što su karcinom bazalnih stanica, limfangiom i Bowenova bolest.

 

Tretmanu krioterapije mogu pristupiti pacijenti svih dobnih skupina, uključujući i djecu, trudnice i dojilje.

Bila sam prvo na pregledu a onda prema preporuci i na nekoliko tretmana krioterapije, i mogu reći da sam jako zadovoljna sveukupnom uslugom. Od ugodne atmosfere preko pristupačnih liječnika do stručno i uspješno odrađenih tretmana.. Čista petica! *

    Dijana Zečević-Kiš

Odlično rješenje za bradavice,
ja ih više nemam i
kao da ih nisam ni imao.
Preporučujem i krioterapiju
i Kvaternik svima.*

    Dario Rebić

Bradavice su smrznute
a ja sretna 🙂
Jako brz i jednostavan postupak,
prezadovoljna sam sa svime
i svima u ovoj poliklinici!*

    Lidija Bauk

 Opis tretmana

 

Krioterapija je jednostavan i brz postupak. Obavlja se tijekom rutinskog ambulantnog posjeta dermatologu i obično ne zahtijeva lokalni anestetik.

 

Sam postupak traje nekoliko sekundi, ovisno o debljini i veličini promjene, te dijelu kože na kojem se krioterapija provodi. Dermatolog koristi metodu zamrzavanja tekućim dušikom za uklanjanje bradavica, madeža i drugih lezija, ili koristi pištolj za špricanje, tj. sprej za odstranjivanje bradavica.

 

Tekući dušik se, uz lagani pritisak, aplicira direktno na kožu i nanosi na bradavicu pomoću štapića omotanog vatom ili pomoću pištolja za špricanje, odnosno krio-spreja.

 

Nakon aplikacije tekućeg dušika, koža će postati bijela i topla i potrebna je jedna do dvije minute da bi se vratila na normalnu temperaturu kože.  Na mjestu primjene tekućeg dušika može se razviti mjehur ispunjen bistrim ili sukrvavim sadržajem, a zatim nastaje krasta kojoj će trebati jedan ili dva tjedna da otpadne.

 

Obično će tretirano područje vratiti normalan izgled, iako je moguća pojava ožiljaka i promjena boje kože, posebno na nogama. Ovisno o prirodi lezije, može biti potrebno nekoliko primjena, tj. više od jednog tretmana koji se obično ponavljaju u redovitim intervalima, u razmacima od 2 do 3 tjedna.

 

Nakon potrebnog broja tretmana, rezultati koji se postignu su trajni, lezije se ne vraćaju, a ako se pridržavate uputa dermatologa nakon tretmana, ovisno o tretiranom području, neće vam ostati niti ožiljci.

Dr. Jane Basarovski

Specijalist za kožne i spolno prenosive bolesti

Sve svoje madeže, promjene i izrasline na koži potrebno je redovito, tj. jednom godišnje pregledavati kod dermatologa te ih po potrebi i ukloniti. Ako uočite promjene na madežu u smislu nepravilnog ruba, promjene boje ili veličine, pojave krvarenja ili svrbeža, obavezno je učiniti dermatoskopiju te izdvojiti promjene koje zahtijevaju kirurško odstranjenje i patohistološku analizu. *

  Priprema

 

Tretman krioterapijom iznimno je jednostavan i brz postupak koji u većini slučajeva ne zahtijeva niti lokalnu anesteziju. Upravo zbog toga, za tretman nije potrebna nikakva posebna priprema niti su potrebne pretrage.

 

Jedino što je potrebno jest da pacijent jedan dan prije tretmana ne maže područje koje će se tretirati nikakvim preparatima, ni lokalnim medicinskim (antibiotski, kortikosteroidni ili antimikotični pripravci), kao niti kozmetičkim.

 

 

  Oporavak

 

Dermatolog će vam objasniti na koji način njegovati tretirano područje. Preporučuje se održavati ga suhim dok se ne stvore kraste. Ako se smoče, kraste treba tapkanjem osušiti mekim ručnikom ili rupčićem. Važno je da krastu ne trgate jer mogu nastati ožiljci. Mjehure se preporučuje otvoriti sterilnom iglom.

 

Zavoji ili flasteri obično nisu potrebni, ali preporučuju se ako je tretirano područje podložno traumama ili trljanju odjećom. Isto tako, liječnik vam po potrebi može preporučiti primjenu sredstava za njegu kože iza tretmana, npr. Cicalfate, Cicaplast, Cicalactive i sl.

 

 

  Mjere opreza

 

Krioterapija je vrlo brz, učinkovit i u većini slučajeva bezbolan tretman. No, ovisno o području koje se tretira, osjetljivosti tog područja i veličini lezije, mogu se pojaviti određene nuspojave, tijekom ili nakon tretmana. One uglavnom brzo nestaju.

 

Trenutne nuspojave uključuju:

 

 • Bol – Krioterapija se obično dobro podnosi, ali ponekad, ako je potrebno duboko smrzavanje, može biti bolna. Ovaj osjećaj nelagode može se pojaviti za vrijeme tretmana i nakon tretmana u različito vrijeme. Sredstva protiv bolova (kao što je paracetamol) mogu se uzimati tijekom prva 24 sata.  Uzimanje analgetika sat vremena prije planiranog tretmana također može smanjiti nelagodu.
 • Oticanje i crvenilo – Ovo je uobičajena reakcija na zamrzavanje kože i obično se smiruje nakon dva do tri dana. Liječnik može na tretirano područje staviti steroidnu mast kako bi se ova pojava smanjila. Tretirano područje može i vlažiti. Krioterapija u blizini očiju može uzrokovati otok donjih vjeđa koje prolazi za nekoliko dana.
 • Mjehur – Ovo je također uobičajena posljedica krioterapije. Ponekad mjehuri mogu biti ispunjeni krvlju što je bezopasno. Ako mjehur uzrokuje napetost može se otvoriti sterilnom iglom. Rijetko može doći do infekcije koja rezultira pojačanom boli i gnojenjem.
 • Infekciju – Rijetko može doći do infekcije koja rezultira pojačanom boli i stvaranjem gnoja što može zahtijevati terapiju lokalnim antiseptikom ili antibiotikom.

 

Naknadne nuspojave su rijetke, a mogu uključivati:

 

 • Pojavu ožiljaka – Može doći do ožiljaka, posebno ako je bilo potrebno duboko zamrzavanje (npr. za liječenje karcinoma bazalnih stanica).
 • Promjene u pigmentaciji – Koža na mjestu tretiranja i oko njega može posvijetliti ili potamniti, posebno kod tamnoputih ljudi. Ovo se obično s vremenom popravi, ali može ostati trajno.
 • Ukočenost – Ako se zamrzne površinski živac, može doći do ukočenosti područja kože povezane s tim živcem. Normalan osjećaj obično se vraća unutar nekoliko mjeseci.

 

Kontaktirajte nas


Ako se želite dodatno informirati o krioterapiji ili se naručiti na pregled kod naših vrhunskih dermatologa, ispunite naš online obrazac, nazovite nas ili nam pošaljite email.

 

 

 

Krioterapija – cijena

 

Cijenu krioterapije te svih drugih usluga možete pogledati u Cjeniku usluga

OBRATITE NAM SE S POVJERENJEM

Pošaljite upit

Odaberite datoteku

Dodajte fotografiju, dokument ili nalaz od liječnika
Pročitao/la sam uvjete poslovanja i suglasan/na sam za davanje osobnih podataka koje Poliklinika Kvaternik kao Voditelj obrade prikuplja za poboljšanje mog korisničkog iskustva.
Nužno je prihvatiti ove Opće uvjete.
Za povlačenje privole i slaganje s našim uvjetima obratite nam se na info@poliklinika-kvaternik.hr ili svoje postavke promijenite ovdje.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH