CITOLOGIJA

Citološke pretrage

Suvremene metode dijagnostike i liječenja

Stručno i iskusno osoblje poliklinike

Visoka kvaliteta uz pristupačne cijene

o-citologiji

simptomi

opis

kako-se-pripremiti

mjere-opreza

dermatoskopija

Što su citološke pretrage?

Citologija je znanost o stanici a citološke pretrage, prema tome, temelje se na analizi morfološkog izgleda stanica. Uzorci stanica uzimaju se na različite načine, a to može biti skupljanjem spontano izljuštenih stanica (eksfolijativna citologija, kao npr. iscjedak iz dojke, papa test) ili pak provocirano uzimanje uzorka tankom iglom (citološka punkcija), što se još naziva i aspiracijska citologija.

Nakon uzimanja uzoraka stanica, ti uzorci se detaljno analiziraju te se donose preporuke o potrebi daljnjih postupaka, liječenju i slično. 

Citološke pretrage u pravilu se rade u sklopu više djelatnosti, odnosno kao drugi korak u dijagnostici nakon ultrazvuka. Neke od tih djelatnosti su najčešće otorinolaringologija (kada se izvodi punkcija žlijezda slinovnica), endokrinologija (izvođenje citološke punkcije štitnjače), UZV dojki, i druge.

Vrste citoloških pretraga koje izvodimo u Poliklinici Kvaternik:

  • Citološka punkcija pod kontrolom ultrazvuka
  • Razmaz periferne krvi
  • Iscjedak dojke

O kojem god pregledu da se radi, naš liječnički tim uvijek će vam objasniti postupak i odgovoriti na sva pitanja koja imate. Iako citološke pretrage nisu invazivne niti bolne, shvaćamo da kod pacijenata može postojati strah, osobito kada se radi o punkcijama. Upravo zato smo iznimno pažljivi i strpljivi te činimo sve kako bi pregled protekao što ugodnije za pacijenta.

kada-se-odluciti-za-tretman-filerima

Indikacije za citološke preglede

Citološki pregledi obavljaju se kao drugi korak u dijagnostici, prema potrebi. Neke od indikacija za njih su: 

  • Postojanje ciste na dojci koju treba ukloniti ili dokazati dobroćudnost
  • Postojanje čvorova na štitnjači kojima treba ustanoviti prirodu i vrstu, te dokazati dobroćudnost 
  • Postoperativno praćenje pacijenata oboljelih od malignih bolesti
  • Praćenje hematoloških bolesti
  • Potvrda/isključivanje infektivne mononukleoze kod djece
  • Drugo
savjetovanje-i-odredivanje-terapije

Opis tijeka citoloških pretraga

Citološka punkcija pod kontrolom ultrazvuka 

Ovo je brza, jednostavna, neinvazivna i gotovo bezbolna dijagnostička pretraga kojom se dijagnosticiraju brojna benigna i maligna stanja. 

Koristi se u dijagnostici bolesti štitnjače, žlijezda slinovnica, kod uvećanog limfnog čvora, kod novonastale tvorbe ili kvržice u dojci te kod postoperativnog praćenja pacijenata oboljelih od malignih bolesti. 

Neizostavna je u gotovo svim granama medicine, a ponajviše u otorinolaringologiji, nuklearnoj medicini, endokrinologiji, pedijatriji, gastroenterologiji, hematologiji, kirurgiji, onkologiji, itd.

Punkcija se izvodi tankom iglom (FNA – fine needle aspiration) slično kao kod vađenja krvi. 
Mjesto punkcije prethodno se dezinficira te se uz pomoć ultrazvučne sonde prati položaj igle. 

Punkcijom se dobije tekući materijal koji se nanese na predmetno stakalce. Nakon tehničke pripreme, mikroskopski se analizira od strane specijaliste citologa.

Citolog na temelju detaljne analize stanica donosi svoje mišljenje o prirodi promjene – radi li se o malignoj ili benignoj promjeni te shodno tome daje preporuku o daljnjem postupku ukoliko je isti potreban.

Razmaz periferne krvi (RPK)

RPK jedna je od  češćih pretraga koja se koristi u obradi i praćenju raznih hematoloških bolesti (anemije, mijeloproliferativne neoplazme, mijelodisplazije, leukoze i sl.) Kod djece je posebno korisna pretraga za potvrdu, odnosno isključivanje infektivne mononukleoze.

Za razmaz periferne krvi, uzima se nekoliko kapljica krvi iz jagodice prsta koje se potom razmažu na stakalce. Nakon tehničke pripreme, mikroskopski se analizira od strane specijaliste citologa te se dobiva diferencijalna krvna slika (DKS).

Iscjedak dojke 

Svaki iscjedak iz dojke koji se javlja izvan perioda trudnoće i dojenja zahtijeva pažnju i daljnju obradu. Pojava iscjetka iz bradavice kod muškaraca također zahtijeva obradu.

Pretraga se izvodi na način da se iscjedak dojke uzme na predmetno stakalce, osuši, tehnički obradi i mikroskopski analizira. Iscjedak se daje tri dana za redom.

Najčešći razlozi pojave iscjetka su hormonalni disbalansi, ciste, papilomi, ali može biti i znak ozbiljnijih bolesti dojki.

kada-se-odluciti-za-tretman-filerima

Priprema za zahvat

Citološke pretrage izvode se bez prethodne pripreme, za njih nije potrebna anestezija, a pacijenti ne trebaju biti natašte (kada govorimo o razmazu krvi).

kada-se-odluciti-za-tretman-filerima

Mjere opreza

Pretrage su neinvazivne i sigurne, stoga procesa oporavka niti nuspojava nema, a pacijent se odmah po završetku vraća svojim uobičajenim aktivnostima.

Cjenik usluga

Pogledajte cjenik usluga, akcije, popuste i posebne ponude.

Cjenik usluga

Akcije i popusti

Bankovne kartice – bez kamata i naknada putem POS uređaja

Odstranjivanje madeža

Uglavnom se zamišljaju kao smeđe promjene, tj. izrasline iznad razine kože, no mogu biti vrlo raznovrsni izgledom. Pojavljuju se na bilo kojem mjestu na koži, pojedinačno ili u grupama, a najčešće su smeđe boje. Njihova pojava nije vezana za životnu dob te se mogu pojaviti u svim dobnim skupinama.

Zakažite konzultacije

Odstranjivanje bradavica

Ovo su virusne izrasline, obično multiple, tj. pojavljuju se u grupama te se vrlo lako i često šire i na okolna područja na tijelu, a potencirane su vlažnošću kože.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje fibroma

Vezivne izrasline koje se pojavljuju u skupinama, a najčešće se nalaze na vratu, licu, dekolteu i različitim pregibima na tijelu.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje ateroma

Oni su proširene i začepljene žlijezde lojnice koji nastaju pojačanim lučenjem lojne žlijezde. Manifestiraju se u obliku čvorića na koži, odnosno ciste ili vrećice i skloni su inflamiranju.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje hemangioma

Poznati i kao vaskularni tumori, to su oštećenja tkiva koja se pojavljuju kod beba u roku od nekoliko tjedana nakon rođenja. Obično se javljaju oko vrata i glave, a predstavljaju najčešće tumore kod djece. Uglavnom nestaju kroz nekoliko mjeseci, no neki mogu trajati i godinama, te se takvi trebaju redovito pregledavati. Hemangiomi se mogu javiti i u odrasloj dobi.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje lipoma

Javljaju se u obliku mekanih, pomičnih potkožnih čvorića, formiraju se od inkapsuliranog masnog tkiva, a mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu.

Promjene na koži uglavnom je potrebno i preporučljivo ukloniti, i to što prije kako bismo spriječili njihovo razvijanje i prevenirali moguće zdravstvene probleme ako se radi o kancerogenim izraslinama. One se u cijelosti odstranjuju, sve se kancerogene stanice uklanjaju iz organizma, a izrasline se potom vrlo rijetko ponovno pojavljuju.

Zakažite konzultacije

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate dodatnih pitanja ili želite dogovoriti termin pregleda, kontaktirajte nas putem online obrasca, e-mailom ili pozivom na broj telefona. Obratite nam se s povjerenjem i prepustite u stručne ruke naših liječnika.

KONTAKTIRAJTE NAS

Pošaljite nam poruku ili nas nazovite.

Za povlačenje privole i slaganje s našim uvjetima obratite se na info@poliklinika-kvaternik.hr ili svoje postavke promijeniti ovdje.

Adresa:

Poliklinika Kvaternik, Šubićeva ulica 27
10000 Zagreb, Hrvatska

Kontakt i telefon:

Tel: +385 1 6131900
Mob: +385 91 6337 708

E-mail:

info@poliklinika-kvaternik.hr

Društvene mreže:

facebook.com/PoliklinikaKvaternik
WhatsApp

1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
FormCraft - WordPress form builder
Pitajte doktora