ORTOPEDIJA

Artropatija ramena

Suvremene metode dijagnostike i liječenja

Stručno i iskusno osoblje poliklinike

Visoka kvaliteta uz pristupačne cijene

Artropatija ramena

sto-je

simptomi

opis

priprema-pacijenata

oporavak

nuspojave

ramepng

Što je artropatija ramena?

Artropatija ramena uzrokovana masivnom rupturom mišića rotatorne manžete zapravo je zadnji stadij bolesti koju nazivamo ‘’rotator cuff disease’’, odnosno bolest rotatora ili rotatorne manšete ramena. 

Rotatorna manžeta ramena ključan je dio ramenog zgloba, a odnosi se na skupinu od 4 mišića koji su tetivama spojeni na glavu nadlaktične kosti (humerus). On je jedan od tzv. dinamičkih stabilizatora ramena koji omogućuju pravilan i dobar opseg pokreta ramena.

Kada se rotator, odnosno jedan od mišića u toj skupini ili njihove tetive oštete, funkcija ramena, kao i cijele ruke se smanjuje.  

Bolest rotatora, dakle, obuhvaća tri glavna stupnja oštećenja ramena, a to su:

  • kalcificirajući tendinitis (čest početak manjih ruptura)
  • manje ili parcijalne rupture rotatora (koje uvijek vode prema većima) 
  • potpuna ili masivna ruptura rotatorne manšete koja uzrokuje artropatiju ramena 

Prema tome, može se reći da artropatija ramena uzrokovana masivnom rupturom rotatorne manžete, kao posljednji stadij ove bolesti, predstavlja promjene zgloba ramena koje nastaju kao rezultat više čimbenika. Ti čimbenici uključuju propadanje hrskavice glenohumeralnog (ramenog) zgloba, subhondralnu osteoporozu te nekrozu glave nadlaktične kosti (humerusa).

Artropatija ramena pacijentima često uzrokuje konstantnu bol, osobito noću, onemogućava spavanje, kao i obavljanje svakodnevnih poslova koje zahtijevaju upotrebu ruke. Pacijenti često ne mogu niti podići ruku u akutnim slučajevima, a najbolje i najučinkovitije rješenje u većini slučajeva jest operativni zahvat.

U Poliklinici Kvaternik artropatiju ramena uzrokovanu masivnom rupturom rotatorne manžete uspješno liječimo različitim zahvatima, te kombinacijom konzervativnog i operativnog liječenja. Idealan način liječenja i vrsta zahvata ovisit će o individualnom stanju pacijenta, a naši iskusni liječnici će ga odrediti anamnezom, detaljnim pregledom i potrebnim dijagnostičkim pretragama.

sistematski pregled

Simptomi i indikacije

Prema mnogim statistikama, puno učestalije obolijevaju žene, tipično u dobi od 70 i više godina, kojima često u anamnezi nalazimo reumatsku bolest, giht, hemofiliju te mnoga druga patološka hematološka i imunološka stanja.

Kada govorimo o simptomima, pacijenti najčešće navode bolnost koja je ‘’uvijek prisutna’’, te slabost ramena i krepitacije (pucketanje zgloba) prilikom pokreta. 

Uz to je često prisutna i atrofija mišića rotatora, uglavnom m. supraspinatusa i m. infraspinatusa, „bježanje“ ruke naprijed prilikom aktivnog podizanja ruke, smanjeni opseg pokreta samog ramenog zgloba, kao i slabost abdukcije ruke, odnosno nemogućnost odizanja ruke od tijela.

Za dijagnosticiranje artropatije ramena koristimo ciljane kliničke testove: 

External rotation lag sign

Test „zaostajanja“ ruke prilikom vanjske rotacije. Pacijentu se ruke lagano odmaknu od tijela i postave u položaj maksimalne vanjske rotacije. Ako ne može održavati ruke u tom položaju, nego jedna ruka „padne“ u neutralniji položaj, sumnja se na artropatiju ramena uzrokovanu rupturom.

Hornblower’s sign

Pacijentu se ruka odmakne od tijela pod kutom od 90° te savije u laktu pod kutom od 90°. Pacijent uz otpor (liječnik drži svoju ruku na pacijentovoj) rotira ruku prema unutrašnjosti i unatrag. Ako rotacija nije moguća ili je prisutna bol, sumnja se na artropatiju ramena.

tijek-zahvata-rinoplastike

Liječenje i tijek operativnog zahvata

Prva linija liječenja najčešće uključuje konzervativno liječenje, odnosno na prvom mjestu prilagodbu životnih aktivnosti i fizikalnu terapiju. Potom se primjenjuje tretman viskosuplementacije (obnova hrskavice injekcijama hijaluronske kiseline), te pripravci kortikosteroida.

Nakon konzervativnog liječenja, te ovisno i vrstu i razini rupture rotatora, kao i dobi pacijenta, pristupa se operativnom liječenju

U Poliklinici Kvaternik koristimo niz operativnih zahvata koji su se pokazali uspješnim i učinkovitim. Odabir zahvata ovisit će o razini i vrsti oštećenja, te uznapredovalosti bolesti:

Artroskopski debridman

Artroskopski debridman uključuje „čišćenje“ puknutog dijela tetive rotatora te fiksaciju tetive za kost. Izvodi se kako bi se očuvao korakoakromijalni luk ramena. Operacija se izvodi kroz male rupice na ramenu koje su kasnije jedva vidljive.

Hemiartroplastika

Operativna metoda koja se češće bira za mlađu, aktivniju populaciju, a odnosi se na ugrađivanje parcijalne proteze ramena. Izvodi se uz uvjet da je očuvan prednji deltoid i korakoakromijalni luk ramena. Zahvatom se može postići olakšanje pacijenta što se tiče boli, ali opseg pokreta se ne promijeni puno na bolje (često je ograničen na 40-70° elevacije).

Reverzna totalna endoproteza ramena

Zahvat kojim se ugrađuje obrnuta proteza ramena. Glavna indikacija je pseudoparaliza ramena (nemogućnost odmicanja ruke od tijela) s očuvanom funkcijom deltoida te očuvanom kosti glenoida (čašice lopatice). 

Resekcijska artroplastika (salvage only” procedura)

 Zahvat pri kojem se uklanjaju i skraćuju dijelovi koštane strukture radi ublažavanja simptoma.

Totalna endoproteza ramena

 Zahvat kojim se ugrađuje totalna proteza ramena.

Glenoid resurfacing

Obnavljanje površine glenoidne kosti (čašice lopatice).

Transfer mišića

Odnosi se na zahvat transpozicije (premještanja) okolnih mišića (velikog pektoralnog mišića ili leđnog mišića latissimus dorsi).

priprema-za-pregled i zahvat

Priprema za operativni zahvat

Prije zahvata obavlja se detaljan klinički pregled i konzultacije s našim liječnicima te se rade standardne laboratorijske pretrage, pregled kod anesteziologa, RTG snimke, a po potrebi i dodatne detaljnije pretrage. 

Na pregledu će liječnik ustanoviti razinu i vrstu oštećenja ramenog zgloba te odabrati najbolji pristup liječenju i vrstu zahvata.

Na zahvat se dolazi natašte na dan zahvata, a odlazi se nekoliko sati nakon zahvata.

Doc.dr.sc. Goran Vrgoč, dr. med.

Specijalist ortoped

Artropatija ramena pacijentima često uzrokuje konstantnu bol, osobito noću, onemogućava spavanje, kao i obavljanje svakodnevnih poslova koje zahtijevaju upotrebu ruke. U Poliklinici Kvaternik artropatiju ramena uzrokovanu masivnom rupturom rotatora uspješno liječimo različitim zahvatima, te kombinacijom konzervativnog i operativnog liječenja.
oporavak

Postoperativni oporavak

Nakon operacije, operirana ruka se imobilizira u ortozi koja se nosi sljedeća 3-4 tjedna. Dan nakon operacije preporučuje se krenuti s fizikalnom terapijom kako bi se postigla pasivna pokretljivost ruke i ramenog zgloba.

6-8 tjedana nakon operacije pacijent počinje s aktivnim podizanjem ruke te se radi na jačanju mišića.

kada-se-odluciti-za-tretman-filerima

Mjere opreza

Nakon operativnog zahvata uobičajena je minimalna do srednje jaka bol koja može potrajati nekoliko dana nakon operacije. Prema preporuci liječnika, potrebno je piti lijekove protiv bolova.

Kontaktirajte nas

U Poliklinici Kvaternik stručno i pažljivo pristupamo svakom pacijentu, stoga nam se obratite s povjerenjem ukoliko osjetite konstantu bol i neugodnosti u ramenu. Naručite na pregled već danas i prepustite se u ruke naših iskusnih liječnika!

Artropatija ramena - cijena

Cijenu liječenja artropatije ramena, kao i ostalih naših usluga, možete pronaći u cjeniku usluga.

Cjenik usluga

Akcije i popusti

Bankovne kartice – bez kamata i naknada putem POS uređaja

Odstranjivanje madeža

Uglavnom se zamišljaju kao smeđe promjene, tj. izrasline iznad razine kože, no mogu biti vrlo raznovrsni izgledom. Pojavljuju se na bilo kojem mjestu na koži, pojedinačno ili u grupama, a najčešće su smeđe boje. Njihova pojava nije vezana za životnu dob te se mogu pojaviti u svim dobnim skupinama.

Zakažite konzultacije

Odstranjivanje bradavica

Ovo su virusne izrasline, obično multiple, tj. pojavljuju se u grupama te se vrlo lako i često šire i na okolna područja na tijelu, a potencirane su vlažnošću kože.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje fibroma

Vezivne izrasline koje se pojavljuju u skupinama, a najčešće se nalaze na vratu, licu, dekolteu i različitim pregibima na tijelu.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje ateroma

Oni su proširene i začepljene žlijezde lojnice koji nastaju pojačanim lučenjem lojne žlijezde. Manifestiraju se u obliku čvorića na koži, odnosno ciste ili vrećice i skloni su inflamiranju.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje hemangioma

Poznati i kao vaskularni tumori, to su oštećenja tkiva koja se pojavljuju kod beba u roku od nekoliko tjedana nakon rođenja. Obično se javljaju oko vrata i glave, a predstavljaju najčešće tumore kod djece. Uglavnom nestaju kroz nekoliko mjeseci, no neki mogu trajati i godinama, te se takvi trebaju redovito pregledavati. Hemangiomi se mogu javiti i u odrasloj dobi.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje lipoma

Javljaju se u obliku mekanih, pomičnih potkožnih čvorića, formiraju se od inkapsuliranog masnog tkiva, a mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu.

Promjene na koži uglavnom je potrebno i preporučljivo ukloniti, i to što prije kako bismo spriječili njihovo razvijanje i prevenirali moguće zdravstvene probleme ako se radi o kancerogenim izraslinama. One se u cijelosti odstranjuju, sve se kancerogene stanice uklanjaju iz organizma, a izrasline se potom vrlo rijetko ponovno pojavljuju.

Zakažite konzultacije

KONTAKTIRAJTE NAS

Pošaljite nam poruku ili nas nazovite.

Za povlačenje privole i slaganje s našim uvjetima obratite se na info@poliklinika-kvaternik.hr ili svoje postavke promijeniti ovdje.

Adresa:

Poliklinika Kvaternik, Šubićeva ulica 27
10000 Zagreb, Hrvatska

Kontakt i telefon:

Tel: +385 1 6131900
Mob: +385 91 6337 708

E-mail:

info@poliklinika-kvaternik.hr

Društvene mreže:

facebook.com/PoliklinikaKvaternik
WhatsApp

1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
FormCraft - WordPress form builder
Pitajte doktora