ORTOPEDIJA

Artroza ramena

Suvremene metode dijagnostike i liječenja

Stručno i iskusno osoblje poliklinike

Visoka kvaliteta uz pristupačne cijene

Artroza ramena

sto-je

simptomi

opis

priprema-pacijenata

oporavak

nuspojave

ramepng

Što je artroza ramena?

Artroza ramena (glenohumeralnog zgloba), odnosno osteoartritis ramena jest kronična, degenerativna bolest glenohumeralnog zgloba koja se razvija uslijed „trošenja“ tj. propadanja zglobne hrskavice.

Kako zglobna hrskavica u ramenu propada, kosti se sve više dodiruju i to naposljetku uzrokuje trenje, bolove i promjene na samim kostima, kao što su koštane izrasline na rubovima kostiju (osteofiti) ili ciste i cistične šupljine.

Artroza ramena daleko je rjeđa od artroze kuka (koksartroze) ili artroze koljena (gonartroze), no danas se sve češće otkriva ili u obliku primarne artroze (prilično rijetko) ili u obliku sekundarne artroze. Sekundarna artroza ramena javlja se kao rezultat ranijih ozljeda, ranijih operativnih zahvata, nestabilnosti ramena ili stabilizacijskih procedura.

Neovisno o kojem tipu gore navedene dijagnoze govorimo, danas možemo sa sigurnošću navesti nekoliko jasnih predispozicijskih čimbenika uslijed kojih raste rizik od razvoja osteoartritisa. Ti čimbenici su reumatoidni artritis, različiti tipovi nasljednih oboljenja koja uključuju slabost vezivnog tkiva, bolesti zglobova kralježnice (spondiloartropatije), te ozljede rotatorne manšete (prisutne su u 25-50% slučajeva artroze ramena).

U Poliklinici Kvaternik artroze ramena liječimo uspješno, na temelju višegodišnjeg iskustva te kombinacijom konzervativnog i operativnog liječenja. Način liječenja, kao i idealnu vrstu operativnog zahvata odredit ćemo prema individualnom stanju svakog pacijenta, te nakon detaljne anamneze, pregleda i potrebnih dijagnostičkih pretraga.

sistematski pregled

Simptomi i indikacije

Klinički gledano, osteoartritis ramena najčešće se prezentira u obliku sve češće prisutne noćne boli u ramenu pacijenta, sve izraženije bolnosti ramena pri svakodnevnim aktivnostima, lokalne osjetljivosti u području ramenog (glenohumeralnog) zgloba, bolnog opsega pokreta te sve izraženijeg ograničenja pokreta vanjske rotacije ramena.

Također, gotovo uvijek se javljaju i zvučni fenomeni, odnosno pucketanje prilikom inspekcije ramena, te činjenica da se bolnost ramena kod pacijenta ne smiruje previše unatoč odmoru i vježbanju (fizikalnoj terapiji).

Iako godine ubrajamo pod rizične faktore razvoja artroze, ona se ne javlja nužno s godinama, odnosno neće se razviti kod svih starijih osoba. Veći rizik za ovu degenerativnu bolest zgloba ramena predstavlja pretilost pacijenta, a češće se razvija i uslijed ozljeda na poslu i sportskih ozljeda.

Prema tome, neki od glavnih simptoma, te razlog za posjet liječniku su:

  • Bol u ramenu koja ne prestaje ili traje nekoliko dana
  • Bol koja se javlja noću
  • Bol pri svakodnevnim aktivnostima
  • Nemogućnost rotacije ramenog zgloba
  • Otekline oko ramenog zgloba
  • Prijašnja ozljeda koja uzrokuje bol ili deformitet zgloba
tijek-zahvata-rinoplastike

Artroza ramena liječenje i tijek zahvata

Prva linija obrane u početku svih artroza ramena jest konzervativno liječenje. Ono uglavnom uključuje prilagodbu životnih navika i fizikalnu terapiju, a potom i tretman viskosuplementacije (obnova hrskavice injekcijama hijaluronske kiseline), PRP odnosno ACP terapiju (regeneracija hrskavice plazmom) te pripravke kortikosteroida.

Nakon konzervativnog liječenja, te ovisno o vrsti i uznapredovalosti artroze, pristupa se operativnom liječenju.

U Poliklinici Kvaternik koristimo niz operativnih zahvata koji su se pokazali uspješnim i učinkovitim. Odabir zahvata ovisit će o vrsti oštećenja i uznapredovalosti bolesti.

Totalna endoproteza (TEP)   

Zahvat kojim se ugrađuje totalna proteza ramena.

Parcijalna endoproteza (PEP)   

Parcijalna endoproteza je zahvat kojim se ugrađuje parcijalna proteza ramena, a najčešće se bira za mlađu populaciju. Zahvatom se može postići olakšanje pacijenta što se tiče boli, ali opseg pokreta se ne promijeni puno na bolje (često je ograničen na 40-70° elevacije).

Reverzna totalna endoproteza (RTEP) 

Operacija kojom se ugrađuje obrnuta totalna proteza ramena. Glavna indikacija je pseudoparaliza ramena (nemogućnost odmicanja ruke od tijela) s očuvanom funkcijom deltoida te očuvanom kosti glenoida (čašice lopatice).

Fuzija (artrodeza)

Zahvat koji ima za cilj očuvati ili vratiti funkciju zgloba, a to se postiže ukočenjem samog zgloba pomoću koštanih presadaka ili metalnih vijaka.

Artroskopski debridman

Artroskopski debridman uključuje „čišćenje“ i fiksaciju ramenog zgloba i hrskavice. Operacija se izvodi kroz rupice na ramenu koje su kasnije jedva vidljive.

priprema-za-pregled i zahvat

Priprema za operativni zahvat

Prije zahvata obavlja se detaljan klinički pregled i konzultacije s našim liječnicima te se rade standardne laboratorijske pretrage, pregled kod anesteziologa, RTG snimke, a po potrebi i dodatne detaljnije pretrage. 

Na pregledu će liječnik ustanoviti razinu i vrstu oštećenja ramenog zgloba te odabrati najbolji pristup liječenju i vrstu zahvata.

Na zahvat se dolazi natašte na dan zahvata, a odlazi se nekoliko sati nakon zahvata.

Doc.dr.sc. Goran Vrgoč, dr. med.

Specijalist ortoped

Artroze ramena uzrokuju svakodnevne bolove koji pacijentima narušavaju kvalitetu života i sprječavaju ih u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. U našoj Poliklinici artroze ramena liječimo uspješno, na temelju višegodišnjeg iskustva te kombinacijom konzervativnog i operativnog liječenja. Svakom pacijentu pristupamo individualno s ciljem što bržeg oporavka.
oporavak

Postoperativni oporavak

Nakon operacije, operirana ruka se imobilizira u ortozi koja se nosi sljedeća 3-4 tjedna. Dan nakon operacije preporučuje se krenuti s fizikalnom terapijom kako bi se postigla pasivna pokretljivost ruke i ramenog zgloba.

6-8 tjedana nakon operacije pacijent počinje s aktivnim podizanjem ruke te se radi na jačanju mišića.

kada-se-odluciti-za-tretman-filerima

Mjere opreza

Nakon operativnog zahvata uobičajena je minimalna do srednje jaka bol koja može potrajati nekoliko dana nakon operacije. Prema preporuci liječnika, potrebno je piti lijekove protiv bolova.

Kontaktirajte nas

U našoj Poliklinici svakom pacijentu pristupamo individualno s ciljem što bržeg oporavka, stoga nam se obratite s povjerenjem ako osjetite konstantnu bol i neugodnosti u ramenu. Naručite se na pregled i prepustite se u ruke naših iskusnih liječnika!

Liječenje artroze ramena - cijena

Cijenu liječenja artroze ramena, kao i ostalih naših usluga, možete pronaći u cjeniku usluga.

Cjenik usluga

Akcije i popusti

Bankovne kartice – bez kamata i naknada putem POS uređaja

Odstranjivanje madeža

Uglavnom se zamišljaju kao smeđe promjene, tj. izrasline iznad razine kože, no mogu biti vrlo raznovrsni izgledom. Pojavljuju se na bilo kojem mjestu na koži, pojedinačno ili u grupama, a najčešće su smeđe boje. Njihova pojava nije vezana za životnu dob te se mogu pojaviti u svim dobnim skupinama.

Zakažite konzultacije

Odstranjivanje bradavica

Ovo su virusne izrasline, obično multiple, tj. pojavljuju se u grupama te se vrlo lako i često šire i na okolna područja na tijelu, a potencirane su vlažnošću kože.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje fibroma

Vezivne izrasline koje se pojavljuju u skupinama, a najčešće se nalaze na vratu, licu, dekolteu i različitim pregibima na tijelu.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje ateroma

Oni su proširene i začepljene žlijezde lojnice koji nastaju pojačanim lučenjem lojne žlijezde. Manifestiraju se u obliku čvorića na koži, odnosno ciste ili vrećice i skloni su inflamiranju.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje hemangioma

Poznati i kao vaskularni tumori, to su oštećenja tkiva koja se pojavljuju kod beba u roku od nekoliko tjedana nakon rođenja. Obično se javljaju oko vrata i glave, a predstavljaju najčešće tumore kod djece. Uglavnom nestaju kroz nekoliko mjeseci, no neki mogu trajati i godinama, te se takvi trebaju redovito pregledavati. Hemangiomi se mogu javiti i u odrasloj dobi.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje lipoma

Javljaju se u obliku mekanih, pomičnih potkožnih čvorića, formiraju se od inkapsuliranog masnog tkiva, a mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu.

Promjene na koži uglavnom je potrebno i preporučljivo ukloniti, i to što prije kako bismo spriječili njihovo razvijanje i prevenirali moguće zdravstvene probleme ako se radi o kancerogenim izraslinama. One se u cijelosti odstranjuju, sve se kancerogene stanice uklanjaju iz organizma, a izrasline se potom vrlo rijetko ponovno pojavljuju.

Zakažite konzultacije

KONTAKTIRAJTE NAS

Pošaljite nam poruku ili nas nazovite.

Za povlačenje privole i slaganje s našim uvjetima obratite se na info@poliklinika-kvaternik.hr ili svoje postavke promijeniti ovdje.

Adresa:

Poliklinika Kvaternik, Šubićeva ulica 27
10000 Zagreb, Hrvatska

Kontakt i telefon:

Tel: +385 1 6131900
Mob: +385 91 6337 708

E-mail:

info@poliklinika-kvaternik.hr

Društvene mreže:

facebook.com/PoliklinikaKvaternik
WhatsApp

1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
FormCraft - WordPress form builder
Pitajte doktora